top of page

                                                                                            Βαρσοβία / Warsaw

img023.jpg

Πλατεία της Αγοράς - Παλιά Πόλη / Rynek square - Stare Miasta

  Ένας φίλος Πολωνός, ο Gympie, μας είπε "μην πάτε τώρα στην πατρίδα μου, έχει πάρα πολύ κρύο. Έχουν πεθάνει άνθρωποι από το ψύχος....."

  Εμείς ξεροκέφαλοι, που να ακούσουμε. Γενάρης του 2003, πάνω στις γιορτές της πρωτοχρονιάς. Πήγαμε στη LOT και μας βγάλανε ένα πρόγραμμα με Βαρσοβία και Κρακοβία. Αν θυμάμαι καλά, πάνω - κάτω μια εβδομάδα. Με τ΄ αεροπλάνα δεν τα έχω και πολύ καλά. Μάλιστα μια εσωτερική πτήση από Βαρσοβία σε Κρακοβία ήταν με ελικοφόρο. Αυτά δεν πετάνε και πολύ ψηλά και έβλεπα κάτω ακόμα και τους ανθρώπους.....μέσα σ΄ ένα κατάλευκο τοπίο.

" Μια χαρά είναι το αεροπλανάκι" μου λέει ο Διαμαντής " Από άλλο θα πάμε" συνεχίζει.

" Από τι;" λέω...... " Από το κρύο"

  Η ταμπέλα υψωμένη με τα ονόματά μας στις αφίξεις του Chopin  airport της Βαρσοβίας. Είχαμε κλείσει και αυτοκίνητο για τα πήγαινε έλα των αεροδρομίων. Ο οδηγός στη διαδρομή για το Orbis Hotel μας λέει "σήμερα κάνει πολύ κρύο" "Πόσο;" ρωτάμε....

" Είναι - 24oC" .........οέ,οέ,οέ.

   Τελικά είχε δίκιο ο Gympie.  "Χιλιάδες" κρύο. Όλα γκρίζα από το χιόνι και τον πάγο και μια  βαριά συννεφιά στρογγυλοκαθισμένη πάνω από τα κεφάλια μας. Έλεγες" τώρα είναι  μέρα ή νύχτα;" Είσαι και στον 52 παράλληλο. Μετά τις 2 το μεσημέρι ανάβανε τα φώτα. Ένα μείγμα ξυράφι.

 "Πού ήρθαμε ορέ;"

Βαρσοβία019.jpg

 Το ξενοδοχείο κατασκευή του 1957. H αρχιτεκτονική του παραπέμπει στο στιλ "σοσιαλιστικός ρεαλισμός". Κατασκευάστηκε κοντά στην κυβερνητική έδρα της τότε εποχής για να εξυπηρετεί τις συνεδριάσεις και τις ανάγκες των επίσημων προσκεκλημένων. Μέχρι το 2004 στο κτήριο στεγαζόταν η ολυμπιακή επιτροπή της Πολωνίας.

  Το 2007 αγοράστηκε (κάτι μου θυμίζει, κάτι μου θυμίζει) από τον όμιλο Accor και μετονομάστηκε από Orbis σε Mercure.

Orbis038.jpg
3384_ho_00_p_346x260.jpg

  Άνοιξα το παράθυρο του δωματίου, έτσι για να νιώσω το παγωμένο αγιάζι στο πρόσωπο.

"Της αλεπούς ο θάνατος". Ήταν ακόμα μεσημέρι και πήραμε τη μεγάλη απόφαση να βγούμε. Να δούμε πως θα τη σκαπουλάρουμε........

  Ο χρόνος που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν λίγος. Δύο 24ωρα και κάτι. Τι να διαλέξεις;

Καταρχήν να βάλεις ό,τι έχεις και δεν έχεις. Έτσι και έγινε. Με το που ξεμυτίσαμε από το Orbis νιώσαμε το πρώτο σοκ. Από το +22οC του ξενοδοχείου στους -24οC. Η διαδρομή του αέρα από τη μύτη μέχρι τα πνευμόνια ήταν για μας εμπειρία ζωής. Σιγά σιγά ξεπεράσαμε το φόβο......Βοήθησε και η εικόνα της πόλης. Όλα κυλούσαν ομαλά. Οι άνθρωποι στους δρόμους, ακόμα και καροτσάκια με μωρά, τα οχήματα, τα καταστήματα, όλα έμοιαζαν να λειτουργούν με απόλυτη φυσικότητα. Βέβαια για μας αυτά φάνταζαν εξωπραγματικά. Ακόμα και στα πάρκα της πόλης ηλεκτροκίνητα οχήματα του Δήμου έριχναν αλάτι για να περπατά με ασφάλεια  ο κόσμος.   

