Istanbul - Κωνσταντινούπολη

                                                 2009

 

  Ήταν απόγευμα, λίγο πριν θολώσουν τα νερά. Τρίτη 24 του Απρίλη. Απέναντι από την Αιγυπτιακή αγορά και το Yeni cami.  Δίπλα στη γέφυρα του Γαλατά.  Μπήκαμε στο μικρό σκάφος. Είχε αγιάζι και υγρασία.

- Καλύτερα έξω είπα.

Σταθήκαμε πλάι στο ρέλι, στη σκεπαστή "κουβέρτα". Για να δούμε......

  Τα περάσματα ήταν φορτωμένα από καιρό. Η ιστορία βαριά, το ίδιο και οι παραδόσεις με τις πρόσφατες μνήμες.

  Έφερε στροφή και η πρώρα έδειξε πρώτα τον Κεράτιο και μετά το Γαλατά, εκεί στη συνοικία του Πέραν. Στο λόφο ψηλά στέκει ο πύργος. (Οι Γενουάτες  έκαναν το κοτσύφι στην πολιορκία). Μετά πήρε ρότα πλάι στην αριστερή όχθη του Βόσπορου.

Η ώρα κοντεύει 7. Οι εικόνες κυλούσαν αργά,  νωχελικά πάνω στην υγρή επιφάνεια. Οι ίσκιοι μάκρυναν, παρέσυραν τις γκρίζες πτυχές της ψυχής μας ίσια στο βυθό.

  Δεν άργησε να φανεί το Dolmabahce Sarayi . Θαρρείς πως κολυμπάει κι αυτό. Οκτώ  ζεύγη κολόνες  με άκανθους και έλικες στηρίζουν την πρόσοψη του κεντρικού κτίσματος. Η αρχαία Ελλάδα παρούσα στην οθωμανική αρχιτεκτονική.  Μετά η χλιδή του Four seasons hotel και του Ciragan Palace. Δε λείπει και η παρακμή που επιβεβαιώνει μια άλλη εποχή. Οι εικόνες κυλούν  και δεν περιμένουν όμως. Η οχύρωση του Roumeli Hissar Castle  δίπλα στο Ortakoy cami με τα σπίτια από το Besiktas να φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Η γέφυρα  Boğaziçi Köprüsü  και η Fatih Sultan Mehmet ενώνουν  το Ortakoy με το Meylerbeyi. Την ανατολή με τη δύση. Την Ευρώπη με την Ασία. Πάντα αυτός ο τόπος "προκαλούσε" με τη θέση του και τη διπλή του υπόσταση. Η Πόλη. Όλοι την ήθελαν.

  Πήρε στροφή το σκάφος. Αριστερά η Ασία. Στη μέση ο Βόσπορος. Όλα κυλούν ραχατλίδικα. Το πέρασμα είναι στενό.  Πράσινοι λόφοι  και το Adile Sultan Palace. Βίλες δίπλα σε παλάτια των σουλτάνων. Να και το Meylerbeyi Palace.  

  Άναψαν τα φώτα την ώρα που έσμιξαν τα νερά του Βόσπορου, του Μαρμαρά και του Κεράτιου. Οι ανάσες της Πόλης αντανακλούν απάνω τους. Ο μουεζίνης στο κάλεσμα και στο βάθος οι καμπύλες της Αγια Σοφιάς.  Είπα θα πάθω κάτι. 

