top of page

    Αρχαία Τίρυνθα /Ancient Tiryns

                                                          37.600934, 22.799009

3 Τύρινθα Δ τείχος.JPG

Ως μυθικός ιδρυτής της Τίρυνθας παραδίδεται ο Αργείος πρίγκηπας Προίτος, ο οποίος κατέφυγε μετά τη διαμάχη με τον αδελφό του Ακρίσιο στη Λυκία. Κατά την επιστροφή του έφερε μαζί του τους Κύκλωπες που έχτισαν για χάρη του τα μεγαλειώδη τείχη. Με την Τίρυνθα συνδέονται εξάλλου και οι μυθικοί ήρωες Βελλεροφόντης και Περσέας, αλλά και ο ημίθεος Ηρακλής.

(Δρ. Άλκηστις Παπαδημητρίου)

12 Τίρυνθα πύλες και πυλίδες.JPG

Τα τείχη που οριοθετούν την ακρόπολη της Τίρυνθας κατασκευάστηκαν σε τρεις κύριες οικοδομικές φάσεις και οχύρωσαν σταδιακά ολόκληρο τον λόφο από το νότιο - υψηλότερο προς το βόρειο - χαμηλότερο έξαρμά του. Ως οικοδομικό υλικό χρησιμοποιήθηκε κόκκινος και γκρίζος ασβεστόλιθος, που συναντάται άφθονος τόσο στον ίδιο το λόφο, όσο και στον λόφο του Προφήτη Ηλία, ανατολικά της ακρόπολης. Το μέγεθος των ογκολίθων που χρησιμοποιήθηκαν, κυρίως για τα τείχη της τρίτης φάσης, προκάλεσε την απορία και το θαυμασμό ήδη στην αρχαιότητα, γεγονός που αντικατοπτρίζεται άμεσα στο μύθο των Κυκλώπων. Οι ογκόλιθοι ζυγίζουν πολλούς τόνους που δικαιολογούν την άποψη του περιηγητή Παυσανία (ΙΙ, 25, 7-9) ότι ούτε ζεύγος ημιόνων δεν ήταν σε θέση να μετακινήσει τον μικρότερο από αυτούς.

(Δρ. Άλκηστις Παπαδημητρίου)

1 Τίρυνθα Δ τείχος.JPG

Ο χαμηλός λόφος της Τίρυνθας, στο 8ο χιλιόμετρο του δρόμου Άργους - Ναυπλίου, κατοικήθηκε αδιάλειπτα από τη Νεολιθική εποχή μέχρι την ύστερη αρχαιότητα. Κατά τους προϊστορικούς χρόνους ο χώρος άκμασε κυρίως κατά την πρώιμη και την ύστερη εποχή του Χαλκού. Στη δεύτερη φάση της Πρωτοελλαδικής εποχής (2700-2200 π. Χ.) πρέπει να υπήρχε εδώ ένα σημαντικό κέντρο με πυκνή κατοίκηση και ένα μοναδικής κατασκευής κυκλικό κτήριο, διαμέτρου 27 μ., στην κορυφή του λόφου. Κατά την ύστερη εποχή του Χαλκού ο λόφος οχυρώνεται σταδιακά και περιβάλλει μέσα στα «κυκλώπεια» τείχη του το ανακτορικό συγκρότημα καθώς και άλλα κτήρια που χρησιμοποιούνται κυρίως από την άρχουσα τάξη ως λατρευτικοί χώροι, αποθήκες και εργαστήρια αλλά και ως κατοικίες. Κατά τους ιστορικούς χρόνους η Τίρυνθα, παρότι πρέπει να είχε τη μορφή μιας οργανωμένης πολιτικής κοινότητας, δεν μπόρεσε να συναγωνιστεί το Αργος, το οποίο και την κατέστρεψε στο πρώτο μισό του 5ου αιώνα εξορίζοντας τους κατοίκους της.

(Δρ. Άλκηστις Παπαδημητρίου)

2 Τίρυνθα άνω ακρόπολη.JPG

Στην αρχαία Τίρυνθα λοιπόν. Παρούσα η UNESCO κι εδώ.  Κέντρο του Μυκηναϊκού πολιτισμού από τον 15ο μέχρι τον 12ο αιώνα π. Χ., άρρηκτα δεμένη με τα Ομηρικά έπη, την  Οδύσσεια και την Ιλιάδα.

