top of page

                                                          17  Φάροι / Lighthouses

Φάρος Άντερου-Χιλιομίλι 2.jpg

Το Horizon Levante δεν έκρυψε ποτέ τα αισθήματά του για τα μνημεία της φύσης αλλά και του ανθρώπου.

Πόρτα πόρτα που λένε, πάντα έψαχνε και προσπαθεί μέχρι σήμερα να ψάχνει, σταθμούς τραίνων, πέτρινα γεφύρια, παραδοσιακά αρχοντικά, αρχαία θέατρα, κάστρα, φρυκτωρίες και φάρους. Ναι, αυτά τα υπέροχα κτίσματα στις άκρες του τόπου μας. Στο σημείωμα αυτό θα σας παρουσιάσω δεκαεπτά φάρους. Για κάποιους σας έχω μιλήσει, για κάποιους άλλους θα είναι η πρώτη φορά, είναι ωστόσο όλοι συγκεντρωμένοι σε μια ενότητα. Ίσως αυτό βοηθήσει και νέους αναγνώστες που δεν έχουν παρακολουθήσει τις προηγούμενες αναρτήσεις.  

1. Φάρος Αγίου Νικολάου Κέας 

Lighthouse of Agios Nikolaos Kea                                      37.667128, 24.313762

Φάρος Αγίου Νικόλαου Τζιάς 1.jpg

Πρωτολειτούργησε το 1860 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο, με χαρακτηριστικό σταθερό ερυθρό και φωτοβολία 10 ν.μ.. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός και στα πλαίσια ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου, επαναλειτούργησε το 1945 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το  1986 αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου, ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε και λειτούργησε ως επιτηρούμενος ηλεκτρικός.

Υπάγεται στην κατηγορία περί προστασίας των Αρχαιοτήτων (Νεώτερα Μνημεία) Ν.  3028/02 (Φ.Ε.Κ. : 153/Α/28-6-02)

Τζια 1974 α.jpg

  Τζιά - Κέα  1974 / Jia - Kea  1974

Τζια 1974 β.jpg
Τζια 1974 γ.jpg

Ήμαστε στα 1974, έξι του Δεκέμβρη, μέρα Παρασκευή. Του Αγίου Νικολάου. Το ναρκαλιευτικό Μ 247  "Αίγλη" δεμένο στο λιμάνι της Κορησσίας. Αποστολή, η επιτήρηση των Απριλιανών μέχρι τη δίκη τους. Στο καφενείο λίγο μετά  το ντόκο  στα δεξιά ήταν το στέκι μας στις ολιγόωρες εξόδους. Από πάνω οι Απριλιανοί και οι χωροφύλακες......εμείς Θεοδωράκη και των γονέων. Ούτε τον κυβερνήτη δεν ακούγαμε, νομίζω ήταν ο Κανδαλέπας. Δίπλα είχε μια αλάνα και παίζαμε μπάλα με τους χωροφυλάκους. Βγάζαμε το άχτι μας στις κλωτσιές......

Με κάλεσε ο ύπαρχος και μου είπε να πάω επικεφαλής αγήματος στη δοξολογία του Αγίου Νικολάου. Είναι δίπλα στο φάρο ο ναός. Οι περισσότεροι ντόπιοι πήγαιναν με βάρκες. Κατεβάζω την σωστική με μια mercury που έπαιρνε με τις διακόσιες , φωνάζω τον Διαμαντάρα, τον Κεσόγλου, τον Καναβάρη, τον Χωριανόπουλο,  έναν Κρητικό αρμενιστή που δε θυμάμαι τ΄ όνομά του  και έναν Σαμιώτη μηχανικό, τον Γεροχρηστοδούλου. Αφού πήρε μπρος η ριμάδα η εξωλέμβια, τραβήξαμε για την άκρα του Αγίου Νικολάου, δε θα είναι μισό ναυτικό μίλι. Σενιαρισμένοι όλοι, γραβάτα η αφεντιά μου, υπόλογος  ντε, και πριν δέσουμε με πετάνε στη θάλασσα......Δεκέμβρη μήνα. Το γονιό σας κωλόπαιδα.....Πώς να μπω στην εκκλησία. Την έβγαλα στον φάρο με τους φαροφύλακες......έτσι γνώρισα τον δεύτερο  φάρο στη ζωή μου εκ των έσω.