                             Στην προκυμαία -  at waterfront

                         Γέφυρα του Γαλατά - Galata Bridge (1912)

                       Πύργος του Γαλατά  - Galata Tower (1349)

                             Γενί Τζαμί - Yeni Cami (1665)

                                Το Ντολμά Μπαχτσέ - Dolmabachce Sarayi (1856)

                                Four Seasons Hotel (1918)

                                           Ciragan Palace Hotel (1867)

                              Ορτακόι Τζαμί - Ortakoy Cami (1856)

                                Roumeli Hissar Castle (1452) 

                                Adile Sultan Palace (1856)

                                Meylerbeyi Palace (1860)

                                         Yeni Cami 

                          Η Αγια Σοφιά από το Βόσπορο - Ayasofia 

 

  Το Μπλε Τζαμί (Sultanahmet Camii) είναι κτίσμα του 1616. Θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα  της Ισλαμικής  αρχιτεκτονικής. Κατασκευάστηκε δίπλα στην Αγια Σοφιά και τον Ιππόδρομο για να δηλώσει την κυριαρχία  του. Το χωρίζουν όμως 1080 χρόνια  από  το δημιούργημα του Ανθέμιου και Ισίδωρου.

 

                                 Το Μπλε Τζαμί -  Sultanahmet Cami

                                        Αγια Σοφιά - Ayasofia

 

Το σύμβολο της Ορθοδοξίας στέκει εκεί δίπλα. Ήταν τζαμί από την άλωση μέχρι το 1934 και Ρωμαιοκαθολικός ναός από το 1204 μέχρι το 1261. Ας είναι καλά οι σταυροφόροι.  Σήμερα είναι μουσείο (Ayasofya Müzesi). Παλεύει με το χρόνο και τον αναχρονισμό. Έργα αναστήλωσης  παρέα με τα περιστέρια που σουλατσάριζαν στις εσωτερικές καμάρες του μνημείου και τους εξωτερικούς μιναρέδες.  Έχει και θρύλους πολλούς να σας πει. Η σφραγισμένη μαρμάρινη πόρτα που δεν ξανάνοιξε μετά την άλωση.  Το σημάδι από την οπλή του αλόγου του πορθητή, σε απόσταση από το έδαφος σε μια κολόνα του μνημείου. Το ίχνος από το χέρι του Μωάμεθ του  Β΄ πάλι ψηλά από το δάπεδο του Ναού. Ο πληθυσμός της Πόλης είχε καταφύγει στο ναό και σφαγιάσθηκε στο εσωτερικό του.............

  Τα ψηφιδωτά θεωρούνται μοναδικά μαζί με αυτά της Μονής της Χώρας και της Ραβέννας. Έχουν υποστεί μεγάλες φθορές , αλλά γίνεται προσπάθεια να σωθούν. Δε φτάνει μια φορά για να "δεις" το μνημείο, να μπορέσεις να  το "διαβάσεις".  Σίγουρα θα ξαναβρεθούμε εκεί.

                       Η οπλή του αλόγου πάνω στην κολόνα - The hoof of the horse on the column

                       Το ίχνος από το χέρι του Μωάμεθ του  Β΄ - The trace of the hand of Mehmet II

   Το  Ντολμά Μπαχτσέ είναι το πιο αρχοντικό  σημείο της Πόλης. Με επιχωμάτωση των Βυζαντινών έγινε αυτή η ωραία προκυμαία που βρίσκεται στις συνοικίες Μπεσίκτας και Καμπατάς. Εκεί είναι  το παλάτι καιη τελευταία κατοικία του Μουσταφά Κεμάλ. Το κτίσμα εξωτερικά και εσωτερικά σε εντυπωσιάζει.  Τα ρολόγια είναι σταματημένα στις 09.05πμ ώρα θανάτου του πατερούλη της Τουρκίας (Ατατούρκ). 

 

                                Το Ντολμά Μπαχτσέ - Dolmabahce Sarayi 

   Μπήκαμε στο Kapalıçarşı (σκεπαστή αγορά) με τα 3000 καταστήματα. Η μεγαλύτερη και παλαιότερη σκεπαστή αγορά στον κόσμο. Χρονολογείται από το 1456. Μας εντυπωσίασε η πάστρα. Τιμές πουθενά. Όλα γίνονται με παζάρι. Καταπληκτικά χαλιά και φιγούρες του Καραγκιόζη με χρωματισμένο δέρμα καμήλας. Με το αζημίωτο. 

