top of page

               Βάλια Κάλντα / Valia Kalda 

                                                                        39.898260, 21.141416

Αρκουδόρεμα

  Δεν είναι ακριβώς καινούργιο το εγχείρημα, αλλά όπως θα δείτε έχει  μερικές διαφορές  σε σύγκριση με το 2007.....ίσως οι σημαντικότερες να είναι τα πρόσωπα. Αυτή τη φορά είμαστε λιγότεροι και κατά τα δύο τρίτα διαφορετικοί. Θα μου πείτε, τι μας νοιάζει εμάς ρε φίλε το πόσοι και ποιοί....βλέπω ένα δίκιο σ΄ αυτό, όμως έχει τη δική του αξία το πράμα. Ας τα πάρουμε με τη σειρά  λοιπόν. Στα μέσα  του περασμένου καλοκαιριού,  μέσα στις υγρές και ζεστές βραδιές του Ιούλη κάτω από τις ακακίες στη "Μικρή Πλατεία"  έπεσε η ιδέα για μια βδομαδούλα στα βουνά και στα όρη της "Ζεστής κοιλάδας" κατά κόσμο  Βάλια Κάλντα.  

  Έχουμε και λέμε, η Μαρία , ο αδαμαντοδέτης και η αφεντιά μου. Ο Φούιτ δε μπορούσε...ένα αλυσοπρίονο λιγότερο....

( για τους μη παροικούντες την Ιερουσαλήμ, ένα ροχαλητό λιγότερο)....ο καβγατζής (wrangler) και το τρέιλερ με όλα τα συμπαρομαρτούντα. Δεύτερο όχημα δεν....αλλά τι πειράζει και οι τρείς μαζί θα τα λέμε απολαμβάνοντας την "άνεση" που σου παρέχει το TJ(Jeep).

Στο δρόμο 1
Στο δρομο 2.jpg
Στο δρόμο 3.jpg

    Αναχώρηση  πρώτη του Ιούλη. Ο κατάλογος με τα ψώνια συμπληρώθηκε καθοδόν για τη Λαμία. Η Άρτα με τα Γιάννενα. Σακούλες παντού. Ψάχναμε για πάγο να κρυώσουμε τις μπύρες......βρήκαμε στο rest της νέας εθνικής  (Ξυνιάδα-Τρίκαλα) στο ύψος των Σοφάδων.  Μας τον πρόσφεραν τα κορίτσια (πωλήτριες) του ΑΒ Βασιλόπουλος. Να είναι καλά....

  Φτάσαμε στη λίμνη  Πλαστήρα μεσημέρι. Το νερό της λίμνης έφτανε στα κεραμίδια, τα γνωστά περάσματα καλυμμένα. Μας πήρε  ώρα να βρούμε διέξοδο για την ακρολιμνιά. Βρήκαμε σημείο σούπερ όμως (39.313872, 21.730067).  Ένα μέτρο απ΄ το νερό, ίσκιος από τα δριόδεντρα  και στρώθηκε όλος ο εξοπλισμός. Να οι σχάρες, να τα λουκάνικα, να οι ρακές και "εκγύμναση" κοιλιακών σε εντατικούς ρυθμούς. Μετά έπεσε η ιδέα....  

-Πάμε για βαρκάδα;  

-Βουρ στον πατσά......

Λίμνη Πλαστήρα
Λίμνη Πλαστήρα
Λίμνη Πλαστήρα
Λίμνη Πλαστήρα
Λίμνη Πλαστήρα
Λίμνη Πλαστήρα
Λίμνη Πλαστήρα
Λίμνη Πλαστήρα
Λίμνη Πλαστήρα

   Λίμνη Πλαστήρα / Plastira lake (39.313872, 21.730067)

Λίμνη Πλαστήρα

  Μιλάμε για αρχοντιά.

