top of page
Sky

             Amsterdam 2023

Πάλι εδώ.... Στη χώρα του Βίλντερς. Ξέρετε, αυτός μου μας "λατρεύει". Θα επιστρέψει τη χώρα στους Ολλανδούς, έτσι λέει. Ας μας πει ποιος θα κάνει τον μάγειρα, τον ρεσεψιονίστ, τον οδηγό του τραμ και  του ταξί, το πατωματζή, τον υδραυλικό, το καθαριστή, τη καμαριέρα... Όταν την Ολλανδία την έχτισαν όλοι αυτοί από τις αποικίες και όχι μόνο, καλά ήταν! Τώρα τον πούλο! Τα συχαρίκια πάνε κι έρχονται. Η πολιτισμένη Εσπερία...

 Για το μεγάλο έγγονα ήρθα ωστόσο. Κάθε του Νοέμβρη περνά και ένας χρόνος, όχι μόνο γι'  αυτόν, αλλά για  όλους μας. Πέρσι ήταν δύσκολα, ξέρετε. Εφέτος, στις 18 έκλεισε τα 8. Πάει και μόνος του στο σχολείο. Με το ποδήλατο. Ναι, απίστευτο! Τα ελληνικά του όλο και καλύτερα. Σε τρεις γλώσσες τα χρόνια πολλά. Ελληνικά, Σουηδικά και Αγγλικά. Ολλανδικά δεν είχε η βραδιά. Όχι πως υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος ...

5 Amsterdam.jpg
7 Amsterdam.jpg
8 Amsterdam.jpg
11 Amsterdam.jpg
12 Amsterdam.jpg
17 Amsterdam.jpg
9 Amsterdam.jpg
10 Amsterdam.jpg
13 Amsterdam.jpg
16 Amsterdam.JPG
18 Amsterdam.JPG

  Σας έχω μιλήσει τόσες φορές για τη πρωτεύουσα των Κάτω Χωρών. Κάθε χρονιά όμως και κάτι καινούργιο θα πέσει στο τραπέζι. Αυτή τη φορά θα περπατήσουμε δύο  από τα  ομορφότερα πάρκα της πόλης, το Oosterpark και το Flevopark .

  Μια βόλτα ακόμα στο Πανεπιστήμιο και  στο Μαρξιστικό Ινστιτούτο κι ένα πέρασμα  στο Εβραϊκό νεκροταφείο Zeeburg.

24 Amsterdam.JPG
20 Amsterdam.JPG
21 Amsterdam.JPG
23 Amsterdam.JPG

  Το πάρκινγκ ποδηλάτων του Πανεπιστημίου

25 Amsterdam.jpg
27 Amsterdam.jpg
1 Oosterpark.JPG

  Oosterpark

Το 1891, το Oosterpark έγινε το πρώτο μεγάλο δημόσιο πάρκο στο Άμστερνταμ που κατασκευάστηκε από τον δήμο. Το πάρκο σχεδιάστηκε από τον Leonard Antonij Springer, έναν διάσημο αρχιτέκτονα τοπίου και γιο ενός γνωστού ρεαλιστή ζωγράφου. Για να ανοίξει ο δρόμος για το εκτεταμένο πάρκο, ο δήμος αποφάσισε να αφαιρέσει ένα νεκροταφείο από την περιοχή και να κατεδαφίσει αρκετά μικρότερα κτήματα. Ο Springer, ο οποίος σχεδίασε σχεδόν 900 διαφορετικά έργα, ήταν ένας παραγωγικός σχεδιαστής πάρκων και κήπων. Σχεδίασε το πάρκο με μια επιμήκη λίμνη ως κέντρο του, δημιουργώντας ένα ελεύθερο αγγλικό στυλ τοπίου που κυριαρχεί στην ολλανδική αρχιτεκτονική τοπίου μέχρι σήμερα.

