top of page

 Αρχαία Κήρινθος / Ancient kirinthos

                              (38.835163, 23.471923)

1 Αρχαία Κήρινθος.JPG
Αρχαία Κήρινθος.jpg
7 Αρχαία Κήρινθος.JPG

Διαβάζω ότι, οι Άβαντες αναφέρονται ως Ελληνικός προϊστορικός λαός, προερχόμενοι από τη Θράκη. Ωστόσο, “δε τους χωρούσε ο τόπος” εκεί και μετακομίζουν στη περιοχή της Φωκίδας. Κατά τας γραφάς, ούτε εκεί βολεύονται και καταλήγουν στην Εύβοια. Σύμφωνα με το «Λεξικόν Κυρίων Ονομάτων», οι Άβαντες ήταν λαός της Θράκης «…μετοικίσας πρῶτον εἰς Φωκίδα καὶ εἶτα εἰς Εὒβοιαν». Κατά τόν Ραγκαβῆ (Λεξ. Ελλ. Αρχαιολ.), ήταν λαός «…ἐκ Θράκης ὁρμώμενος ἢ ἀνήκων εἰς τὸν Ἰωνικόν δεσμόν ( Ἡροδ. Α΄,146). Διά τῆς Φωκίδος εἰσῆλθον εἰς Εὒβοιαν καὶ ἐθεωροῦντο τῆς νήσου οἱ ἀρχαιότεροι κάτοικοι (Στρβ. Βιβλ.10 Κεφ.Ι .3). Ἐκεῖθεν δέ μετά 40 νηῶν καὶ ὑπό τήν ὁδηγίαν τοῦ Ἐλεφήνορος, ἒπλευσαν μετά τῶν λοιπῶν Ἑλλήνων κατά τῆς Τροίας (Ὁμηρ. Ἰλ. Β 536) συμπεριλαβόντες και τούς υἱούς τοῦ Θησέως (Πλουτ. Θησ. ΙΣΤ΄ ). Κατά τήν ἐπιστροφήν, πλανηθέντες μετά 8 πλοίων ἐρρίφθησαν εἰς τά Κεραύνια ὂρη. Περιγράφονται δ’ ὡς ἂγριοί τινες καί μακράν τρέφοντες κόμην (ὂπισθεν κομόωντες)».

  Ξυρισμένα τα κεφάλια μπροστά (ώστε ο εχθρός να αδυνατεί να τους αδράξει) και στη πίσω πλευρά πλούσια κόμη… “άβας” δε, είναι και αυτός που δεν κάνει πίσω… ο ατρόμητος. Αυτή λοιπόν η αρχαία φυλή διάλεξε για την αποστολή των πλοίων κατά της Τροίας το λιμάνι της αρχαίας Κηρίνθου.  Λόγω της θέσης της ο Όμηρος την αποκάλεσε «έφαλος» (πάνω από την θάλασσα), ενώ ο Σκύμνος «ενάλια» (μέσα στη θάλασσα). Το όνομα της πόλης πιθανόν να προέρχεται από το λουλούδι Κήρινθος.

2 Αρχαία Κήρινθος.JPG
3 Αρχαία Κήρινθος.JPG

  Έχοντας  αυτά κατά νου, το Horizon Levante το πρωί  της πρώτης του Απρίλη μήνα, τράβηξε για τη χώρα των Αβάντων, την Εύβοια. Συγκεκριμένα, εκεί που εκβάλει ο Βουδωρός ποταμός, πλάι στη παραλία της Κρύας Βρύσης. Τα χασομέρια για το έβγα στην Αθηνών - Λαμίας έφτασαν τη μία ώρα από το Βύρωνα. Μετά, το πέρασμα ήταν φουριόζικο μέχρι το Negroponte, αλλά τα στροφιλίκια για να φτάσεις στο Μαντούδι είναι πολλά. Μόλις πέρασα τη τσιμεντένια γέφυρα του Βουδωρού, έκανα αριστερά. Άσφαλτος πλάι στο ποτάμι για 4Km. Μετά καλοπατημένος χωματόδρομος, σκάρτο χιλιόμετρο, μέχρι το σημείο 1. Μη συνεχίσετε για τον αρχαιολογικό χώρο οδικώς, τα τελευταία 150m είναι κακός χωματόδρομος…

4 Αρχαία Κήρινθος.JPG
03.jpg
5 Αρχαία Κήρινθος.JPG
6 Αρχαία Κήρινθος.JPG

  Μια πυκνή ομίχλη, φερμένη από τα Νοτιοανατολικά κατηφόριζε τις πλαγιές του Γερόβουνου, αγκαλιάζοντας τη μικρή κοιλάδα του Πελεκίου και του λόφου Καστρί, σαν να  ‘θελε να μου στερήσει τη γνωριμία μου με την αρχαία πόλη της Κηρίνθου, που φωλιάζει στον αυχένα του λόφου. Μέχρι να φύγω ο ζωοδότης δεν είχε καταφέρει να μου δώσει ορίζοντα … δεν πειράζει. Η σκαπάνη μας λέει ότι ο χρόνος πάει πίσω στα 1100π.Χ. Όπως αναφέρει και πιο πάνω η αφήγηση από εδώ ξεκίνησαν 40 τριήρεις για τη Τροία … και στο γυρισμό επέστρεψαν 8 κι αυτές καραβοτσακισμένες στα δυτικά της Θεσπρωτίας, “τρέχα γύρευε”. 