2. Φάρος Ταίναρου-Ματαπά
Tainaro - Matapa Lighthouse                                             36.386150, 22.483081

Φάρος Ματαπά-Ταίναρου 2.jpg

Ο φάρος δεσπόζει στον φημισμένο Κάβο Ματαπά όπως το λένε οι ναυτικοί, το Ακρωτήριο Ταίναρο που λογχίζει τη Μεσόγειο. Είναι ο νοτιότερος φάρος της ανατολικής Ηπειρωτικής Ευρώπης. Κατασκευάστηκε από τους Γάλλους στα 1882 και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1887. Ο τετράγωνος πύργος του, ύψους 16 μέτρων, στέφεται ακόμη από τον διώροφο μεταλλικό κλωβό με τον φωτιστικό μηχανισμό και το περιστροφικό διοπτρικό. Η πρώτη ανακαίνιση του φάρου έγινε στα 1930. Στα χρόνια της Κατοχής, κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου παρέμεινε σβηστός καθώς έπαψε να λειτουργεί και επαναλειτούργησε το 1947 στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του φαρικού δικτύου. Στα 1950, μετά τη δεύτερη ανακαίνιση, τοποθετήθηκαν νέα μηχανήματα πετρελαίου τα οποία αντικατέστησαν τον προσωρινό αυτόματο πυρσό ασετιλίνης και φιλοξενούσε 3 φαροφύλακες. Το 1982 έγινε η αυτοματοποίηση του και η μετατροπή του σε ηλιακό. Ο πύργος του φάρου, τετράγωνος ύψους 16 μέτρων, είναι δείγμα υψηλού πύργου προστατευόμενου από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αντί της στρογγυλής ή οκτάγωνης κατασκευής, καθώς περιορίζεται στη λιγότερο δαπανηρή τετράγωνη μορφή δεδομένου ότι το συγκεκριμένο σημείο προστατεύεται από τους βόρειους ανέμους.

Φωτοβολία φάρου 19 ναυτικά μίλια και εστιακό ύψος 41 μέτρα.

(http://www.faroi.com/gr/tenaro_gr.htm)

Φάρος Ματαπά-Ταίναρου 1.jpg
1994 Μάνη α.jpg

  .......25η Μάρτη του 1994. Τα σχολεία κλειστά, εμείς στα μωσαϊκά του Ταινάρου και την πύλη του κάτω κόσμου. Θέλει περπάτημα. Καλογραμμένη η στράτα, περίπου 2Km  πηγαινέλα, μία ωρίτσα χωρίς στάσεις. "Προσκύνημα" για τους λάτρεις του Στράβωνα, αυτής της εσχατιάς, της απεραντοσύνης του γαλάζιου και της αγάπης στη μοναξιά αυτών των κτισμάτων...

3. Φάρος Ακρωτήρι Θήρα                                                

Akrotiri Thira Lighthouse                                                     36.357788, 25.357142

Φάρος Ακρωτήρι Θήρας 2.jpg
Φάρος Ακρωτήρι Θήρας 1.jpg

Πρωτολειτούργησε το 1892 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο, με χαρακτηριστικό μία παρατεινόμενη λευκή αναλαμπή ανά 30 δλ. και φωτοβολία 23 ν.μ.. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε σβηστός και στα πλαίσια ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου, επαναλειτούργησε το 1945 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το  1983 ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε  και λειτούργησε ως επιτηρούμενος ηλεκτρικός μέχρι το 1988 οπότε και έγινε πλήρης αυτοματοποίηση του με νέο σύγχρονο μηχάνημα και λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Υπάγεται στην κατηγορία περί προστασίας των Αρχαιοτήτων (Νεώτερα Μνημεία) Ν.  3028/02 (Φ.Ε.Κ. : 153/Α/28-6-02)

Τον  επισκεφτήκαμε καλοκαίρι του 1996. 

4. Φάρος Τουρλίτης Άνδρος

Tourlitis Lighthouse Andros                                             37.842987, 24.946618

Φάρος Τουρλίτης Άνδρου 1.jpg
Φάρος Τουρλίτης Άνδρου 2.jpg

Ο φάρος αυτός κατασκευάστηκε το 1887. Το ύψος του κυλινδρικού του πύργου είναι 7 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 36 μέτρα. Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το ενετικό κάστρο στην πρωτεύουσα της Άνδρου, την Χώρα. Είναι ο μοναδικός φάρος χτισμένος πάνω σε βράχο μέσα στη θάλασσα.