Μέσα απ΄ το δασωμένο, χωρίς μονοπάτι, παρέα με τους ερωδιούς και τους μπάκακες, φτάσαμε στις εγκαταστάσεις του "Ταυρωπού"  και επιβιβαστήκαμε στο πλεούμενο...όλα μαγικά. Το νερό ακούνητο, ο ηλιάτορας έγερνε πίσω από τις κορφές της  Γκαβέλ, η Μαρία στη σκηνοθεσία και ο Μίμης στο μπούσουλα. Φτάσαμε μέχρι την "πλαζ" της Πεζούλας.

Λίμνη Πλαστήρα
Λίμνη Πλασήρα
Λιμνη Πλαστήρα
Λίμνη Πλαστήρα
Λίμνη Πλαστήρα
Λίμνη Πλαστήρα
Λίμνη Πλαστήρα
Λίμνη Πλαστήρα
Λίμνη Πλαστήρα
Μαρια director 1.jpg

   Επιστρέψαμε και άρχισε το γλέντι....από κει που το αφήσαμε. Στα καμώματα  της θερμοκρασίας απαντήσαμε με τα λικνίσματα της φωτιάς. Μέχρι περασμένες έντεκα ρίχναμε  κούτσουρα να τη βαστάμε ζωντανή. Κρύο πολύ δεν είχε, αλλά η υγρασία μας πήρε τη σημαία.  Πρώτο βράδυ και ο αδαμαντοδέτης "μέτρησε το μπόι του". Καλά δεν είναι και ο Τρόντζος. Δε του πήρε και πολύ ώρα να δει τα ζύγια του....αλλά πρώτη φορά σε τσαντίρι μετά το στρατό στα 66, ε δεν είναι και λίγο. Του είπα ένα παραμυθάκι και κοιμήθηκε σαν πουλάκι.....πήγα να πω κι ένα στη Μαρία αλλά ήταν στην αγκαλιά του Μορφέα. Με χασομέρησε ο Μίμης και έχασα το timing που λένε και στην αρχαία Ελλάδα.  

Λίμνη Πλαστήρα
Λίμνη Πλστήρα
Λίμνη Πλαστήρα
Λίμνη Πλαστήρα
Λίμνη Πλαστήρα

  Την επομένη δύο του Ιούλη τα μαζέψαμε με προορισμό το Μουζάκι για όνεια και πάγο. Η ταμίας καλό κορίτσι, έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Από που είστε, που πάτε, τι κάνετε εδώ,  τι νούμερο παπούτσια φοράτε κλπ. Της επιτρέψαμε άλλες δύο ερωτήσεις ακόμα πριν μας πιάσει μεσημέρι και δεύτερή  μας  στάση ήταν στο γεφύρι της Πόρτας.

Πόρτα γεφύρι

Γέφυρα Πύλης  1514 (Νομός Τρικάλων) / Porta's bridge 1514

Πορταίτης ποταμός/River Portaitis

Διαστάσεις/Dimensions: μήκος/length 65m - ύψος/height  13,30m

Συντεταγμένες (coordinates) : 39.458508, 21.613871

Πόρτα γεφύρι
Πόρτα
Πόρτα γεφύρι
Πόρτα γεφύρι

    Συνεχίσαμε για Ελάτη , Περτούλι, Νεραιδοχώρι, Χαλίκι,  Ανήλιο, Μέτσοβο, Λίμνη πηγών Αώου, Φλαμπουράρι  με τελικό προορισμό τη Βοβούσα. Μας έκαναν παρέα οι ορεινοί όγκοι από τον  Κόζιακα, το Περιστέρι, το Δοκίμι, την Κακαρδίτσα, την Τσούκα Ρόσσα  και το Αυγό. Μπήκαμε στο "Καταφύγιο Βάλια Κάλντα" απογευματάκι . Εδώ έχουμε ζεστό νερό, τουαλέτες, δυνατότητα εστιατορίου , γατόνια,  μια αγέλη με χήνες, κούταβους, και μερικές σκηνές χαμένες μέσα στη βλάστηση. Ο Αώος περνά δίπλα.  Ο οικισμός είναι στα 3Km, αλλά θα τον επισκεφτούμε αύριο μαζί με το Αρκουδόρεμα, το Περιβόλι και το γεφύρι του Ζιάκα.  Όλη η διαδρομή από τη λίμνη Πλαστήρα μέχρι εδώ είναι σήμερα πια ασφάλτινη.  Στα ορεινά περάσματα όμως ο δρόμος έχει αρκετές φθορές.  