Βαρσοβία018.jpg

 Λοιπόν θα κάνουμε λίγη πατριδογνωσία (δυστυχώς καταργήθηκε) για να καταλήξουμε τι θα δούμε από τα αξιοθέατα της πόλης...... 

  Η Βαρσοβία είναι η πρωτεύουσα της Πολωνίας  τους τέσσερις τελευταίους αιώνες.  Βασιλεύουσα γίνεται το 1596 όταν ο Sigismund III Vasa μεταφέρει την έδρα του βασιλείου από την Κρακοβία εδώ . Άρα παλάτια χειμερινά και θερινά, χλιδή, αναφορές σε αρχαία ελληνικά περιστύλια, ακάνθους, βασιλικούς κήπους και ό,τι σημαίνει αυτό και όλα αυτά μέχρι το 1919. Μετά μοναρχία τέλος.

  Με την λήξη του 2ου Π.Π. και την αποχώρηση των Ναζί η Βαρσοβία είναι σχεδόν κατεστραμμένη. Σήμερα ο επισκέπτης βλέπει όλα τα μνημεία αναστυλωμένα όπως ακριβώς ήταν. Το 1950 συνέρχεται στη Βαρσοβία το 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο των φίλων της ειρήνης και απένειμε στην πόλη το Διεθνές βραβείο Ειρήνης για την ανοικοδόμησή της.

  Μετά το 1990 η πόλη και όλη η Πολωνία βέβαια  "απολαμβάνουν" το "μεγαλείο" του καπιταλισμού.

  Warsaw has been the capital of Poland for the last four hundred years. For centuries monarchs constructed the beautiful palaces you can admire today. You have a great choice. Begin with the royal castle - the early baroque, five-wing building with a courtyard and the clock tower. For many centuries it housed the royal court and the government. Continue with the Wilanow palace - summer residence of Jann III Sobieski, the king who defeated the Turks in the battle of Vienna in 1683, or see the palace on the water - the magnificent palace and garden complex inspired by Poland's last king at the end of the 18th century.

1.Βαρσοβία001.jpg

                     Η στήλη του Sigismund III Vasa  και δεξιά το Παλάτι με τον πύργο του ρολογιού

                                                      Sigismund's Column and the Palace

2.Βαρσοβία039.jpg
800px-Overthrown_statue_of_King_Sigismun
Warsaw_Old_Town_1945.jpg

       1945 το μνημείο του Sigismund και η Παλιά Πόλη / 1945 the monument Sigismund and the old town

  Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από την πλατεία του  παλατιού στη Stare Miasto (Παλιά Πόλη).

Πάνω στην πλατεία μπροστά στην είσοδο του παλατιού στέκει η στήλη του Sigismund III Vasa.  Τον Vasa - γιό Σουηδού βασιλιά - ίσως γιατί κατάφερε να "περάσει" τον καθολικισμό στην Πολωνία, ίσως γιατί μετέφερε την έδρα του βασιλείου εδώ, τον έχουνε ανεβασμένο από το 1644 στην 8,5m κολώνα από κόκκινο μάρμαρο. Διάβασα ότι μπουκάρισε στη Μόσχα και το Σμολένσκ το 1610. Βέβαια άμα ρίξεις μια ματιά στο λήμμα της Σοβιετικής Εγκυκλοπαίδειας για τον κύριο ΙΙΙ διαβάζεις ότι έφαγε τα μούτρα του στο Σμολένσκ και για τα περί Μόσχας ούτε λόγος. "Σύντροφοι την ιστορία πρέπει να την λέμε ολόκληρη".

  Δεξιά από την κολώνα του Vasa είναι το παλάτι. Κτίσμα στιλ πρώιμου μπαρόκ,  επισκέψιμο και αποτελείται από πέντε πτέρυγες, την αυλή και τον πύργο του ρολογιού. Για πολλούς αιώνες στέγασε το βασιλικό δικαστήριο και την κυβέρνηση.

6.Βαρσοβία036.jpg

  Η παλιά πόλη φτιάχτηκε από την αρχή  μετά 2ο Π.Π. Είναι ένα εξαιρετικό δείγμα ενός συμβιβασμού μεταξύ της ιστορικής αξίας και των  σύγχρονων αναγκών.  Γκαλερί τέχνης, καταστήματα, όμορφα εστιατόρια, καφετέριες, εργαστήρια τεχνιτών και μπυραρίες. Αν κινηθούμε κατά μήκος της Royal Route (βασιλικός δρόμος) θα συναντήσουμε τις κατοικίες της αριστοκρατίας, διάσημα αγάλματα και ιστορικές εκκλησίες. Εκεί κοντά είναι και το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη.

