top of page

          Λίμνη Λάδωνα / Ladona lake
                      37.761507, 22.006658

65 Λάδωνας.JPG

Σας έλεγα για τους τίτλους των βιβλίων, που μου κάνει κατά καιρούς δώρο η φίλη μου η Μαρία. Το  "ΤΡΑΥΜΑ  ΕΞΟΦΛΗθΗΚΕ"  λοιπόν,  έδωσε λύση στα "χρέη", τουλάχιστον μέχρι το Μάη. Είχα πει στον άλλον, μέσα μου, ότι αν πάνε όλα καλά να "βάλω" κατά κει στα περάσματα του "111". Ο "111" είναι ένας οδικός άξονας που συνδέει την Αρκαδία με την πρωτεύουσα της  Αχαΐας . Ποτέ η απόσταση δεν ταυτίστηκε με το τίτλο του δρόμου. Ωστόσο η προπολεμική ονομασία "111" κυριαρχεί της επίσημης ονομασίας, που από  το 1963  είναι Ε.Ο. 33.

Στα 29Km από τη διασταύρωση της Βλαχέρνας έκανα αριστερά προς Δάφνη.  Ακόμα 4Km και ήμουν μπροστά στη "DIMITRA". Καθαρό, ζεστό, και φιλόξενο κατάλυμα.

  Η Δάφνη (Στρέτζοβα) ανήκε κατά τον μεσαίωνα στη Βαρονία της Άκοβας και με την “αποσλαβοποίηση” των ονομάτων έγινε Δάφνη, από την μυθική κόρη του ποταμού Λάδωνα.

  Μπορεί να βρίσκομαι στα διοικητικά όρια της Αχαΐας, αλλά ότι μνημείο του ανθρώπου και της φύσης που επισκέφτηκα υπάγεται στην Αρκαδία...εκτός από το τρικάμαρο γεφύρι και το Ιερό της Αφροδίτης Ερυκίνης, που είναι για μερικά μέτρα μέσα στην Αχαΐα.

1 Δάφνη.JPG

  Δάφνη / Dafni village (37.807790, 22.023274)

  Την επομένη ανοίγω τη μπαλκονόπορτα και η ορατότητα ήταν μέχρι τα κάγκελα. Η λίμνη άφαντη μέσα σ΄ ένα παχύ λευκό πέπλο, όπως και όλη η περιοχή στα νότια του οικισμού. Η θερμοκρασία όλες τις ημέρες παραμονής μου ανάμεσα στο 4oC και στους 8οC. Θα πάω βόρεια είπα και ξεκίνησα για το τρικάμαρο γεφύρι.

                 Τρικάμαρο Γεφύρι / Tricamaro bridge
                         (37.830283, 22.022692)

3 Τρικάμαρο.JPG

Το γεφύρι είναι "πνιγμένο" στη βλάστηση, με εύκολη πρόσβαση από τη Δάφνη. Ο δρόμος είναι άσφαλτος και τσιμέντο μέχρι τη δυτική όχθη του Πάιου  ποταμού. Αν υπάρχει τζιπούρα περνάτε μέσα από την κύτη και βγαίνετε με χώμα στον 111.

Αντιγράφω από την ιστοσελίδα "Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου"

http://agpelop.blogspot.com/2015/04/blog-post.html

 Το συναντάμε επί του Πάιου ποταμού και σε υψόμετρο 550 μέτρων, δύο περίπου χιλιόμετρα από το κεφαλοχώρι Δάφνη, του δήμου Καλαβρύτων, ερχόμενοι από Τριπόταμα και ακολουθώντας έναν χωματόδρομο, αριστερά λίγο πριν τα πρώτα σπίτια του χωριού, ο οποίος μας βγάζει ακριβώς πάνω στο γεφύρι.

  Δεν υπάρχουν μαρτυρίες για το πότε χτίστηκε, ούτε και ποιος ήταν ο πρωτομάστορας. Το σίγουρο είναι ότι χτίστηκε για να γεφυρώσει τον ποταμό Πάιο και να συνδέσει τα διπλανά χωριά στις επαφές τους με τα χωράφια τους και κυρίως με το κεφαλοχώρι – κέντρο της περιοχής, Δάφνη (Στρέτζοβα).

