top of page

      Invisible China / Αθέατη Κίνα
                  part 1 / μέρος 1

 Η σχέση μου (μας) με το τσέχικο εστιατόριο Svejk  ξεκινά στα 1985. Νομίζω ήταν δύο χρόνια περίπου απ΄ όταν είχε πρωτοανοίξει. Στη προσπάθεια μας να βρούμε που θα πίνουμε τσέχικες μπύρες, ανακαλύψαμε το Svejk και το Bohemia, βέβαια, πίσω από τον Άρειο Πάγο. Μας βόλευε περισσότερο ο Νέος Κόσμος λόγω γεωγραφίας.

  Ο κύκλος της ζωής αυτού του υπέροχου εστιατόριου έκλεισε το Φλεβάρη του 2023. Σαράντα χρόνια! Τώρα γιατί τα λέω  αυτά αφού το αφιέρωμα θα είναι για τη Κίνα, θα δείτε παρακάτω. Ο Σπύρος, η ψυχή του εστιατορίου, γεννημένος στην τότε Λαϊκή Δημοκρατία της Τσεχοσλοβακίας, έλκει ανθρώπους ανώνυμους και επώνυμους από τον τόπο που γεννήθηκε όχι μόνο για τις πικρές και ξανθές μπύρες,  αλλά και για τα περάσματα της νεανικής  ζωής στις κοινότητες των πολιτικών προσφύγων.  

  Ένα βράδυ λοιπόν ( αρχές τις δεκαετίας του 2000) βλέπω έξω από το εστιατόριο στη Ρουμπέση , παρκαρισμένο ένα ποδήλατο. Μπαίνοντας ,ρωτώ το Σπύρο "ποιανού είναι το ποδήλατο;".  Μου δείχνει το Γιώργο Δούπα, ένα νεαρό καθισμένο στη "μπάρα", μπροστά από τις κάνουλες. Έτσι ξεκινά "το  ταξίδι" με το Γιώργο...

China 2.jpg

     " Τα ταξίδια, η φωτογραφία, η εξερεύνηση της ζωής είναι τα μεγάλα του πάθη. Έλληνας γεννημένος στην Τσεχία το 1964, έζησε στην Ελλάδα για 3 δεκαετίες και τώρα ζει στο Πεκίνο της Κίνας. Είναι πάντα πρόθυμος να μάθει περισσότερα, να εξερευνήσει, να μάθει, να δει περισσότερα.....για πράγματα γύρω του και κυρίως για πράγματα μέσα του"

China 3.jpg

  Η επικοινωνία πια μαζί του είναι ηλεκτρονική. Δεν χάθηκε ποτέ! Του ζήτησα λοιπόν να μου δώσει την ευκαιρία μέσα από τις σελίδες του Horizon Levante να δημοσιεύσω τις φωτογραφίες του, που κατά καιρούς συνόδευαν τα mail του από τη μακρινή Κίνα. Την αθέατη, της επαρχίας, εκεί που η ζωή έχει άλλη αξιακή κλίμακα.

 Το αφιέρωμα θα μοιραστεί σε δύο συνέχειες...

 Υ.Γ. Ο Γιώργος εκτός από τη σύντροφό του τη Yixue, έχει τη Νεφέλη (γάτα) και τον Snowy (γάτος) και τελευταία τρία αδέσποτα γατάκια που τα υιοθέτησαν...  

China 7.jpg
China 11.jpg
China 15.jpg
China 17 Giorgos Doupas.jpg

 Αντιγράφω από το iFocus :

Γεννήθηκε το 1964 στην Τσεχία όπου και μεγάλωσε. Το 1980 μετακόμισε στην Ελλάδα όπου έζησε μέχρι το 2009. Το 2005 ήρθε για πρώτη φορά στην Κίνα και από το 2009 ζει μόνιμα στο Πεκίνο. 

Τα ταξίδια ήτανε πάντα αναπόσπαστο μέρος της ζωής του. Πρώτα ήρθαν τα ταξίδια και αργότερα ακολούθησε και η φωτογραφία. Πάντα ταξίδευε με κόμπακτ μηχανή λόγο βάρους. Το 1997 που αγόρασε την πρώτη του ρέφλεξ μηχανη, μία Nikon F70.  Το 1998 του την έκλεψαν στο Εκουαδόρ.  Αργότερα αγόρασε άλλη μηχανή, και μετά άλλη, κι άλλη, κι άλλες. Δεν μπορούσε πια να είναι χωρίς φωτογραφική μήχανη.

Η αγάπη για τγ φωτογραφία ήρθε για να μείνει.

Μαζί με την πρώτη του μηχανή αγόρασε και το  “Το ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥ” του John Hedgecoe. 'Ενα υπέροχο βιβλίο που του έμαθε τα πρώτα βήματα της φωτογραφίας. 

Από τότε μαθαίνει συνέχεια καινούργια πράγματα για τη φωτογραφία. Η φωτογραφία για τον Γιώργο είναι ένα ταξίδι που δεν τελειώνει ποτέ. 'Έτσι το βλέπει. Πάντα ανακαλύπτει καινούργια πράγματα στο όμορφο ταξίδι της φωτογραφίας. Συνέχεια μαθαίνει κάτι καινούργιο και αυτή είναι και η ομορφιά αυτής της τέχνης. 

Τον ενδιαφέρουν πολλά είδη φωτογραφίας. Πορτραίτο, μάκρο, φωτογραφία φαγητού, αρχιτεκτονική φωτογραφία, αλλά η μεγάλη του αγάπη είναι η ταξιδιωτική φωτογραφία. Στην Κίνα έχει ανακαλύψει έναν καινούριο κόσμο, έναν κόσμο που δεν ήξερε ότι υπήρχε. Ταξιδεύει συχνά σε διάφορες επαρχίες της Κίνας, και φωτογραφίζει τοπία, ανθρώπους, ιστορικά κτήρια κλπ. Όταν δεν ταξιδεύει εργάζεται στο Πεκίνο ως φωτογράφος, κυρίως κάνει πορτραίτα και φαγητό. 

 Η φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί σε: The Guardian newspaper, The GEO French magazine, Singapore airline inflight magazine, China Daily news, Beijing This Month, Lonely Planet magazine (german)

Εκθέσεις: Zara Art Café Beijing, Greek Embassy Beijing, Lang Yuan Art Center Beijing, Doumia Art Village Zhejiang China, University of foreign languages Beijing, Two Cities Art Café Beijing, Yuanhuang Art Museum Beijing, Municipal Gallery Peiraious Greece

Municipal Museum in Krnov Czech Republic 

https://www.ifocus.gr/magazine/fotografika-portfolios-synenteykseis/2704-yiorgos-doupas-enaw-ellhnas-fwtografos-sthn-kina

05/2020

China 21.jpg
China 26.jpg
China 30.jpg
China 34.jpg
China 38.jpg

  Δημοσίευση / publication : 20.12.2023

bottom of page