Ουτρέχτη /  Utrecht

 Brigittenbrug / Quintijnsbrug Utrecht

  Αυτή τη φορά είπαμε έστω και για λίγο να "πάρουμε τις Νοτιοανατολικές γραμμές" που οδηγούν  στην Ουτρέχτη.  Από το καλοκαίρι του 2007 μέχρι σήμερα, οι επισκέψεις στην Ολλανδική πρωτεύουσα έχουν φτάσει στον αριθμό επτά. Μια μικρή παραλλαγή λοιπόν με ολίγη Ουτρέχτη θα είχε περισσότερο ενδιαφέρον.  Εντάξει δεν αφήσαμε τον έγγονα παραπονεμένο. Πώς θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο εξ άλλου. Μια  φορά  το χρόνο όλο κι όλο  πού να φτάσει  να γεμίσει  το "πέρασμα" .  Έτσι κατάντησαν τον κόσμο. Να θες μια περιουσία για να δεις τους ανθρώπους σου. Τι να πουν κι άλλοι....μάλλον τυχεροί ήμαστε που τα καταφέρνουμε ακόμα . Το γονιό σας..... το παιδί μου θέλω να δω και την οικογένεια του. Άντε να δούμε πόσο ακόμα θα μπορούμε.

  Amsterdam 

  Amsterdam

  Amsterdam

  Amsterdam

  Amsterdam

  Amsterdam

  Το κατάλυμα αυτή τη φορά ήταν το Q Factory Hotel, δίπλα στο Σ.Σ  Muiderpoort  και το Oosterpark. Καλό, σχετικά φτηνό, κατά ένα τέταρτο κοντινότερα στο κέντρο από πέρυσι, τίγκα στους πιτσιρικάδες, τέσσερεις με πέντε κάνουλες με βαρελίσια μπύρα στο bar και  χρέωση το "πιστολάκι" για τα μαλλιά....εγώ δεν έχω και πολλά οπότε τη γλύτωσα (στα σοβαρά τώρα όταν το επιστρέψεις στο φεύγα παίρνεις τα χρήματα πίσω).

  Τέλος πάντων. Λοιπόν μια ακόμα βόλτα στο Amsterdam, πάντα έχει κάτι να δώσει.....είπαμε ζωολογικό κήπο. Ναι;.....24€ το άτομο και 18,5€ ο έγγονας  για κάντε λογαριασμό. Κάνεις τη τσίτα μόνος σου; Mωρέ και τη φώκια κάνεις.  Α, ακούστε κι αυτό. Σε γειτονικό παρκάκι (Wertheim park) βλέπουμε έναν τύπο με ένα κλουβάκι μεταφοράς κατοικίδιων. Πάει δίπλα στο σιντριβάνι, ανοίγει την πορτούλα  και βγαίνει από μέσα ο Donald  (μια πάπια). Κάνει ένα δυό σουλάτσα στη κουπαστή του σιντριβανιού, κοπανάει τα φτερά,  τραβάει μια ελεύθερη κατάδυση,  μετά σουλάτσα στο νερό  και το κερασάκι ήταν που κάτι  φώναξε στον Donald ο τύπος  και αυτός  χώθηκε στο κλουβάκι και φύγανε. Μάλιστα. Να ατραξιόν. Τι να τον κάνεις μετά τον zoo. Λοιπόν, πάμε να δούμε μερικές φωτογραφίες από το Amsterdam πριν πάρουμε το τραίνο για την Utrecht.  Albert market, Bloemen markt, Touschinski theater, την κυρία με το Tesla, τα γλυκά στο Stach, τη ξεριζωμένη φιλύρα, το ψηφιδωτό με το Χριστό στη De Duift και τα πορφυρά τούβλα για το Avalon.....

  Albert market / Amsterdam

  Bloemen markt / Amsterdam

  De Duift (1858) 

  Μονή της Χώρας  Istanbul / Monastery Moni  Choras Istanbul (1316)

  Μονή της Χώρας  Istanbul : Με την ανακαίνιση της μονής το 1316 από τον Θεόδωρο Μετοχίτη έχουμε την απόδοση αυτού του εξαίρετου ψηφιδωτού.   

The Dove (De Duift) Amsterdam : To 1858 δηλ. 542 χρόνια μετά ο αρχιτέκτονας Theo Molkenboer  διακοσμεί το υπέρθυρο του ναού De Duilf (το περιστέρι) Άγιο Πνεύμα; με το ψηφιδωτό που βλέπετε παραπάνω. Συγχωρέστε μου τη σύγκριση.....

  Monastery Moni  Choras Istanbul : With the renovation of the monastery in 1316 by Theodore Metochitis we have the performance of this fine mosaic.