   Έχει τρεις ανισομερείς τοξωτές καμάρες, στηθαία και είναι το καλλίτερα επισκευασμένο και διατηρημένο γεφύρι, χτισμένο με την χαρακτηριστική άσπρη πέτρα που αφθονεί στην περιοχή.

  Αποτελείται  από μονή σειρά καμαρολιθιών και η βάση του είναι κεκλεισμένη, με το κοίλο μέρος του να κοιτάει προς ανάντη, σε αντίθεση με τα κρατούντα. Η βάση του, στο διάστημα μεταξύ αριστερής και μεσαίας καμάρας από ανάντη είναι επίπεδο, χαμηλώνει δε και ανοίγει όσο πλησιάζουμε στα άκρα του.

    Η μεσαία καμάρα είναι η μεγαλύτερη των άλλων δύο και είναι πρόσφατα ανακαινισμένο με το πρόγραμμα Leader και με ευθύνη του τέως δήμου Δάφνης, και προσωπικά του Κ. Ασημακόπουλου, Δημάρχου του τ. δήμου Δάφνης.

Πρόκειται για ένα πανέμορφο, πλήρως ανακαινισμένο τρικάμαρο πετρογέφυρο, έτοιμο να υποδεχθεί και να ενθουσιάσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη – θαυμαστή της δουλειάς των διάσημων μαστόρων της πέτρας.

7 Τρικάμαρο.JPG

  Στον 111 με κατεύθυνση δυτική μετά τον Παλαιό Πάο υπάρχει πινακίδα προς Κοντοβάζαινα. Ο δρόμος είναι όλο στροφιλίκια, μέχρι το ιερό της Αφροδίτης . Και μετά, και μετά...

11 Ερυκίνη.JPG

    Ιερό Αφροδίτρης Ερυκίνης / Temple Aphrodite Erikini
                            (37.817949, 21.931146)

13 Ερυκίνη.JPG

Το Υπουργείο Πολιτισμού δυστυχώς δεν μας δίνει καμία πληροφορία, ούτε  και ο Παυσανίας.

Ο χώρος  έχει ανασκαφεί , υπάρχει περίφραξη,  αλλά η θύρα εισόδου είναι ξεκλείδωτη οπότε ο επισκέπτης  έχει τη δυνατότητα πρόσβασης.  Πληροφορίες  από κάποια πινακίδα όμως δεν έχουμε. Η θέση του Αρχαιολογικού χώρου είναι στις ανατολικές απολήξεις του όρους Αφροδίσιο (1446m), η αρχή δε του μονοπατιού για την κορυφή ξεκινά από εδώ. Παρέα με τα στροφιλίκια (είναι πολλά) και από τον Παλαιό Πάο και από τη Κοντοβάζαινα είναι το υπέροχο ορεινό ανάγλυφο στα ανατολικά της Ντουρτουβάνας και του Χελμού...και βέβαια των πυλώνων υπερύψηλης τάσης  (400KV)

15 Ερυκίνη.JPG

Αντιγράφω από την ιστοσελίδα "Αρχείον Πολιτισμού" του Γιώργου Λεκάκη.

(http://www.arxeion-politismou.gr/2019/08/Erykini-Afroditi.html)

  Επί πλαγιάς του όρους που ονομάζεται Αφροδίσιον, και μόλις 4 χλμ. από την Κοντοβάζαινα, πάνω στον δρόμο που συνδέει Κοντοβάζαινα (Αρκαδίας)-Άνω Κλείτορα-Δεχούνι-Πάιο (Αχαΐας), στον 37ο παράλληλο [37.81825188656592, 21.929932644462724] σώζονται τα ερείπια του αρχαίου ιερού της Αφροδίτης Ερυκίνης…

 Κατά την αρχαιότητα το ιερόν αυτό υπήρξε σημαντικό κέντρο λατρείας και μαντείο της περιοχής!

Τον ναό ανάσκαψε η αρχαιολόγος Χρυσούλα Καρδαρά. Έφερε στο φως το τελεστήριο,  ένα τμήμα της θεμελίωσης του μεγάλων διαστάσεων ναού, εντός του σηκού θεμελίωση μικρότερου (μεταγενέστερου) ναού, ιεροφυλάκειο ή θησαυρό σε μονόλιθο, όπως και σύστημα μεταφοράς νερού για ομαδικά λουτρά!!!