Ο Φάρος πρωτολειτούργησε την 1η Ιανουαρίου του 1897 και ήταν καταδιοπτρικός Ε' τάξεως με φωτοβολία 11 ν. μίλια. Είναι πύργος στρογγυλός ύψους 5 μέτρων. Βρίσκεται επάνω στον ομώνυμο βράχο αριστερά των εισερχομένων στο λιμάνι της Άνδρου. Το 1943 καταστράφηκε από τους... Γερμανούς και το 1950, στα πλαίσια ανασυγκρότησης του φαρικού δικτύου, λειτούργησε ως αυτόματος ασετιλίνης αλλά σε σιδηρόπλεκτο οβελό επάνω στα ερείπια του παλαιού. Το 1994, με δωρεά της οικογένειας Γουλανδρή -ζεύγος Αλέκου και Μαριέττας Γουλανδρή εις μνήμην της κόρης τους Βιολάντας- ο πύργος ανακατασκευάστηκε στην αρχική του μορφή και από τότε λειτουργεί και πάλι ως αυτόματος ασετυλίνης.

 

«Τουλούζ  Λωτρέκ», μου λέει.......στην Άνδρο, στο μουσείο Γουλανδρή.  Αφήσαμε το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ  στη Ραφήνα, πήραμε το πρώτο πλοίο και επιστρέψαμε με το τελευταίο αυθημερόν..... Δεν γνωρίζαμε τίποτα για τον φάρο. Η φωτογραφία είχε σε πρώτο πλάνο το εκκλησάκι της Παναγίας της θαλασσινής, αλλά μπήκε μέσα και ο Τουρλίτης. Αύγουστος του 2001. Στο ντόκο που φωτογραφίζω γυρίστηκαν πλάνα από την ταινία του Παντελή Βούλγαρη "Μικρά Αγγλία" (βιβλίο της Ιωάννας Καριστιάνη)

5. Φάρος Σπαθί Μουδαρίου Κύθηρα

  Lighthouse Spathi of Moudari Kythira                           36.381036, 22.950273

Φάρος Μουδαρίου-Σπαθί 1.JPG
Φάρος Μουδαρίου-Σπαθί 2.JPG

Σε μια εσχατιά στο βόρειο άκρο του νησιού, στο ακρωτήρι  Σπαθί, θα  βρούμε τον φάρο του Μουδαρίου. Κατασκευή των Άγγλων του 1857 με 25m ύψος. Θεωρείται από τους μεγαλύτερους φάρους στον Ελλαδικό χώρο.

Επίσκεψη το 2010. Έχει λίγο περπάτημα σε καλογραμμένο μονοπάτι και καταπληκτική θέα προς την Ελαφόνησο.

6. Φάρος Κόπραινας

Kopraina Lighthouse                                                           39.029773, 21.075665

Φάρος Κόπραινας 1.JPG
Φάρος Κόπραινας 2.JPG

Πρωτολειτούργησε το 1893 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου καταστράφηκε ο πύργος και το φωτιστικό μηχάνημα και παρέμεινε σβηστός. Το 1945, στα πλαίσια ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου, επαναλειτούργησε ως επιτηρούμενος με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1957 αντικαταστάθηκε το μηχάνημα πετρελαίου με αυτόματο πυρσό ασετυλίνης, ο οποίος λειτούργησε μέχρι το 1985 οπότε έγινε και η μετατροπή του σε ηλιακό με χαρακτηριστικό δύο λευκές αναλαμπές, ένα τομέα ερυθρό ανά 16 δλ. και φωτοβολία 5 ν.μ.

Αποτελείται από λιθόκτιστο πύργο, ύψους 9μ, με οικία φαροφυλάκων. Βρίσκεται στην ανατολική άκρη της παλαιάς εισόδου του Αράχθου, στις ακτές της Ηπείρου και σε εστιακό ύψος 9μ.

 

 Ο  φάρος  στέκει σ΄ αυτή τη θέση από το 1893 (πληροφορία road edition) ή από το 1906 (πληροφορία Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης). Το βράδυ λειτουργεί κανονικά . Κάθε 7” δίνει δύο λάμψεις.  Τα φωτοβολταϊκά αντικατέστησαν το πετρέλαιο και τους φαροφύλακες.   Δίπλα του το κατάλυμά τους.  Το 2000 έγινε μουσειακός  χώρος. Σήμερα το “τρώει” η κρίση, κλειδωμένο και παραδομένο στο χρόνο. Η θέα από το ταρατσάκι του οικήματος είναι μοναδική.  Όλοι οι φάροι έχουν μοναδική θέση. Δεν θα μπορούσε κι εδώ να ΄ταν αλλιώς.

Επίσκεψη τον Αύγουστο του 2012.  

7. Φάρος Κάβο Ντόρο Εύβοια

Cape Doro Lighthouse   Evia                                          38.158634, 24.586421

Φάρος Κάβο Ντόρο 2.JPG
Φάρος Κάβο Ντόρο 1.JPG

Στο ακρωτήρι Καφηρέας (Κάβο Ντόρο) σε απόσταση μισό μίλι βρίσκεται το νησάκι Αράπης. Στη ράχη του είναι τοποθετημένος φάρος από το 1925, με ύψος 5m και το εστιακό του ύψος είναι 25m.