The Dove (De Duift) Amsterdam: In 1858, that is, 542 years after the architect Theo Molkenboer decorated the lintel of the De Duilf Temple (the dove) of the Holy Spirit; with the mosaic you see. Forgive me for the comparison .....

  Tuschinski theater: 1921 κόστος 4 εκατομμύρια φιορίνια.

  Tuschinski theater: 1921 costs 4 million guilders.

 Το Tesla, ο ρευματολήπτης, η κυρία και το ζεύγος.

  Tesla, the plug, the lady and the couple.

  Stach / Amsrtedam 

  Rembrandt monument / Amsterdam

  Amstel Intercontinental Hotel / Amsterdam

  Ajax arena

  Πριν μπούμε στο τρένο για την Ουτρέχτη να πούμε δύο λόγια μόνο. Λοιπόν είναι μια πανέμορφη πόλη (χτισμένη ευτυχώς πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας)με 350.000 κατοίκους περίπου. Αρχικά ήταν οικισμός των Μπαταβών, στο 47μ.Χ. κάνουν την εμφάνισή τους οι Ρωμαίοι που κτίζουν κι ένα φρουριάκι το Αλμπιόμπολα. Τον 8ο αιώνα γίνεται έδρα επισκοπής και μεγάλου πριγκιπάτου. Στα 900 με 1100 η Ουτρέχτη είναι η πιο σημαντική εμποροβιομηχανική πόλη της Ολλανδίας. Στα 1807 ο βασιλιάς  Λουδοβίκος Βοναπάρτης κάνει έδρα του την πόλη. Μετά έχουμε το 1940 μέχρι το Μάη του ΄45 που σουλατσάρουν οι Ναζί ( θα δούμε το μνημείο της "Ελευθερίας" και μερικούς συγκινητικούς στίχους που το συνοδεύουν, θα τα πούμε μετά αυτά). Έχει ένα από τα σημαντικότερα πανεπιστήμια του κόσμου, από το 1636 παρακαλώ. Μη ξεχάσω τη Συνθήκη ή Ειρήνη της Ουτρέχτης του  1713. Είναι μια σειρά συμφωνιών όπου ο βασικός κερδισμένος είναι η Βρεττανία.  Περνά το Γιβραλτάρ στα χέρια της  και  μαζί και το πάνω χέρι στο Assiento (δουλεμπόριο). Τέρμα όμως  η πολυλογία και πάμε για ένα πρωινό περίπατο στη παλιά πόλη της Ουτρέχτης. Θα δούμε κανάλια, μεσαιωνικά γεφύρια, το πανεπιστήμιο, το ναό του  Άγιου  Μαρτίνου, θα πιούμε καφέ στο De Zaak και θα φάμε πατάτες τηγανιτές στο Daap. Προσέξτε κάτι στα κανάλια που δεν έχει το Amsterdam. Στις όχθες υπάρχουν εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες, μπαράκια και βέβαια κατοικίες.

  Το "παλιό κανάλι"  Oudergracht / Oudergracht "old canal" / Utrecht

  Maartensbrug bridge: The oldest bridge on Outergracht / Η παλαιότερη γέφυρα / Utrecht 

  Lange Mieuwstraat 34 / Utrecht

  Jan Van Nassau

Ο ιδρυτής της Ένωσης της Ουτρέχτης

The initiator of the Union of Utrecht

  Paulusbrug / Utrecht

  Πανεπιστήμιο Ουτρέχτης : (1636) Η βιβλιοθήκη του ιδρύεται το 1581 και ο αριθμός των βιβλίων ξεπερνά τις 900.000 και  τα χειρόγραφα τις 2.500.

  Utrecht University: (1636) Its library was founded in 1581 and the number of books exceeds 900,000 and manuscripts 2,500.

  Brigittenbrug / Quintijnsbrug / Utrecht

  Achiter de dom and Pausdam

  St. Martin Cathedral / Utrecht

  St. Martin Cathedral / Utrecht

  Randhof garden / Utrecht

  Tο μνημείο της "Ελευθερίας" (αντίστασης)

  The Resistance monument / Utrehct

"Θυμηθείτε τους νεκρούς σας που πολέμησαν με δικαιοσύνη ένα υπέροχο αγώνα

Η φλόγα τους συνεχίζει να λάμπει, αυτοί είναι εδώ, και με αυτή τη λάμψη γεννιέται η νέα μας ζωή"   

  Town Hall / Το Δημαρχείο / Utrecht

  Bazenbrug / Utrecht

  Utrecht centraal

  publication: 19.02.2020

Photography | Horizon Levante | tzan55@gmail.com | Ελλάδα

      σχόλια, ειδήσεις, πολιτισμός