Βάλια Κάλντα camping

 "Βάλια Κάλντα" camping / 39.914852, 21.055347

Βάλια Κλάλντα camping
Βάλια Κάλντα "thinker"
Βάλια Κάλντα camping
Βάλια Κάλντα camping
Βάλια Κάλντα camping
Βάλια Κάλντα camping

  Τρείς του Ιούλη και ο προορισμός μας είναι το Αρκουδόρεμα (39.898260, 21.141416). Μετά τη στάνη του Τίζα πιάσαμε  χώμα και τα τελευταία 8Km είναι ζόρικα.

  Παράδεισος. Η επιτομή της ομορφιάς. Η φύση στα πάνω της. Μεθύσαμε από τ΄αρώματα, τα χρώματα και τους ήχους από το σμίλευμα του νερού πάνω στη πέτρα.  Η φύση σού τα δίνει όλα.....εμείς της τα επιστρέφουμε  με το χειρότερο τρόπο. Εντάξει όχι όλοι, αλλά......

  Πλατσουρίζαμε στο νερό σαν παιδιά. Έχει ένα μικρό διαμορφωμένο χώρο. Άρχισαν οι ορθοπεταλιές. Είχαμε πάρει πάγο από τους ανθρώπους  που διαχειρίζονται το καταφύγιο.

Αρκουδόρεμα
Αρκουδόρεμα
Αρκουδόρεμα
Αρκουδόρεμα
Αρκουδόρεμα
Αρκουδόρεμα
Αρκουδόρεμα
Αρκουδόρεμα
Αρκουδόρεμα

  Αρκουδόρεμα / Arcoudorema (39.898260, 21.141416)

Αρκουδόρεμα

  Για να φτάσουμε στο γεφύρι του Ζιάκα κάναμε 3ώρες.  Άσφαλτος μετά τη "Στάνη Τίζα".  Το γεφύρι είναι συντηρημένο. Όμορφο λιτό πάνω στον Βενέτικο. Αυτός ο έρμος μες το παράπονο. Το νερό λιγοστό, έφτανε δεν έφτανε στη γάμπα.

  Στην επιστροφή σταθήκαμε στο ναό του  Αγίου Νικολάου (1803), βασιλική με δύο τρούλους. Μετά Περιβόλι και ναός του Αγίου Γεωργίου (1760). Επιτέλους κατάφερα και τον είδα εσωτερικά. Το 1990, το 1994 και το 2007 δεν μπορέσαμε να βρούμε τρόπο να μπούμε μέσα.  Τώρα όμως....και τέμπλο και άμβωνας. Στα γρήγορα γιατί..... Αν φτάσετε ως εδώ μη παραλείψετε να αναζητήσετε το φύλακα του ναού.