 Ένα ηλιόλουστο πρωινό του Νοέμβρη του 2022 βρέθηκα εδώ, στα περάσματα του Προίτου και του Αρκίσιου. Του Βελλεροφόντη και των Κυκλώπων. Νοτιοανατολικά του Άργους και Βόρεια του Ναυπλίου.

Ο Παυσανίας μας λέει στα Βοιωτικά σελ. 232, 240, 241.

" Οι Έλληνες είναι φαίνεται, δεινοί να λογαριάζουν περισσότερο τα αξιοθαύμαστα που υπάρχουν έξω από τη χώρα τους  κι όχι του τόπου τους, έτσι διακεκριμένοι συγγραφείς  περιέγραψαν λεπτομερέστατα τις πυραμίδες των Αιγυπτίων, ενώ δεν έκαναν το παραμικρό για το θησαυρό του Μινύα και τα τείχοι της Τίρυνθας που είναι εξίσου αξιοθαύμαστα" . 

 

 

            Θολωτός τάφος Τίρυνθας  / Tiryns tholos tomb

                                           (37.596403, 22.812443)

1 Τίρυνθα θολωτός τάφος.JPG

Πρώτη επίσκεψη στον θολωτό τάφο της Τίρυνθας. (37.596403, 22.812443) Διασχίζοντας   ένα "δάσος " από οπωροφόρα, έφτασα στην είσοδο του περιφραγμένου χώρου . Η καγκελόπορτα ανοικτή. Χωρίς φύλαξη .Περπάτησα ένα διάδρομο μερικών μέτρων και στη δυτική πλευρά του λόφου του Προφήτη Ηλία, είναι "αθέατο" σχεδόν, το ταφικό μνημείο. Διαβάζω από την ιστοσελίδα του https://www.argolisculture.gr/el/lista-mnimeion/tholotos-tafos-tirynthas/

" ....Ο Δρόμος του τάφου που κατασκευάστηκε μετά την ανέγερση της θόλου, έχει 13 μ. μήκος και σχεδόν 3μ. πλάτος. Τα τοιχώματα του δρόμου έχουν επενδυθεί από αδρά λαξευμένες ασβεστολιθικές πλάκες. Η είσοδος-θύρα του τάφου έφερε διακόσμηση από τοιχογραφίες με σπείρες. Το υπέρθυρο αποτελείται από μονολιθική πλάκα διαστάσεων 3x2x0,40 μ., ενώ το κατώφλι δεν σώζεται. Το στόμιο σφράγιζε δίφυλλη πόρτα. Η θόλος είναι κυκλική, διαμέτρου 8,45-8,50 μ. ....Το είδος των ευρημάτων συνηγορεί για μια λατρεία ήρωα. Στη ρωμαϊκή αυτοκρατορική περίοδο το εσωτερικό του μετατράπηκε σε ελαιοτριβείο...."

Θολωτός τάφος.jpg

 1. Αρχαία Τίρυνθα / Ancient Tiryns - 2. Θολωτός τάφος Τίρυνθας / Tiryns tholos tomb

2 Τίρυνθα θολωτός τάφος.JPG
4 Τίρυνθα θολωτός τάφος.JPG
3 Τίρυνθα θολωτός τάφος.JPG
5 Τίρυνθα θολωτός τάφος.JPG
6 Τίρυνθα θολοτώς τάφος.JPG
7 Τίρυνθα θοωτός τάφος.JPG

   Επέστρεψα στη κεντρική οδική αρτηρία Ναυπλίου - Άργους και  μπήκα στα δεξιά μου στο χώρο στάθμευσης του αρχαιολογικού χώρου της Τίρυνθας. Φροντισμένος, με φύλαξη, με την αρχαιολογική σκαπάνη σε "δράση" (και οι δύο στοές ήταν σε εργασίες και  δεν μπόρεσα να τις δω). Οι εργαζόμενοι πρόθυμοι να με πληροφορήσουν, το μόνο αρνητικό που παρατήρησα ήταν η απουσία επισκεπτών. Ούτε ένας!

Η κάτω ,η μέση και η άνω ακρόπολη, τα κυκλώπεια τείχη, οι πύλες και οι πυλίδες, η κλίμακα, ο βωμός, η ανατολική γαλαρία  και η ακακία στο ΒΔ τείχος. 

