top of page

Τα Γερμανικά πολυβολεία του Ισθμού


Γιατί ήρθαμε σήμερα εδώ; Ο λόγος ήταν ένα video που είδαμε από drone για λογαριασμό της "μηχανής του χρόνου" αφιερωμένο στα Γερμανικά πολυβολεία του Ισθμού. Με αφορμή λοιπόν τις εικόνες από ψηλά ("όταν κοιτάς από ψηλά μοιάζει η γη με ζωγραφιά") κάναμε την περιήγηση μας πεζή και προσεγγίσαμε τα 6 τσιμεντένια πολυβολεία. Δύο από την ΒΑ όχθη και τέσσερα από την ΝΔ. Το ένα μάλιστα είναι σχεδόν κρεμασμένο στο κενό, όχι της διώρυγας, ίσως από αμμοληψίες που έχουν γίνει στην περιοχή.

Με κατεύθυνση το Λουτράκι (οδός Ελευθερίου Βενιζέλου) και στα 2,3Km από την διασταύρωση της παλιάς γέφυρας του Ισθμού, κάνετε αναστροφή και επιστρέφετε προς τα πίσω. Στα 450m μπαίνετε δεξιά σε χωματόδρομο βατό και σε 200m είστε στην υδατογέφυρα 37.937472, 22.981553 (έτσι ονομάζεται) που ενώνει την ΒΑ πλευρά της διώρυγας με την ΝΔ. Μια μεταλλική κατασκευή που στα νιάτα της (1998) θα ήταν πολύ όμορφη. Σήμερα θυμίζει εγκατάλειψη. Μπορεί κανείς να προσεγγίσει το σημείο και από την απέναντι όχθη αλλά είναι μεγαλύτερη απόσταση για κάποιον που έρχεται από Αθήνα. Το περιβάλλον δεν είναι και το καλύτερο, ειδικά στην ΒΑ είσοδο της γέφυρας που από κάτω περνούν αγωγοί (λυμάτων;). Η οσμή μας θύμισε τα "μεγαπόρδ" (μονάδα μέτρησης μεθανίου) της Krafla στην Ισλανδία. Απέναντι είναι ο βιολογικός καθαρισμός της Κορίνθου και έτσι καλό θα ήταν οι αγέρηδες να έχουν τη βοήθεια του Γραίγου για βελτίωση της διάθεσης. Έχει κι άλλα "στραβά" αλλά........ η θέα από την μεταλλική υδατογέφυρα ίσως "αφαιρεί" το γκρίζο από το κάδρο.

To κείμενο και η foto που ακολουθούν είναι από τη "μηχανή του χρόνου" Στις 10 Οκτωβρίου οι Γερμανοί κατέστρεψαν τον Ισθμό της Κορίνθου. Η ανατίναξη ήταν προσχεδιασμένη και περιελάμβανε τέσσερα χτυπήματα, τα οποία τη διέλυσαν ολοσχερώς. Πρώτα ανατίναξαν τη σιδηροδρομική γέφυρα και μετά άρχισαν να γκρεμίζουν τα βαγόνια στη θάλασσα, έτσι ώστε να φράξουν τη δίοδο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εποχής, έριξαν στον γκρεμό 20 ατμομηχανές και 120 βαγόνια γεμάτα αγελάδες και άλλα ζώα. Τρίτο βήμα ήταν η ανατίναξη της γέφυρας του αυτοκινητόδρομου και τέταρτο, η καταστροφή του προλιμένα. Οι Γερμανοί κινήθηκαν μεθοδικά και η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική. Ήταν το κατασκευαστικό έργο που εμπνεύστηκαν πρώτα οι αρχαίοι Έλληνες και μετά από σχέδια και όνειρα που κράτησαν δύο χιλιετίες, ολοκληρώθηκε επί της κυβέρνησης Χαρίλαου Τρικούπη και συμβόλιζε τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας. Ανατινάχτηκε μέσα σε μία μόλις μέρα και οι μαύροι καπνοί κάλυψαν τον ήλιο για ώρα....

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
    bottom of page