  Αλλά από πού κι ως πού Ερυκίνη η Αφροδίτη;

Πρόκειται για αστρονομικό επίθετο / όρο, καθώς, όπως λέει η λέξη, πρόκειται για το σημείο όπου μελετάται η κίνηση του ερυθρού πλανήτη. Ήταν, λοιπόν, και αστεροσκοπείο; Πρέπει να μελετηθεί ο προσανατολισμός του. Πράγματι υπήρχαν ημερολόγια με βάση την Αφροδίτη (στην ευρύτερη περιοχή).

Αν πάλι το σωστό είναι Ερικύνη Αφροδίτη, έχει σχέση η ερίτιμος θεά με τον Κύνα (Σείριο); Σε κοντινή απόσταση υπάρχει τοποθεσία που λέγεται Σειρές (εκ του Σειρίου;). Στα Β.Δ. ο Αστράς! Πιο Β.Δ. η Λάμπεια/Λαμπεία… Κοντά η αρχαία Ψωφίς…

Έτσι, για να τα εξετάσουμε από κοντά όλα αυτά, πήγαμε έως εκεί…

Σήμερα πια το αρχαίο ιερό είναι ευκολοπροσβάσιμο, αφού η άσφαλτος περνά απ’ έξω απ’ αυτό.

Η κορυφή Αφροδίτη, προς τ’ αριστερά τραβάει ευθεία με τα Ηραία! Και πιο κάτω με τον Επικούριο Απόλλωνα… Κάποιος σπουδαίος τριγωνισμός παίζει εδώ… Όλα στην Ιερή Γεωμετρία μετρημένα…

Είναι πολύ όμορφα όμως όλα εδώ επάνω, εδώ γύρω...

Ο χώρος είναι περιφραγμένος με συρματόπλεγμα...

Αλλά μέσα στον αρχαίο ιερό χώρο, το… εκκλησάκι του Αγίου Πέτρου... Πώς να μην ασελγούσε επάνω στο αρχαίο κλέος η νέα κατακτητική θρησκεία! Δίπλα μια στάνη... πώς να μην ασελγούσε επάνω στο αρχαίο κλέος η σκόπιμη αμάθεια των Ελλήνων! Όλα αυτά αντικατοπτρίζονται και στους εντόπιους, οι οποίοι σχεδόν… δεν λένε πού είναι ο αρχαίος ναός και προτρέπουν τους τουρίστες να πάνε να δουν τα μοναστήρια!... 

Βλέπετε άλλοι ακολουθούν το χρήμα και άλλοι τις κορυφές…

19 Ερυκίνη.JPG
20 Ερυκίνη.JPG
24 Ερυκίνη.JPG

  Πέρασα τη Κοντοβάζαινα με κατεύθυνση προς Βούτση και συνάντησα τη πινακίδα που σε στέλνει στα αριστερά προς τη μονή Κλειβωκάς.

              Ιερά μονή Κλειβωκάς / Klivokas monastery
                         (37.773554, 21.892352 )

38 Κλειβωκά.JPG

 Ο δρόμος προσέγγισης προς τη μονή μετά από τη διασταύρωση του οδικού άξονα Κοντοβάζαινας - Βούτσης, είναι ένα "παιχνίδι ισορροπίας" με τις φουρκέτες (σε κάποιες έκανα διπλή μανούβρα), τις γκρεμίλες και τα κοτρώνια που πέφτουν κάθε τόσο στο οδόστρωμα. Η απόσταση είναι μικρή, λιγότερο από δύο χιλιόμετρα και  η υψομετρική πλησιάζει τα 200m (κάθοδος στο πήγαινε). Υπάρχει χώρος στάθμευσης και μετά αρχίζει το test κοπώσεως...Εκατό σαράντα εννέα σκαλοπάτια με κλήση που σου σφίγγετε ο κ#λ#ς. Έχει ανελκυστήρα , αλλά μόνο για τα ώνια λέει η πινακίς...

29 Κλειβωκά.JPG
33 Κλειβωκά.JPG

    Με υποδέχθηκε ένας υπέροχος άνθρωπος (η μοναχή...;), μου αφιέρωσε σχεδόν μία ώρα για το ιστορικό της μονής, σε μια συζήτηση με τη γλώσσα του σεβασμού και της ειλικρίνειας, της αποδοχής της διαφορετικότητας για τα εγκόσμια και μη. Μακάρι να ήταν σε όλους τους λατρευτικούς χώρους τέτοιοι άνθρωποι. Η εκκλησία θα είχε πολλά να κερδίσει. Τέλος πάντων. Με φίλεψε λουκουμάκι με μαστίχα και με περισσή ευγένεια με οδήγησε στην έξοδο της μονής. Αν θα ξαναπήγαινα στη μονή , θα το έκανα μόνο και μόνο για μια ακόμα τέτοια κουβέντα...