06.jpg
8 Αρχαία Κήρινθος.JPG
9 Αρχαία Κήρινθος.JPG

   Αν πάρετε ένα κακογραμμένο ανηφορικό μονοπάτι, σημείο 2, από εκεί που καταλήγει ο χωματόδρομος, θα φτάσετε στην νοτιανατολική  πλευρά του λόφου, σ’ ένα πλατό.    Τα αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν κατοίκηση από την πρωτογεωμετρική εποχή μέχρι τα ύστερα Ρωμαϊκά χρόνια, ενώ η θέση εγκαταλείφθηκε οριστικά στο τέλος της ύστερης αρχαιότητας. Στις μέρες μας διατηρούνται ακόμη στη θέση τους μεγαλιθικά τμήματα του οχυρωματικού περιβόλου με πύργους και ίχνη μεγάλης πύλης στη δυτική πλευρά, καθώς και το διατείχισμα. Εντός της τειχισμένης περιοχής τα οικοδομικά τετράγωνα και οι κεντρικοί δρόμοι ακολουθούν κανονικό ρυμοτομικό ιπποδάμειο σχέδιο, ενώ στο ψηλότερο πλάτωμα έχει εντοπιστεί το ιερό τέμενος της πόλης με υψηλό και ισχυρό περίβολο. Η ιστοσελίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας, https://www.efaeuv.gr/sites/kirinthos/kirinthos-gr.html, είναι ένας θησαυρός για να αντλήσει κανείς  πληροφορίες για όλους τους μνημειακούς χώρους του τόπου. Έτσι έγινε και με την Κήρινθο.  Επίσης η ιστοσελίδα του δήμου Μαντουδίου,   https://www.malian.gov.gr/index.php/arxaiologikoi-xoroi, και το blog https://evrospower.blogspot.com/2010/04/blog-post_3696.htmlk

10 Αρχαία Κήρινθος.JPG
11 Αρχαία Κήρινθος.JPG
12 Αρχαία Κήρινθος.JPG
13 Αρχαία Κήρινθος.JPG
15 Αρχαία Κήρινθος.JPG
14 Αρχαία Κήρινθος.JPG
16 Αρχαία Κήρινθος.JPG
17 Αρχαία Κήρινθος.JPG

 Είχα την αίσθηση ότι όλα αυτά αποκτούσαν μια ξεχωριστή “διάσταση”, δοσμένη από τη παρουσία της ομίχλης, το αγκάλιασμα των νερών του Βουδωρού με την άρμη της θάλασσας, την αγριότητα της απόκρημνης ακτής ανατολικά του λόφου και την απόλυτη μοναχική παρουσία του γράφοντα στο χώρο.

  Μου ήρθαν στη μνήμη εικόνες από τους βράχους στο Reynisdrangar και την ομίχλη στις πλαγιές του Tindastoll από τη  χώρα των Troll. Βέβαια, εκεί ο αριθμός ήταν άρτιος, ενώ τώρα περιττός …τέλος πάντων.

18 Αρχαία Κήρινθος.JPG
19 Αρχαία Κήρινθος.JPG
20 Αρχαία Κήρινθος.JPG
21 Αρχαία Κήρινθος.JPG
23 Αρχαία Κήρινθος.JPG
22 Αρχαία Κήρινθος.JPG
24 Αρχαία Κήρινθος.JPG
25 Αρχαία Κήρινθος.JPG
29 αρχαία Κήρινθος.JPG
28 Αρχαία Κήρινθος.JPG
26 αρχαία Κήρινθος.JPG
27 αρχαία Κήρινθος.JPG
30 αρχαία Κήρινθος.JPG
32 Αρχαία Κήρινθος.JPG
31 Αρχαία Κήρινθος.JPG
34 αρχαία Κήρινθος.JPG
33 Αρχαία Κήρινθος.JPG

  Η παραμονή μου ξεπέρασε τη μία ώρα. Επόμενος προορισμός μου ήταν ο φάρος της Βασιλίνας, αλλά αυτά μιαν άλλη φορά.

 

Σημείο / point : 1 (38.833996, 23.471584)

  "        "   : 2 (38.835049, 23.471909)

  “        "   : 3 (38.834297, 23.474595)

 

Πληροφορίες / info :

 https://www.efaeuv.gr/sites/kirinthos/kirinthos-gr.html

https://www.malian.gov.gr/index.php/arxaiologikoi-xoroi

https://evrospower.blogspot.com/2010/04/blog-post_3696.htmlk

  Δημοσίευση / publication : 13.04.2024

bottom of page