Γέφυρα Ζιάκα
Γέφυρα Ζιάκα

Γέφυρα Ζάκα τέλη 19ου αιώνα (νομός Γρεβενών) / Bridge Zaka 19th century

Διαστάσεις/Dimensions: μήκος/length 41m - ύψος/height 7,50m

Συντεταγμένες (coordinates): 40.038451, 21.288898

Ποταμός/River: Βενέτικος/Venetikos

Γέφυρα 5.JPG
Γέφυρα Ζιάκα
Στο γεφύρι του Ζιάκα
Αγιος Νικόλαος

  Αγιος Νικόλαος / St. Nicolas (1803) - 39.982627, 21.160378

Άγιος Νικόλαος
Άγιος Νικόλαος
Άγιος Νικόλαος
Αης Γιώργης

  Άγιος Γεώργιος /  St. George (1760) - 39.979270, 21.116357

Αης Γιώργης
Αης Γιώργης
Αης Γιώργης
Αης Γιώργης
Αης Γιώργης
Αης Γιώργης

  Επιστρέψαμε στη Βοβούσα μετά τις 8 το βράδυ. Ευτυχώς κράταγε λίγο φως ακόμα. Το γεφύρι, ο ναός του Αγίου Γεωργίου (1814) και τέλος το σχολείο. Ο Αώος κυλά αργά, νωχελικά, παραπονεμένος κι αυτός για το λιγοστό νερό.   

  Το βράδυ πανσέτες  στο εστιατόριο του καταφύγιου.  Έξω παρακαλώ, στον αύλιο χώρο, κουβέντα, εντυπώσεις, υποσχέσεις και τέτοια φαιδρά.

Βοβούσα
Βοβούσα
Βοβούσα
Βοβούσα
Βοβούσα
Βοβούσα
Βοβούσα

 Γεφύρι Βοβούσας  

Χρονολογία: 1748

Χορηγός: Αλέξης Μίσιος από το Μονοδένδρι

Συντήρηση: Το 1936 προστέθηκαν ξύλινα κάγκελα γιά την προστασία των περαστικών.

Ονοματολογία: Η βουή των νερών του ποταμού Αώου ήταν αυτή που έδωσε στο χωριό Βωβούσα την ονομασία του. "Βοϊούσα" (από τη βοή) που για λόγους ευγλωττίας έμεινε ως "Βωβούσα".

Μορφή: Μονότοξο

Άνοιγμα Τόξου: 22,00 μ.

Ύψος Τόξου: 11,00 μ.

Μήκος Καταστρώματος: 41,00 μ.

Πλάτος Καταστρώματος: 2,80 μ.

Bridge Vovousa 1748

Dimensions:length 41m - ύψος/height 11m

River: Αώος/Aoos

(coordinates): 39.936964, 21.049015

Βοβούσα
Βοβούσα

     Τέσσερεις του Ιούλη και προετοιμασία  αναχώρησης. Είπαμε να τραβήξουμε για τα Μετέωρα. Πρώτα όμως θα δούμε το  Γεφύρι της Τσίπιανης και του Καμπέρ Αγά.

Γεφύρι Τσίπιανης
Γεφύρι Τσίπιανης

Γεφύρι Τσίπιανης  1875 - Γρεβενίτι Ιωαννίνων /  Bridge Tsipianis 1875

Διαστάσεις/Dimensions: μήκος/length 60,8m - ύψος/height 14,5m

Συντεταγμένες (coordinates): 39.768457, 20.960

Ποταμός/River: Βάρδας/Vardas

Γεφύρι Τσίπιανης
Τσίπιανη 5.JPG
Γεφύρι Τσίπιανης
Καμπέρ

Γεφύρι Καμπέρ Αγά - Μηλιωτάδες Ιωαννίνων - Ζαγόρι 1750 / Bridge Kamper Aga - Zagori 1750