 

Αύγουστο του 2016 (σας τα έχουμε πει εδώ https://www.geotzan.com/cavo-doro) το Horizon levante επισκέφτηκε το ακρωτήρι Καφυρέας.

 "Αυτή η εσχατιά της Νότιας Εύβοιας συγκεντρώνει απάνω της μια μακρόχρονη ιστορία, ένα σωρό θρύλους και περισσή ομορφιά για τον ταξιδιώτη. Η ονομασία - Καφηρέας -  καταγράφεται από την εποχή της  αρχαίας Ελλάδας και  Κάβο Ντόρο από την εποχή του Μεσαίωνα. Είναι το πέρασμα από την Ανατολή στη Δύση (Φοίνικες - Πέρσες). Στα χρόνια του Βυζαντίου έχουμε τους πρώτους επικοισμούς με Αρβανίτες.  Αυτό συνεχίζεται και την περίοδο των σταυροφοριών και της Ενετοκρατίας.  Με την κυριαρχία των Οσμανλίδων και την  πτώση της Κωνσταντινούπολης, πολλοί Αρβανίτες του Καφηρέα κατέφυγαν  στην Άνδρο, στην Ύδρα, αλλά και σε άλλα νησιά του Αιγαίου.  Όμως και οι Οθωμανοί  έφεραν νέες φουρνιές Αρβανιτών, σκληροτράχηλων μαχητών, για να κρατήσουν την περιοχή "ζωντανή" από εχθρούς και βασικά από την πειρατεία.

  Στις 9 Απριλίου του 1833 η Κάρυστος παραδίδεται από τους Τούρκους στην Ελλάδα.  Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια. Ωστόσο αυτή η Ευβοϊκή άκρια σε πολλά παραμένει ίδια."

8. Φάρος Βρυσάκι Λαύριο                       

Vrysaki Lavrio Lighthouse                                                   37.744150, 24.080870

Φάρος Βρισάκι Λαύριο 1.jpg
Φάρος Βρισάκι Λαύριο 2.jpg

Πρωτολειτούργησε το 1892 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο, με χαρακτηριστικό σκαρδαμύσσο  λευκό με ένα τομέα πράσινο και φωτοβολία 14nm για το λευκό και 8nm για το πράσινο. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός.Το 1943 στα πλαίσια ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου, επαναλειτούργησε με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1983 ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε, αντικαταστάθηκαν τα φωτιστικά μηχανήματα και λειτούργησε με πηγή ενέργειας το ηλεκτρικό ρεύμα, με χαρακτηριστικό μια λευκή αναλαμπή ανά 5'' και φωτοβολία 16nm.  

2.ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΤΗΡΙΟΥ 

  Αποτελείται από λιθόκτιστο πύργο εξωτερικά τετράγωνο και εσωτερικά κυκλικό, συνεχιζόμενο επί της ισόγειας οικίας φαροφυλάκων.  Η ισόγειος οικία αποτελείται εξ ενός διαδρόμου (χωλ) τριών υπνοδωματίων και ενός WC μετά ντουζ. Εξωτερικά του οικήματος, υπάρχουν δύο οικήματα, το ένα λειτουργεί ως κουζίνα και το άλλο ως αποθήκη υλικών του φάρου. Βρίσκεται στη βορειοδυτική άκρη Μανδρί 80m μέσα στην ακτή. 

  Η παροχή ρεύματος γίνεται μέσω του δικτύου της ΔΕΗ και υφίσταται ύδρευση.

  Ο Φάρος προσεγγίζεται από έναν κακό χωματόδρομο (700m περίπου) από τον συνοικισμό Συρί,  βορειοανατολικά του Λαυρίου. Είναι μονάχος του. Αυτός, το μπλε του νότιου Ευβοϊκού και απέναντί του η Μακρόνησος. 

   Να σας πω και ένα μυστικό. Το 1973 έμεινα για ένα  Παρασκευο-σαββατοκύριακο  στον Φάρο, με τον Λάλεζα από το Κρανίδι και τον Αντρέα τον Καναβάρη από το Ρέντη. Ο πρώτος μου φάρος εκ τον έσω. Υπηρετούσαμε τότε στο Π.Ν.  Δεν θα ξεχάσω το κούρδισμα του μηχανισμού (όπως στον κούκο με τα βαρίδια κουκουνάρια) και την λάμπα από αμίαντο που πυρακτωνόταν από τον ψεκασμό του diesel.  Ο "νόστος"  μ΄ έκανε να αναζητήσω το φάρο μετά από 43 χρόνια. Μ΄ αφορμή αυτή την επίσκεψη αναζητήσαμε και τους υπόλοιπους  που είναι στη "γειτονιά"  μας.