  Στάθηκα ιδιαίτερα στο ανάκτορο της άνω ακρόπολης, στο λουτρό (WC ;) , στις πολυάριθμες πυλίδες , στη κλίμακα και σε μια ακακία που "χρωμάτιζε" το βορειοδυτικό τοίχος.

  Η απόσταση από το κλεινόν άστυ είναι περίπου 150Km (πήγαινε), το οδικό δίκτυο πολύ καλό (έχει διόδια) και μπορείτε για μεσημέρι να φάτε στο ''Νούλη" στο Ναύπλιο.

                Αρχαία Τίρυνθα / Ancient Tiryns

Αρχαία Τίρυνθα.jpg

Ανατολικό τείχος  / East wall

1 Τίρυνθα Α τείχος.JPG
2 Τίρυνθα Α τείχος.JPG
3 Τίρυνθα Α τείχος.JPG
4 Τίρυνθα Α τείχος η ράμπα και η κύρια πύλη.JPG

  Η ράμπα για τη κύρια πύλη / The ramp for mane gate 

Δυτικό  τείχος / Eastern wall

2 Τίρυνθα Δ τείχος.JPG
6 Τίρυνθα Δ τείχος.JPG
4 Τίρυνθα Δ τείχος.JPG
5 Τίρυνθα Δ τείχος.JPG
7 Τίρυνθα Δ τείχος.JPG
8 Τίρυνθα Δ τείχος.JPG

  Η Ακακία /  The Acacia 

  Το δυτικό κλιμακοστάσιο / Western stairway

1 Τίρυνθα η κλίμακα.JPG
3 Τίρυνθα η κλίμακα.JPG
5 Τίρυνθα η κλίμακα.JPG
2 Τίρυνθα η κλίμακα.JPG
4 Τίρυνθα η κλίμακα.JPG
8 Τίρυνθα η κλίμακα.JPG
6 Τίρυνθα η κλίμακα.JPG

Η πυλίδα του δυτικού κλιμακοστασίου / the little gate of western stairway

  Πύλες και πυλίδες / Gates and litlle gates

13 Τίρυνθα πύλες και πυλίδες.JPG

  Ανατολική κύρια πύλη / Eastern main gate

11 Τίρυνθα πύλες και πυλίδες.JPG

  Ανατολική κύρια πύλη / Eastern main gate

15 Τίρυνθα πύλες και πυλίδες.JPG

  Εσωτερικές πύλες / internal gates

14 Τίρυνθα πύλες και πυλίδες.JPG

  Εσωτερικές πύλες / internal gates

9 Τίρυνθα πύλες και πυλίδες.JPG

  Βόρεια πύλη / North gate

10 Τίρυνθα πύλες και πυλίδες.JPG

  Βόρεια πύλη / North gate

6 Τίρυνθα πύλες και πυλίδες.JPG

 Δυτική πύλη / Western gate

8 Τίρυνθα πύλες και πυλίδες.JPG
7 Τίρυνθα πύλες και πυλίδες.JPG

                                                             Δυτική πύλη / Western gate

1 Τίρυνθα πύλες και πυλίδες.JPG
2 Τίρυνθα πύλες και πυλίδες.JPG
3 Τίρυνθα πύλες και πυλίδες.JPG
4 Τίρυνθα πύλες και πυλίδες.JPG

  Κάτω Ακρόπολη / Lower citadel

1 Τίρυνθα κάτω ακρόπολη.JPG
2 Τίρυνθα κάτω ακρόπολη.JPG
4 Τίρυνθα κάτω ακρόπολη.JPG
3 Τίρυνθα κάτω ακρόπολη.JPG

  Άνω Ακρόπολη και το Μέγαρο / The up citadel and the Palace

1 Τίρυνθα άνω ακρόπολη.JPG
2 Τίρυνθα άνω ακρόπολη.JPG
3 Τίρυνθα άνω ακρόπολη.JPG
4 Τίρυνθα άνω ακρόπολη.JPG

  Ο βωμός / the altar

6 Τίρυνθα άνω ακρόπολη.JPG
7 Τίρυνθα άνω ακρόπολη.JPG

  Το "λουτρό" / The "bathroom"

5 Τίρυνθα άνω ακρόπολη.JPG

  Δημοσίευση / publication : 20.01.2023

bottom of page