Διαστάσεις / Dimensions: μήκος / length: 38m ύψος / height: 7,70m

Ποτάμι / River:  Ζαγορίτικος - Βάρδας / Zagoritikos - Vardas

Συντεταγμένες (coordinates): 39.724256, 20.962982

Καμπέρ
Καμπέρ
Καμπέρ
Καμπέρ

   Συμφωνήσαμε να πάμε από Κατάρα. Προσπεράσαμε το Μέτσοβο και στη διασταύρωση αριστερά προς Μηλιά/Γρεβενά και δεξιά προς Καλαμπάκα, να μια πινακίδα (αν θυμάμαι καλά) "Συνεχίζετε με δική σας ευθύνη". Εμείς μπήκαμε. Πού να φανταστούμε ότι ο "δρόμος" είναι εντελώς παρατημένος. Κατεστραμμένος σε πολλά σημεία, το jeep  πέρναγε στο όριο, και στο τέλος της διαδρομής πινακίδα απαγορευτική για αυτούς που έρχονται από Καλαμπάκα για Μέτσοβο. Δηλαδή ή πας από Εγνατία, ή δεν πας. Ούτε εσείς να πάτε. Βάλτε μπάρες να μην μπορεί να περάσει ο ταξιδιώτης κύριοι.  Από τη μία "με δική σου ευθύνη"  και από την άλλη "Απαγορεύεται". Ελλάδα του 2019. Τα ίδια μας είπαν και στο camping στα Μετέωρα για  ξένους ταξιδιώτες που μπήκαν σ΄ αυτή τη διαδρομή και πήγαν να τους βοηθήσουν.

Μετεωρα
Μετεω 1.jpg

Λοιπόν camping "Βράχος". Λαϊκό προσκύνημα.  "Δισεκατομμύρια"  επισκεπτών.  Μετέωρα, παγκόσμια  κληρονομιά της UNESCO.   

  Το βράδυ βόλτα στη πόλη και ποτάκια στο "Μέλυδρον".  

  Πέντε του Ιούλη.

   Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος και Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου. Ορδές.

-Ορέ τι είναι ετούτο;

Στην Μονή Αγίας Τριάδας κάναμε τεστ κοπώσεως. Ο ήλιος ανελέητος . Στην Αγίου Στεφάνου τους πείραξαν τα μπουτάκια (σορτσοφόρος) του αδαμαντοδέτη. Δεν τον άφησαν να μπει.  Οι περιφέρειες της Μαρίας δε τους πείραξαν, ο Μίμης τους έφταιγε. Τέλος πάντων, δε το ρισκάραμε για άλλη μονή και επιστρέψαμε για μπανάκι  εν τη πισίνα του camping "Βράχος". Άρχοντες. Μέχρι το γέρμα λιαζόμασταν με το Μίμη. Η Μαρία για λόγους ανωτέρας βίας  απείχε. Το βράδυ τα γνωστά με μια ξεγυρισμένη καταιγίδα.  Να δεις αστραπόβροντα να σου φεύγουν οι πάσαλοι......

Μετεωρα
Μετεωρα
Μετεωρα
Μετεωρα

  Μονή Αγίας Τριάδας 14ος - 15ος αιώνας / Monastery of Agia Triada Meteora 14-15th century 

Μετεωρα
Μετεωρα
Μετεωρα
Μετεωρα
Μετεωρα
Μετεωρα
Μετεωρα
Μετεωρα
Μετεωρα
Μετεωρα
Μετεωρα
Μετεωρα
Καλαμπάκα
Μετεωρα
Μετεωρα

  Μονή Αγίου Στεφάνου 14ου αιώνα/ Monastery of Agios Stefanos Meteora 14th century

Μετεωρα
Μετεωρα
Μετεωρα
Μετεωρα
Μετεωρα
Μετεω 22.JPG
Μετεω 29.JPG
Καλαμπάκα

 Έξι του Ιούλη επιστροφή στο κλεινόν Άστυ.

Μας κόστισε έξι  "μπαρόκ και ροκοκό"  €. Καύσιμα, διόδια, τρόφιμα και ποτά. Θα το ξανακάνουμε. Καλαμπάκα μόνο καταχείμωνο, με δροσιά και  χωρίς κόσμο.

  Αφιερωμένο στον rookie (ψάρακλα) αδαμαντοδέτη, κατά κόσμον Μίμη.

Υ.Γ. Με το Μίμη ήμασταν συμμαθητές στο 2ο Δημοτικό Σχολείο του Βύρωνα. Φτύστε μας....για το κακό μάτι.

  publication:29.11.2019

bottom of page