9. Φάρος Χιλιομίλι-Άντερος Σκάρφεια   

 Chilomili-Anteros Lighthouse Skarfia                              38.851215, 22.696546

Φάρος Άντερου-Χιλιομίλι 2.jpg
Φάρος Άντερου-Χιλιομίλι 1.jpg

Πρωτολειτούργησε το 1890 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο, με χαρακτηριστικό λευκό σταθερό εναλλασσόμενο με σταθερό ερυθρό και φωτοβολία 9Nm για το λευκό και 7Nm για το κόκκινο. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε σβηστός και στα πλαίσια ανασυγκρότησης του φαρικού δικτύου, επαναλειτούργησε το 1945 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο.  Το 1983 αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου, ο φάρος αυτοματοποιήθηκε και λειτούργησε ως ηλιακός με χαρακτηριστικό τρείς λευκές αναλαμπές ανά 15" και φωτοβολία 10Nm.

  Το κτίσμα 70m2 αποτελείται από ισόγειο κατοικία, με δύο υπνοδωμάτια, τραπεζαρία και κουζίνα. Υπάρχει εξωτερικά αποθήκη και WC.  Ο πύργος του φάρου είναι σε απόσταση 15m, είναι τετράγωνος μεταλλικός με ύψος 8,5m και εστιακής απόστασης 9m.

 

Το Horizon Levante τον επισκέφτηκε την Άνοιξη του 2017, ήταν ακόμα ο αριθμός ακέραιος....

( https://www.geotzan.com/lighthouse-hiliomili)

10. Φάρος Αυλίδας

Avlida Lighthouse                                                                 38.409426, 23.632466

Φάρος Αυλίδας 1.JPG
Φάρος Αυλίδας 2.jpg
Φάρος Αυλίδας 3.JPG

Πρωτολειτούργησε το 1880. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός και στα πλαίσια ανασυγκρότησης  του Φαρικού  Δικτύου, ο φάρος επαναλειτούργησε το 1945. Το 1969 τοποθετήθηκε προσωρινά  αυτόματος πυρσός ασετυλίνης σε απόσταση 8m από το κτήριο για τη διευκόλυνση εργασιών ηλεκτροδότησης του φάρου. Το 1973 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ηλεκτροδότησης ενώ το 1981 μετατράπηκε σε αυτόματο ηλεκτρικό. 

2. ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ  ΚΤΗΡΙΟΥ

   Ισόγειος οικία αποτελούμενη εκ τριών δωματίων, μιας κουζίνας,  δύο αποθηκών και ενός WC.  Λιθόκτιστος  πύργος συνεχόμενος της οικίας ύψους 7m, πάχους 1m και διαμέτρου 1,6m.

  Η παροχή ρεύματος γίνεται από το δίκτυο της ΔΕΗ, υπάρχει δίκτυο ύδρευσης και το τηλ. επικοινωνίας με το φάρο είναι 6948875455.

  Είναι χαρακτηρισμένος ως "Διατηρητέο ιστορικό νεότερο Μνημείο".

Με κατεύθυνση την Αυλίδα (Βαθύ) συνεχίσαμε για τον οικισμό Φάρος. Κάναμε αριστερά στην πινακίδα "Μαλαματίνα" οδός Ομήρου και μετά από 1,6Km συναντήσαμε το Φάρο.

  Ο δρόμος φτάνει έξω από την πόρτα του. Είναι πάνω στο νερό. Η απέναντι όχθη της Εύβοιας είναι μόνο 600m.

11. Φάρος Μελαγκάβι

Melagavi Lighthouse                                                          38.028467, 22.850237

Φάρος Μελαγκάβι 1.JPG
Φάρος Μελαγκάβι 3.jpg
Φάρος Μελαγκάβι 2.JPG

Πρωτολειτούργησε το 1897 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο και χαρακτηριστικό μία λευκή

αναλαμπή ανά 10" και φωτοβολία 20nm. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός. Το 1947, στα πλαίσια ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου, επαναλειτούργησε ως επιτηρούμενος με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1982 ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε, αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου και λειτούργησε ως επιτηρούμενος ηλεκτρικός με χαρακτηριστικό μία λευκή αναλαμπή ανά 10" και φωτοβολία 17nm.