Τhe old town . Intricately reconstructed after W.W.II. The old town is an excellent example of a compromise between  historic values and modern needs - art galleries , shops, charming restaurants , cafes, craftsmen's workshops. Take pleasure in a drive along the Royal route with its  beautiful palaces, aristocratic residences, famous statues and historic churches. See the historic sights of Warsaw - the Ghetto memorial, the monument of the Warsaw uprising, the tomb of the unknown soldier, Chopin's monument and the Belvedere palace.

4. img030.jpg
3.Βαρσοβία015.jpg
11.Βαρσοβία035.jpg
7.Βαρσοβία040.jpg
8.img029.jpg
9.img032.jpg
13.Βαρσοβία038.jpg
12.Βαρσοβία037.jpg
10.Βαρσοβία034.jpg
14.Βαρσοβία010.jpg
Βαρσοβία009.jpg

                             Πλατεία Rynek (Αγοράς) Παλιά Πόλη/ Rynek square Stare Miasta

img013.jpg
img034.jpg
img020.jpg
Βαρσοβία024.jpg

Πλατεία Rynek (Αγοράς) στη Νέα Πόλη (1408) / Rynek Nowego Miasta

Εκκλησία Αγίου Καζιμίρ - 1715 / Kościół św. Kazimierza w Warszawie (sakramentek)

img058.jpg
img059.jpg
Βαρσοβία026.jpg
Βαρσοβία020.jpg

  Pałac Sapiehów/ Το παλάτι χτίστηκε μεταξύ 1731-1746 σε μπαρόκ στιλ σχεδιασμένο από τον Jan Zygmunt

img031.jpg

    Pałac Sapiehów/ Το παλάτι χτίστηκε μεταξύ 1731-1746 σε μπαρόκ στιλ σχεδιασμένο από τον Jan Zygmunt

Βαρσοβία002.jpg

                              Το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη / The monument of the unknown soldier

  Το μνημείο είναι πάνω στην πλατεία Piłsudski εκεί που ήταν το παλάτι Saxon. Η κατασκευή του Saxon palace ξεκίνησε το 1666 και καταστράφηκε ολοσχερώς το 1944. Υπάρχει ένα μικρό σωζόμενο κομμάτι του κατεστραμμένου ανακτόρου, εκεί είναι και "ο άγνωστος στρατιώτης". Η πλατεία Piłsudski έχει και αυτή τη δική της ιστορία. Πήρε το όνομα του στρατηγού  Jozef Piłsudski για την προσπάθεια που έκανε κατά το 1ο Π.Π. να αποκατασταθεί η κρατική υπόσταση της Πολωνίας. Προηγούμενα ονομαζόταν πλατεία της Σαξονίας και κατά τη διάρκεια της κατοχής της Πολωνίας από τους Ναζί, ονομάστηκε πλατεία Αδόλφου Χίτλερ. Το 1946 ονομάστηκε Πλατεία της Νίκης. Ξαναπήρε το όνομα του στρατηγού Piłsudski τα τελευταία χρόνια.

img015.jpg

                 Η  "Μεγάλη κρήνη" στους κήπους του Saxon palace (1853) αρχιτέκτονας Henryk Marconi

                                                           Fontanna w Ogrodzie Saskim (1853)

  Αφού είμαστε κοντά στην πλατεία Rynek της Stare Miasta είπαμε να δοκιμάσουμε την παραδοσιακή Πολωνέζικη κουζίνα σ΄ ένα από τα προτεινόμενα  εστιατόρια. Επιλέξαμε το Βazyliszek  (http://www.bazyliszek.waw.pl/en/). Μας "έκατσε βαρύ". Κάτι ο διάκοσμος, κάτι οι πάπιες με τα πορτοκάλια και τα μπατζάρια.......δεν μας "βγήκε". Ωστόσο δεν ήταν  ιδιαίτερα ακριβό για μας. Ακόμα και σήμερα που διάβασα τις τιμές (1€=4,3zł) ένα ποτό (Johny Walker Red whisky) κοστίζει 16 zł (3,5€), μια φιάλη λευκό κρασί (Reisling Brunngasse) έχει 90 zł (21€), ένα Metaxa 5* 15 zł (3.5€) και ένα βασικό μενού 55 zł (13€). Σίγουρα ήταν ακριβό για τους Πολωνούς γι΄ αυτό δεν ήταν ούτε ένας στο εστιατόριο.

img018.jpg
img017.jpg

Restauracja Bazyliszek  Rynek Starego Miasta

   Η ώρα ήταν πια λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Αποφασίσαμε να πάρουμε  ένα ταξάκι για να επιστρέψουμε στο Orbis. Μέχρι να βγούμε σε καλό αγνάντι, πέσαμε σε κάτι δήμιους. Καλά παιδιά, αλλά δεν γλυτώνεις εύκολα από κάτι τέτοια μες τα μαύρα μεσάνυκτα.

img008.jpg
img007.jpg

  Τελικά μετά από καμιά ώρα βρήκαμε το ταξί και ........ο  taxidriver έκανε δυο τρεις βόλτες γύρω από το τετράγωνο του ξενοδοχείου για να ανεβάσει λίγο το κόμιστρο......έβαλα τα γέλια και με ρώτησε γιατί γελάω. Του είπα "κάνε άλλη μια βόλτα και μετά μας αφήνεις". Φυσικά δεν κατάλαβε το humor, αφού έστω και έτσι η "κούρσα" δεν είχε ξεπεράσει το 1,5€......