 

                                             Kapalıçarşı (σκεπαστή αγορά)

  Για μεσημεριανό πήγαμε στο σταθμό του τρένου.  Sirkeci Garı του 1890 και τερματικός σταθμός του Orient  Express. Ταξίδι στο χρόνο.

               Restaurant 1890

 

                  Sirkeci Gari

  Στο Topkapı Sarayı είναι παρούσα και η UNESCO. Πριν πάνε οι Οθωμανοί ηγεμόνες στο Dolmabahçe Sarayı τη περνάγανε από τα μέσα του 14ου αιώνα εδώ. Καταπληκτική θέα του Βόσπορου και πλούτος εκθεμάτων στο σημερινό μουσείο.

 

                                                             Topkapi Sarayi

  Ίσως το έχετε ακούσει ως το Ιουστινιάνειο υδραγωγείο. Θα λέγαμε ότι το σωστό είναι Βασιλική Κινστέρνα ή Yerebatan Saray (υπόγειο παλάτι). Μαγεία. Η μεγαλύτερη υπόγεια δεξαμενή της Πόλης. 336 κίονες κάνουν παρέα στα δύο κεφάλια Μέδουσας και στου κυπρίνους που την καλοπερνάνε μέσα στο νερό.

 

                              Βασιλική Κινστέρνα - Yerabatan Saray

  Η Μονή της Χώρας ή  Kariye Müzesi (1081). Ήταν έξω από τα τείχη και οι Βυζαντινοί  τις περιοχές εκτός των τειχών τις ονόμαζαν "Χώρα". Θαυμάσαμε τα ψηφιδωτά και τον ωραιότερο Ναζωραίο που  έχουμε δει.

 

                                 Μονή της Χώρας - Kariye Muzesi

  Κοντά στο Πατριαρχείο είναι η Παναγία των Βλαχερνών. Δεν σώζεται σχεδόν τίποτα από τα κειμήλια του ναού. Φρόντισαν για αυτά οι σταυροφόροι. Οι πληροφορίες λένε ότι η μετακόμιση έγινε κατά Βενετία μεριά. Θα δείτε μόνο τη σκαλιστή μαρμάρινη πλάκα με τον ακάθιστο ύμνο και το αγίασμα.

Η κεντρική πύλη του Πατριαρχείου παραμένει κλειστή μετά τον απαγχονισμό σε αυτή του πατριάρχη Γρηγόριου του Ε΄ στις 10 Απριλίου του 1821. Οι επισκέπτες περνούν στο χώρο του πατριαρχείου από τις πλαϊνές πύλες.  Ένα πανέμορφο βοτσαλωτό, επιβλητικό το ξύλινο κτίσμα και ο ναός του Καππαδόκη  Καβαλάρη  μες ΄το  πολύτιμο μέταλλο.

 

                                                                        Στο Πατριαρχείο - in Patriarchate

              Η κεντρική πύλη κλειστή από τον Απρίλιο του 1821 - The main gate is closed from April 1821

Εξωτερική πλευρά της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στο Πατριαρχείο - Οutside the church of St. George in the patriarchate

                                                            

                      Το τέμπλο - The Temple

  Γραμμή στην Αιγυπτιακή αγορά (Mısır Çarşısı). Από το 1660. Εδώ έχει τιμές γιατί έχει ζύγι. Και ό,τι ζυγίζεται, κατά το σύνηθες, είναι φαγώσιμο. Της αλεπούς ο θάνατος. Μεθάς από τις μυρωδιές. Παστουρμάς στο νάιλον. Τσάι και πιπέρια χρωματιστά, μύδια με πιλάφι στα όρθια.

                                                      Misir Carsisi

 

 

    Πόλη των αντιθέσεων - city of contrasts

Δημοσίευση (publication) 6.6.2014

Photography | Horizon Levante | tzan55@gmail.com | Ελλάδα

      σχόλια, ειδήσεις, πολιτισμός