2.ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΤΗΡΙΟΥ

Ισόγειος οικία, αποτελούμενη από τρία υπνοδωμάτια, μία κουζίνα, μία αποθήκη, ένα W.C.,

έναν φούρνο, μία δεξαμενή πόσιμου ύδατος και μία δεξαμενή για χρήση κουζίνας με συνολικά καλυπτόμενη επιφάνεια 140 m2. Ο πύργος είναι εξοπλισμένος με σκυρόδεμα ύψους 13m , τετράγωνος, πάχος 70cm. Βρίσκεται στην ακτή της Στερεάς Ελλάδας και σε εστιακό ύψος 58m.

3.ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΕΥΚΟΛΙΕΣ /ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ Ι

· Η παροχή ρεύματος γίνεται μέσω του δικτύου της ΔΕΗ ενώ η ύδρευση από τοπικό

δίκτυο.

· Χαρακτηρίστηκε ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο (ΦΕΚ1370/Β/18-10-2001).

 Από τον χώρο στάθμευσης του αρχαιολογικού χώρου του Ηραίου Περαχώρας ξεκινά μονοπάτι και σε λίγα λεπτά ο επισκέπτης συναντά τον Φάρο. Κτισμένος στο χείλος πραγματικά του ακρωτηρίου  "Μελαγκάβι", μ΄ ένα  εξαιρετικό αγνάντι στον Κορινθιακό κόλπο.

12. Φάρος Σουσάκι

Sousaki Lighthouse                                                            37.912462, 23.057348

Φάρος Σουσάκι 1.JPG
Φάρος Σουσάκι 2.JPG

Πρωτολειτούργησε το 1894 ως επιτηρούμενος Φάρος Ε'  τάξεως  με σταθερό ερυθρό φως. Τα πρώτα φωτιστικά μηχανήματα (καταδιοπτρικό οπτικό 350mm και λυχνία  πετρελαίου τύπου Argand) προέρχονταν από τη Γαλλική εταιρεία Barbbier. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός όπως οι περισσότεροι φάροι του ελληνικού φαρικού Δικτύου, ενώ στη διάρκεια του εμφυλίου εκλάπησαν τα φωτιστικά μηχανήματα και λεηλατήθηκε η οικία των φαροφυλάκων. Το 1949 στα πλαίσια ανασυγκρότησης  του Φαρικού Δικτύου, τοποθετήθηκαν νέα φωτιστικά μηχανήματα (κεφαλή αυτόματου πυρσού αερίου L-300  και λαμπτήρας αερίου απλού χαρακτηριστικού) και επαναλειτούργησε ως αυτόματος πυρσός  ασετιλίνης, ενώ τα δωμάτια σφραγίστηκαν με τοίχο. Το 1980 ο φάρος  ηλεκτροδοτήθηκε και λειτουργεί ως επιτηρούμενος Φάρος με σύγχρονο ηλεκτρικό φωτισμό, με χαρακτηριστική πράσινη αναλαμπή ανά 10'' και φωτοβολία 12nm.  

2. ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ  ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΤΗΡΙΟΥ

  Αποτελείται από λιθόκτιστο κυκλικό πύργο ύψους 7,5m συνεχιζόμενο επί της ισόγειας λιθόκτιστης οικίας φαροφυλάκων. Η εσωτερική κλίμακα ανόδου (επί του πύργου)  είναι μαρμάρινη. Βοηθητικά κτήρια δεν υπάρχουν. Βρίσκεται στη βόρεια ακτή του κόλπου Κεχρεών, σε απόσταση 2,3nm ανατολικά της Διώρυγας  της Κορίνθου και σε εστιακό ύψος 9m.

 Η παροχή ρεύματος γίνεται μέσω του δικτύου της πόλεως (ΔΕΗ)

Ο Φάρος είναι προσβάσιμος από το τοπικό χωμάτινο οδικό δίκτυο (καλό), πατά σχεδόν στο νερό, αλλά για παρέα έχει την Fulgor και την Motor Oil. Άντε και κανένα δεξαμενόπλοιο στη ράδα.  

13. Φάρος Κόγχη Σαλαμίνα

Lighthouse Koghi Salamina                                                37.874065, 23.448891

Φάρος Κόγχη Σαλαμίνας.jpg

Κατασκευή του 1901.

Φωτοβολία 9 nm.

Στην άκρα Κόγχη της Σαλαμίνας. Αγναντεύει την Αίγινα και το Αγκίστρι.

Επίσκεψη του Horizon Levante τον Οκτώβρη του 2017.

14. Φάρος Πάτρας

Patras Lighthouse                                                              38.244930, 21.725625

Φάρος Πατρών 1.JPG
Φάρος Πατρών 2.jpg

Ο φάρος της Πάτρας έχει μια πονεμένη ιστορία. Παλιά ήταν αντικριστά στην Αγίου Νικολάου, ξύλινος του 1865, μετά πέτρινος του 1878 και στα 1972 στα εξ ων συνετέθη, επί Γκολφινόπουλου.