2 Ooosterpark.JPG
4 Oosterpark.JPG
7 Oosterpark.JPG
12 Oosterpark.JPG

  Το WC του Πάρκου

Το Oosterpark έχει πολλά αγάλματα και μια σειρά από σημαντικά μνημεία. Το Εθνικό Μνημείο της Ιστορίας της Σκλαβιάς δημιουργήθηκε από τον Erwin Jules de Vries, έναν καλλιτέχνη που γεννήθηκε στο Σουρινάμ, για να τιμήσει την κατάργηση της δουλείας στην Ολλανδία το 1861. Ένα άλλο σημαντικό μνημείο είναι το σύγχρονο γλυπτό που ονομάζεται "The Scream" , το οποίο είναι 4,5 μέτρα ύψος και κατασκευάστηκε από τον Jeroen Henneman. Είναι ένα μνημείο για τον Theo van Gogh, έναν σκηνοθέτη και μακρινό ξάδερφο του ζωγράφου που δολοφονήθηκε από έναν μουσουλμάνο εξτρεμιστή σε έναν δρόμο κοντά στο πάρκο το 2004. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, «ο Theo φωνάζει για έλεος σε αυτή την εικόνα».

Το "Goat Rider" ("The Goat Rider") είναι ένα γλυπτό του Gerrit Boluis, ενώ το "Playing Children" είναι ένα έργο της Kattinka van Rood.

Το Bolgewas είναι μια δημιουργία του καλλιτέχνη Paul Koning,

23 Oosterpark.jpg

  Το Εθνικό Μνημείο της Ιστορίας της Σκλαβιάς (photo author Arthena)

  " Bolgewas"

   "Goat Rider"                                                               "The Scream"              

19 Oosterpark.JPG
18 Oosterpark.JPG

                                                                   "Playing Children"

1 Flevopark.JPG

Flevopark

Η πραγματική κατασκευή του πάρκου ξεκίνησε το 1928. Εγκαταστάθηκαν συνολικά 60.840 m2 φυτεύσεων, 145.240 m2 χλοοτάπητες και 25.500 m2 ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι. Στις 20 Σεπτεμβρίου 1931, το πρώτο τμήμα του πάρκου Zuiderzee, το όνομα που αργότερα άλλαξε σε Flevopark, άνοιξε επίσημα από τον Σύμβουλο Δημοσίων Έργων De Miranda και παρουσία του Jac.P.Thijsse. Εκείνα τα χρόνια της υψηλής ανεργίας, η κατασκευή αυτού του πάρκου θεωρούνταν έργο ανεργίας. Το πάρκο ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1930.

2 Flevopark.jpg

  Ανέστης ο "Ευβοεύς" ...σοκολατόπιτα από τα χεράκια του, καφεδάκια super και pos παρακαλώ.

- Ανέστη θέλεις να γυρίσεις στην Εύβοια;

- Με τίποτα !!!. Λίγο ήλιο μόνο να είχε εδώ παραπάνω...

6 Flevopark.JPG

Anxious Rabbit ( 2018) 300cm polyester  Piet Parra

  The Wrestlers (1959) bronze Johannes Hendrik

9 Flevopark.JPG
maxresdefault.jpg

  Στη νοτιοδυτική πλευρά του Flevopark υπάρχει ο Κοινοτικός κήπος του Αγίου Βαλεντίνου. Ένα μικρό κομμάτι γης, παραχωρημένο  στη  τοπική κοινωνία, ώστε να μπορεί να καλλιεργεί δικά της προϊόντα.

12 Zeeburg.jpg

  Εβραϊκό νεκροταφείο Zeeburg . 

Από το 1714 έως το 1914, το εβραϊκό νεκροταφείο Zeeburg ήταν ο τελευταίος τόπος ανάπαυσης για περίπου το ογδόντα τοις εκατό των Εβραίων Ασκενάζι του Άμστερνταμ. Περίπου 100.000 παιδιά και ενήλικες είναι θαμμένοι εδώ. Σχεδόν το 70 τοις εκατό των θαμμένων ήταν κάτω των 13 ετών!

    Ένταξη και μπύρα θα πιούμε και κρασάκι και Jenever (Ολλανδικό απόσταγμα). Θα απολαύσουμε αρωματικό καφέ και καυτερά burgers. Παπάκι Πεκίνου και μπακαλιάρο φιλέτο χωρίς αλιάδα.  Όλα ήταν καλά, μα πιότερο το ζεύγος και οι έγγονες Bengsson,  Leto - Cornelis και Νέστωρ - Αδαμάντιος. Να ήταν και ο καιρός καλύτερος... θα έβαζα δέκα στα δέκα.

1 Studio k.jpg

  Studio - K

1 Czaar.jpg

  Czaar

1 Caliente.JPG

  Caliente

1 Και του χρόνου.jpg

                                                                                      ...και του χρόνου.

 Δημοσίευση / publication : 26.11.2023

bottom of page