Amsterdam - Cornelis 2 years old

                  Άμστερνταμ - γιορτάζοντας τον Corneli

  Το Horizon Levante μετά από 4 χρόνια κατάφερε και πάλι να ξεσκονίσει τον διαβατήριο του και να τραβήξει για τις πολιτείες του βορρά.

  Εκεί όπου τα κανάλια, οι γέφυρες και τα ποδήλατα είναι περισσότερα από τους ανθρώπους. Ωστόσο δεν ήταν μόνο αυτό. Ήταν κάτι περισσότερο  απ΄ τις εικόνες και τα περάσματα του  Van Gogh και του Rembrandt. Κάτι που από καιρό μας καλούσε αλλά κατά πως το ΄χει συνήθειο η ζωή συχνά σου κόβει τα φτερά και σε  κρατεί  "αιχμάλωτο" με τα καμώματα της. Ας είναι όμως. Τα καταφέραμε αυτή τη φορά. Ο μικρός Cornelis  έγινε δύο χρονών στις 18 του Νοέμβρη. Ήμασταν εκεί λοιπόν. Στο Amsterdam για τα γενέθλια του έγγονα.....

  Με το που βγήκα  από το αεροπλάνο στο Schiphol άρχισε να με πονάει η μέση μου. Υγρασία, βροχή και κρύο. Το κατάλυμα airbnb στην Kattenburgerstraat  342  ζεστό και πολύ κοντά στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Τα είχε όλα. Από εξοπλισμό μέχρι τρόφιμα για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό.  Ψώνια έγιναν μόνο μια φορά στο πενθήμερο της παραμονής. Και αυτό γιατί έγινε το τραπέζι στον Corneli, την Elinor και το Γιάννη.

  Το Amsterdam είναι η πόλη της "ελευθερίας", της ανοχής στο διαφορετικό. Το sex, οι μπάφοι , τα κόκκινα φανάρια, οι μπυραρίες , τα λικνίσματα του νερού και η κατάθλιψη. Ναι, κατάθλιψη, γιατί ένας άγριος καπιταλισμός μοιάζει γοητευτικός και κυρίαρχος. Η μισή Ολλανδία παίρνει επιδόματα του "κοινωνικου κρατους"

Πόσο άραγε ακόμα.....Ίσως όσο εμείς εδώ κάτω στο Grecia  αγοράζουμε τα τυριά και τις φρεγάτες τους.....     

 Το κατάλυμά μας Kattenburgerstraat  342  / our accommodation Kattenburgerstraat  342 (air bnb)

                                           Στο Εθνικό Ναυτικό Μουσείο (500 χρόνια Ναυτοσύνη)

                                   https://www.hetscheepvaartmuseum.nl/   

 Ο Anders και οι πυξίδες / Anders and the compasses

Ο Cornelis μελετάει / Cornelis is  studying

  Ανεμόμυλος De Gooyer  (1725) windmill De Gooyer

 Ο Γιάννης , ο Cornelis και  ο Anders 

   Μπυραρία  brouwerij 't Ij  (http://www.brouwerijhetij.nl/)

   Η μπυραρία της πόλης. Ο ζύθος να ρέει ανάμεσα στο χαμηλό φωτισμό και  στα βλέμματα των ανθρώπων. Ο Anders πήρε τσιγάρο από την Ελένη. Η Μεσόγειος με τη Βαλτική βρήκαν κοινό λιμάνι. Ο Cornelis στο μάρσιπο. Τώρα μια στρουθοκάμηλος τι  δουλειά έχει για λογότυπο μπυραρίας, πιάσε τ΄ αυγό (της στρουθοκάμηλου) και κούρευ’ το........Δεν το τερματίσαμε, είχαμε ραντεβού με την Elinor για βραδινό στο Markerhuisje.        

    Εστιατόριο Markerhuisje (http://www.markerhuisje.com/)

    Ολλανδική κουζίνα. Αγριογούρουνο και  σούπα από μανιτάρια. Κόκκινο κρασί και μια πυξίδα να ορίζει τις γραμμές των οριζόντων. Εκεί δίπλα είναι και το σπίτι των "Ολλανδών".  Των παιδιών μας.  Στον τέταρτο όροφο χωρίς ασανσέρ. Ναι, δεν είναι μόνο προνόμιο της Θεσσαλονίκης η έλλειψη ανελκυστήρα.......

 Το σπίτι του Corneli / Corneli's house 

 Οικία και Μουσείο Rembrandt (https://www.rembrandthuis.nl/en/

   Καφεκοπτείο  Simon Levelt  1826 (https://www.simonlevelt.nl)

   Το καλύτερο καφεκοπτείο της πόλης. Από το 1826.

   Για καπουτσίνο, πλατανόφυλλα και  μπυρόνια  στο Cafe Fonteyn (http://cafefonteyn.nl/) στην καρδιά του ιστορικού κέντρου. Δίπλα είναι τα κορίτσια.............ο κόσμος πηγαίνει σαν τις μπίλιες από το μπιλιάρδο. Από τη μία να δει, από την άλλη να μην τον δουν......οέ, οέ, οέ. Φωτογράφιση ούτε για αστείο. 

 Elinor and John

 Η Πορτογαλική Συναγωγή / Portugese Synagoge

      Το τελευταίο βράδυ είχαμε τα γενέθλια. Ο εγγονός  έχει δύο ονόματα. Και τα δύο αρχαία ελληνικά. Leto (Λέτο) και Cornelis. Leto, μου είναι αδύνατο να το πω το παιδί λόγω βάζελου. Ένας σοβαρός και αξιοπρεπής γαύρος ποτέ δεν θα προφέρει το όνομα Leto.....οπότε μόνο Corneli. Λοιπόν η βραδιά είχε δώρα, κρασάκι κόκκινο, μπύρες, μοσχαράκι με μανιτάρια και κρέμα γάλακτος  και περισσή συγκίνηση. 

  Ο μπαμπάς, ο γιός, ο εγγονός και το "δισέγγονο"....... /  Dad, son, grandson and great grandchild .........

  19 του Νοέμβρη  ήταν η μέρα της  επιστροφής.  Ο μικρός Cornelis μαράθηκε μόλις έκλεισε η πόρτα του ταξί. Το πουλάκι μου. Θα τα ξαναπούμε ξανθόψειρα.......

 publication: 30.11.2017

Photography | Horizon Levante | tzan55@gmail.com | Ελλάδα

      σχόλια, ειδήσεις, πολιτισμός