  Από το 1999 είναι ξανά όρθιος στη νέα του θέση. Ο ρόλος του είναι καθαρά συμβολικός. Δεν ανήκει πια στο φαρικό δίκτυο του Πολεμικού Ναυτικού.

Επίσκεψη του Horizon Levante, τον Μάρτη του 2018.

15. Φάρος Σπαθί Σέριφος

Serifos Spathi Lighthouse                                                    37.112547, 24.505444

Φάρος Σπαθί Σερίφου 1.jpg
Φάρος Σπαθί Σερίφου 2.jpg

Πρωτολειτούργησε το 1901 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο, με χαρακτηριστικό τέσσερις λευκές αναλαμπές ανά 10δλ. και φωτοβολία  21ν.μ.. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός και στα πλαίσια ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου, επαναλειτούργησε το 1945 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το  1988 αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου, ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε και λειτούργησε ως επιτηρούμενος ηλεκτρικός.

 

Και εδώ σας τα έχουμε πει (https://www.geotzan.com/the-lighthouse-of-serifosof-serifos).

Μια πολύ μικρή συμπλήρωση ίσως......είναι η δεύτερή μου αγάπη μαζί με τον φάρο του Φονιά. Ξέρετε εσείς. Και κάτι ακόμα.....μια τραγική ιστορία, για τον φάρο της Σερίφου.

  Αρχές του 1900 άνθρωπος να μπορέσει να μείνει για καιρό εκεί δεν βρισκόταν. Έτσι  ένα παλικάρι από τα Βάτικα (Νεάπολη) της  Λακωνίας, ο σαρανταπεντάρης εμποροπλοίαρχος Μπαλοδήμος, δέχτηκε να παρατήσει τη θάλασσα και να γίνει προϊστάμενος του φάρου.  Πήρε μαζί και τη νέα γυναίκα του και τα δύο τους παιδιά, 4 και 6 χρονών....Καλύτερα στεριά και κοντά, παρά θάλασσα και μακριά. της είπε.

  Τον πρώτο χρόνο πήγαιναν σχετικά καλά τα πράγματα  μέσα σ'  αυτή τη μοναξιά και το τραχύ τοπίο........Η γυναίκα του Μπαλοδήμου έβγαζε  πότε πότε στεναγμούς.   Για πρώτη φορά στη ζωή της βρέθηκε μακριά από τον τόπο της και τους δικούς της.

  Όσο πέρναγε ο καιρός ο Μπαλοδήμος όλο και περισσότερο ένιωθε άνετα με την επιλογή του.  Η γυναίκα του όμως άρχισε να μπαίνει σ΄ έναν "άλλο κόσμο".  Νεύρα, θυμός, απομόνωση, εφιάλτες και  φωνές τα βράδια. Η φροντίδα των παιδιών και του Μπαλοδήμου όλο και ξεμάκραινε από τον δικό της ορίζοντα.......‘Ετσι πέρασε ο πρώτος χρόνος.

  Τον δεύτερο χειμώνα, μια βραδιά με τον αέρα να λυσσομανά κατά πως το έχει συνήθειο στα Κυκλαδονήσια  και τη θάλασσα όλο θυμό, ο φαροφύλακας ανέβηκε στον πύργο να κρατήσει το φανάρι ανοικτό.  Η γυναίκα ήρεμη εκείνη τη βραδιά, έπλυνε τα πιάτα, έβαλε τα παιδιά για ύπνο και πήγε να ξαπλώσει.  Δεν θα ήταν μεσάνυχτα όταν ο Μπαλοδήμος αισθάνθηκε ότι πρέπει να κατέβει...σαν κάτι να τον έσπρωξε, μας λέει ο ίδιος.

  Η γυναίκα είχε σηκωθεί, ξυπόλυτη σχεδόν γυμνή.  Πήγε στην κουζίνα, πήρε από το τζάκι το μπαλτά που έκοβαν τα ξύλα και πήγε στο δωμάτιο των παιδιών.......δεν πρόλαβαν τα δύσμοιρα να βγάλουν ούτε λέξη.

  Ο Μπαλοδήμος μαρμάρωσε κι όταν κινήθηκε προς εκείνη ήταν πια αργά. "Πίσω, θα σφάξω κι εσένα" του είπε.  Άνοιξε  την πόρτα και πετάχτηκε έξω.  Αλαφιασμένη την είδε να τρέχει κατά το Κοφτό....Την άλλη μέρα τη βρήκαν τσακισμένη πάνω στα βράχια.