   Το πρωί αποφασίσαμε να περπατήσουμε στο Łazienki Park.

Είναι 76he (εκτάρια) δηλ. αν δεν κάνω λάθος 760 στρέμματα στο κέντρο της πόλης. Η κατασκευή του ανάγεται στον 17ο αιώνα ως βασιλικός κήπος και από το 1918 είναι δημόσιο πάρκο. Παλάτια, αγάλματα, λίμνες, Ρωμαϊκό θέατρο, κανάλια, παγώνια, παπιά και ατελείωτοι σκίουροι...... Καταπληκτικά όλα αυτά, αλλά την άνοιξη όχι τώρα. Ένα παγοδρόμιο ανάμεσα σε γυμνούς κορμούς δένδρων, "κορινθιακές κολώνες", κουρνιασμένες φαλαρίδες και "βαρεμένους" να ταΐζουν τους σκίουρους.

img049.jpg

Łazienki Park

img051.jpg

Łazienki Park

img048.jpg

Łazienki Park

img047.jpg
img016.jpg
img053.jpg

Άγαλμα του Ιωάννη ΙΙΙ Sobieski / Statue of John III Sobieski  (1788)

Βαρσοβία027.jpg

  Το Παλάτι στο νησάκι / Palace on the Isle - Łazienki Park

Βαρσοβία032.jpg

Łazienki Park / Palace on the Isle

img046.jpg

Palace on the Isle / Łazienki Park

img050.jpg
Βαρσοβία029.jpg
Βαρσοβία008.jpg
Βαρσοβία017.jpg

Αmphitheater - Łazienki Park / Αμφιθέατρο

  Μετά το πάρκο δώσαμε λίγο χρόνο στο Wisla (Βιστούλα). Μισοπαγωμένος κι αυτός.

 Άντε να ζεσταθούμε λίγο τώρα είπαμε, χωθήκαμε σε μια εκκλησία. Μετά το τέταρτο μας πέταξαν έξω. Τώρα τι κάνουμε; Πάμε για μπύρες. Πόσες να πιείς; Έξω πάλι. Όμως ό,τι ανεβαίνει κατεβαίνει, δεν άργησε να μας καλεί το καναρίνι να του αλλάξουμε νερό. Το γονιό σου, καταλήξαμε για μεσημεριανό στο Pasieka (http://www.restauracja-pasieka.pl/). Εδώ μας βγήκαν όλα. Φάγαμε Bigos. Παραδοσιακό πολωνικό πιάτο με λάχανο και χοιρινό κρέας. Το bigos σήμερα κοστίζει  4.5€.....η μπύρα 500cc 1.8€ κλπ, κλπ.

Βαρσοβία025.jpg
Βαρσοβία028.jpg
Βαρσοβία003.jpg

Palace of Culture and Science / Παλάτι του Πολιτισμού και των Επιστημών (1955)

146547570960.jpg
img036.jpg

Restaurant "Pasieca"  Old town 

  Φτάσαμε αργά το απόγευμα στο ξενοδοχείο.

  Το βράδυ πετάξαμε για Αθήνα.

  Κάτι σαν υστερόγραφο. Νομίζουμε ότι θα ήταν καλύτερα να βλέπαμε την πόλη την άνοιξη. Όχι γιατί είχε αυτό το υπερβολικό κρύο. Περισσότερο γιατί οι φωτιστικές συνθήκες είναι καλύτερες αφού η μέρα είναι μεγαλύτερη. Οι φωτογραφίες που είδατε πέρα από την ψηφιοποίηση που τους αφαιρεί ένα μέρος από την ποιότητά τους, είναι σε πολλές περιπτώσεις υποφωτισμένες. Το ξέρω υπάρχουν και τα τρίποδα, αλλά όλα έχουν το τίμημα τους.  Ένας ακόμα λόγος είναι γιατί αυτή η καταπράσινη πόλη σου δίνει τα χρώματά της από την άνοιξη και μετά......

  Τέλος να σας πούμε ότι με το αφιέρωμα της Βαρσοβίας κλείνει o κύκλος της Πολωνίας.

  Εδώ είναι η Κρακοβία, το αλατωρυχείο της Wielitczka και το Auschwitz.

  publication: 13.02.2017

bottom of page