39 Κλειβωκά.JPG

  Συνέχισα για το Μοναστηράκι, το χωριό του φίλου μου Χρήστου. Δεν υπήρχε άλλος λόγος για  αυτή την  επίσκεψη πέρα από τις φωτογραφίες που του έστειλα παρέα με τη προτομή του Θοδωρή και  τη συγκινητική εντοιχισμένη πλάκα στο πατρικό του σπίτι , για τη συμμετοχή του πατέρα του στα δύσκολα χρόνια του εμφύλιου...

47 Μοναστηράκι.JPG

  Μοναστηράκι / Village Monastiraki

 Μοναστηράκι / Village Monastiraki 

 Όνος ο επονομαζόμενος "Γιουσουφάκι" ιδιοκτησίας Αθανασίου εκ Μοναστηρακίου Γόρτυνος. 

  Επιστρέφοντας πέρασα ένα σωρό οικισμούς - Μοναστηράκι, Βούτσης, Κοντοβάζαινα  - δεν βρήκα κάτι να "ταΐσω τ΄ άλογα". Πάνω στον 111 στον Παλαιό Πάο είχε κάτι ταβέρνες "θηρία" , δε στάθηκα ωστόσο και κατέληξα στο "ΤΖΟΛΑ" στη Δάφνη. Ένα τραπέζι στην αυλή ήταν contre la lumiere, κάθονταν δύο ντόπιοι...μπήκα μέσα. Ροζέ χύμα,  μπιφτέκια στα κάρβουνα και λάχανο με σκορδάκι. Η ομίχλη πήγε να ξαποστάσει όπως κι εγώ...εκτός απ΄ τη πανσέληνο . Ες αύριον τα σπουδαία.

77 Δάφνη.jpg
Δάφνη

  Δάφνη - Ξενώνας "DIMITRA" / Village Dafni - Guest house "DIMITRA"

                           Λίμνη Λάδωνα / Ladona lake
                               (37.761507, 22.006658)

48 Λάδωνας.jpg
50 Λάδωνας.JPG

Τρίτη μέρα, τα ίδια. "Πρέπει" να πάω στη λίμνη. Για αυτή ήρθα. Ξεκίνησα με φώτα.  Πέρασα τα Πουρνάρια και τη Μουριά κι έψαξα τον Αγγελόπουλο...

  Στα αριστερά μου πρέπει να ήταν η λίμνη. Θα δείτε. Η ώρα είναι περασμένες 11π.μ. και ο ζωοδότης ακόμα να δώσει λύση. Πρόσεξα ότι γίνετε μια προσπάθεια στη θέση (37.765694, 22.002844 ) για χώρο "αναψυχής" για τον ταξιδιώτη. Η κατασκευή είναι ανολοκλήρωτη, οπότε μη βιαστούμε.

51 Λάδωνας.JPG

                           Στο φράγμα / The Dam 
                            (37.75820, 21.97135)

  Πριν τις 12μ. ήμουν στο φράγμα. Η ομίχλη έδωσε τη σκυτάλη σε μια υπέροχη λιακάδα για όλο το υπόλοιπο της ημέρας. Οι θερμοκρασία σταθερά στους 7οC. 

 Όλο το υπάρχον έργο της λίμνης, του φράγματος και του Υδροηλεκτρικού εργοστασίου είναι μέσα στα πλαίσια των επανορθώσεων - αποζημιώσεων των Ιταλών  μετά το ΙΙ Π.Π.

 Είναι  το πρώτο υδροηλεκτρικό έργο που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ελληνικού κράτους.  Ο Αντώνης , φύλακας του φράγματος, μου έκανε παρέα όσο το κλείστρο της NIKON "αιχμαλώτιζε" τον καμβά από τη βλάστηση, τους αγωγούς  και τους μηχανισμούς υπερχείλισης. Η θέση είναι μοναδική!