  Ένα γράμμα προς τη μάνα της που βρέθηκε  (άγνωστο στο Μπαλοδήμο)  περιγράφει όλη της την "τρέλα".  Ο Μπαλοδήμος  μας τα λέει  όλα αυτά  στην κατάθεσή του.... Μετά  τα παράτησε και πήγε στην πατρίδα του, τα Βάτικα.  Σ΄ένα χρόνο πήρε το μακρύ ταξίδι  κι αυτός,  από συμφόρηση. 

  Αυτή η ιστορία με έσπρωξε ακόμα περισσότερο να έρθω εδώ να μείνω στον ίδιο χώρο. Να τρώω και να κοιμάμαι πλάι στους ίδιους τοίχους που βίωσαν αυτή τη τραγωδία.

  Το δεύτερο μου βράδυ λοιπόν, 19 του Σεπτέμβρη του ΄18,  στο φάρο της άκρας Σπαθί, πάνω στα γκρέμια του Κοφτού, θα ήταν περίπου μιάμιση το ξημέρωμα όταν ήρθαν όλα μπροστά μου.... Πρώτα οι κραυγές, μετά το ματωμένο νυχτικό,  οι σκιές που φεύγαν  για την άκρα. Δεν έκλεισα μάτι....  Με τους ζωντανούς μπορείς να τα βγάλεις πέρα, με τους "άλλους"  ποτέ.

16. Φάρος Μονεμβάσιας

Monemvasia Lighthouse                                                   36.689392, 23.058731

Φάρος Μονεμβάσιας 1.jpg
Φάρος Μονεμβάσιας 2.jpg
Φάρος Μονεμβάσιας 3.jpg

Κατασκευή του 1897 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1995 μετατράπηκε  σε αυτόματο ηλιακό με χαρακτηριστικό μια λευκή  αναλαμπή κάθε 5" και φωτοβολία 17nm.

Είναι τετράγωνος πύργος ύψους 6,5m και με οικία φαροφυλάκων. Το εστιακό του ύψος είναι 40m.

Είναι χαρακτηρισμένος ως διατηρητέο νεότερο ιστορικό  μνημείο.

​Το Horizon Levante τον επισκέφτηκε τον Γενάρη του 2019.....

17. Φάρος του Φονιά Λαύριο

Lighthouse of Fonia Lavrio                                              37.684576, 24.072021

Φάρος Φονιά 2.jpg
Φάρος Φονιά 1.jpg
Φάρος Φονιά 4.jpg
Φάρος Φονιά Λαύριο 4.jpg

Μετά την πόλη του Λαυρίου, νοτιότερα και με κατεύθυνση προς το Σούνιο, κάναμε αριστερά προς Πούντα Ζέζα.  Στο  1,5Km ξανακάναμε αριστερά και μετά από 1Km ήμασταν στην άκρα "Φονιάς".   

Μόνο ερείπια βλέπεις πάνω στο άκρο του "Καβοφονιά".  Είμαστε απέναντι από τη Μακρόνησο. Ο θαλάσσιος δίαυλος  φιλοξενεί τα περάσματα του  Βοριά.  Η αγριάδα της θάλασσας έκανε τους ναυτικούς να του δώσουν τ΄ όνομα "Φονιάς".   Στην περίοδο που στη Μακρόνησο "αναμορφωνόταν" η εμφυλιακή Ελλάδα, σ΄ αυτό εδώ το σημείο υπήρχε φυλάκιο των χωροφυλάκων  που έλεγχαν με προβολείς το βράδυ το δίαυλο  μπας και κανένας Μακρονησιώτης κατάφερνε κολυμπώντας να περάσει απέναντι.  Είναι σκάρτα 2nm (1,86). Κάποιες πληροφορίες ντόπιων μιλούν για  3-4 περιπτώσεις  εκτοπισμένων  που προσπάθησαν να περάσουν τον  κάβο και πυροβολήθηκαν. Εδώ λοιπόν στον "Καβοφονιά"  ή  "Κάβο του Πασά",  ήταν κι ένας φάρος.   Μαθαίνουμε από διάφορες ιστοσελίδες ότι κατασκευάστηκε το 1889. Καταστράφηκε όμως εντελώς από τους Γερμανούς με την αποχώρησή τους κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα σώζονται μονάχα ερείπια του παλιού πέτρινου πύργου ο οποίος είχε ύψος 9m και εστιακό ύψος 15m. Λίγο μακρύτερα υπάρχει ένας άχαρος ηλιακός πυρσός, σε αντικατάσταση του κατεστραμμένου φάρου.

  Πάω συχνά για το αγνάντι, για την ιστορία, για τις γοργόνες, τα βότσαλα και για τα "λόγια της θάλασσας".

   publication / δημοσίευση : 13.07.2021

bottom of page