59 Φράγμα Λάδωνα.JPG
60 Φράγμα Λάδωνα.JPG
61 Φράγμα Λάδωνα.JPG
62 Φράγμα Λάδωνα.JPG
64 Λάδωνας.JPG

                        Γεφύρι Κυράς / Kiras bridge
                              (37.753107, 22.046396)

66 Λάδωνας.JPG

  Ανάμεσα στη Μουριά και τα Πουρνάρια υπάρχει πινακίδα  προς τη γέφυρα της Κυράς. Η θέση του μνημείου είναι πάνω στη κοιλάδα του Λάδωνα, πριν πέσει στη λίμνη. Όταν η στάθμη των νερών ανεβαίνει το γεφύρι κρύβεται , ίσως για να μη βλέπει τη νέα γέφυρα που σήμερα εξυπηρετεί τη σύνδεση των απέναντι οικισμών.

  Αντιγράφω από την ιστοσελίδα "Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου"

http://agpelop.blogspot.com/2019/09/blog-post.html

  Βρίσκεται μεταξύ Μυγδαλιάς (Γλανιτζά ή Σταυροκκλησιά μέχρι το 1928), Πουρναριάς (Ποδογορά μέχρι το 1927) και Μουριάς (Συριάμου μέχρι το 1927). Είναι πεντάτοξο. Τα δύο πρώτα τόξα χτίστηκαν επί Φραγκοκρατίας τον 13ο αιώνα. Επί Τουρκοκρατίας προστέθηκαν τα άλλα δύο τόξα και το 1908 χτίστηκε το πέμπτο τόξο από τον Λαγκαδινό Ανδρικόπουλο.

  Σύμφωνα με την παράδοση, χορηγός του γεφυριού ήταν κάποια “Κυρά” της Άκοβας (ή μονοβύζας γιατί λέγεται ότι ήταν μονόστηθη για να μπορεί να πολεμάει καλλίτερα), που ήταν δευτερότοκη κόρη του Γουλιέλμου Βιλεαρδουίνου, από την οποία πήρε και το όνομά του.

   Έχει άριστη τοιχοποιία και χτίστηκε για να συνδέει το βόρειο τμήμα του τότε Φράγκικου τιμαρίου της Κερπινής – Γορτυνίας , που αντιστοιχούσε στη Στρέτζοβα (Δάφνη Καλαβρύτων) και το οποίο ανήκε στη Βαρονία της Άκοβας, με το νότιο τμήμα του τιμαρίου προς τη μεριά της Κερπινής, τη Μυγδαλιά (Γλανιτσιά) και την Πουρναριά (Ποδογορά). Μάλιστα αναφέρεται ότι παραχωρείται το μισό τμήμα της Στρέτζοβας στην κυρά – Μαργαρίτα του Πασσαβά (την δευτερότοκη κόρη του Βιλεαρδουίνου.)

  Συνέχισα για τη Μυγδαλιά (Γλανιτσιά), το χωριό του Βαγγέλη Γιαννόπουλου υπουργού του ΠΑΣΟΚ. Το σχολείο είναι το καφενείο τους σήμερα, ανοικτό (το καφενείο). Να τα τσίπουρα, να οι ερωτήσεις, να τα κεράσματα και η προτομή του Βαγγέλη πλάι στο σπίτι του ατενίζει τη βίλα της Εκάλης...λέω τώρα.

72 Μυγδαλιά.jpg

  Μυγδαλιά - καφενείο "Το Σχολείο"  / Η πρoτομή και το σπίτι του Βαγγέλη

  Village Migdalia - cafe "The school" / The house of Baggelis Gianopoulos

Κερπινή, Δρακοβούνι , Θεόκτιστο, έρημα, βγήκα πάλι στον 111. Επιστροφή στη Δάφνη και στο "ΤΖΟΛΑ". Σταθερή αξία! Το τραπέζι contre la lumiere άδειο. Εδώ θα κάτσω μέχρι να ξυλιάσω. Ροζέ, λαχανάκι με σκορδάκι και παϊδάκια . Της αλεπούς ο θάνατος! Όταν ξύλιασα αποχώρησα πλήρης συναισθημάτων για το μπαλκόνι της "DIMITRAS" . 

  Επιστροφή στο κλεινόν άστυ την επομένη, 29 του μήνα. Και του χρόνου...

75 Τζόλας.jpg

 Ταβέρνα "ΤΖΟΛΑΣ" - Δάφνη / Tavern "TZOLAS" - Dafni 

  Δημοσίευση / publication : 01.01.2024

bottom of page