top of page

                                      Cesky Krumlov 2006

 

 

  Εντάχθηκε στην παγκόσμια κληρονομιά της Unesco το 1992 αλλά και στην καρδιά μας ως ένας από τους πιο  ξεχωριστούς και  ομορφότερους τόπους που έχουμε επισκεφτεί (Γενάρης του 2006) μέχρι τώρα.

  Το Cesky Krumlov είναι μια μικρή πόλη (14.000 κάτοικοι σε 492m υψόμετρο) στη Νότια Βοημία της Δημοκρατίας της Τσεχίας πολύ κοντά στα σύνορα με την Αυστρία και τη Γερμανία. Το ιστορικό της κομμάτι είναι κτισμένο σε μια κοιλάδα που την διατρέχει ο ποταμός Vltava (Μολδάβας). Οι πρώτες αναφορές ξεκινούν στα τέλη του 13ου αιώνα.

   Αν και είχαμε πάει καλοκαίρι (΄85, ΄87, ΄94)  με ΙΧ στην Τσεχία-Σλοβακία,  δεν το τολμήσαμε χειμώνα. Έτσι πήραμε μέχρι την Πράγα το αεροπλάνο και μετά το σχέδιο προέβλεπε λεωφορείο. Τα βρήκαμε όλα ντυμένα στα λευκά και τις θερμοκρασίες αρκετά κάτω από το 0. 

  Η πόλη απέχει περίπου 3 ώρες με το λεωφορείο από την Πράγα- εμείς κάναμε 5 γιατί είχε πολύ χιόνι στο σύνολό της η διαδρομή- και 3 ώρες και 3 τέταρτα με απευθείας τρένο. Η διαδρομή ήταν μια πραγματική εμπειρία. Λεωφορείο που θύμιζε δεκαετία του΄80, η κράτηση της θέσης μας για να μην καθίσει άλλος, με  χαρτάκι σημειώσεων πιασμένο με μανταλάκι των ρούχων πάνω στο κάθισμα, κάθε μία ώρα στάση  για τσιγάρο, που μόνο ο οδηγός κάπνιζε και η Αδαμαντία και όλα αυτά για 5 ώρες μέσα σε ένα κατάλευκο τοπίο. Από ντροπή μη με περάσουνε για ούφακλα-Γιαπωνέζο δεν πήρα περισσότερες φωτογραφίες στη διάρκεια του ταξιδιού.

Dscn0856.jpg
Dscn0855.jpg

    Ο σταθμός των λεωφορείων στο Cesky Krumlov είναι πολύ κοντά στο ιστορικό κέντρο της πόλης– Namesti Svornosti–  και ο σιδηροδρομικός σταθμός 1Km περίπου από το ίδιο σημείο. 

  Γιατί στο Krumlov όμως; Γιατί μπορεί κανείς να ανακαλύψει πολλά στοιχεία για τον ορισμό της ομορφιάς και της προσπάθειας του ανθρώπου να διατηρήσει την κληρονομιά του χωρίς αλλοιώσεις, υπερβολές και με απόλυτο σεβασμό σ΄ αυτό. Είχαμε ακούσει και διαβάσει πολλά για αυτή τη μικρή πόλη. Δεν πιστεύαμε ποτέ όμως  ότι θα μας θύμιζε εκείνα τα ξύλινα και ακριβά παιχνίδια που παιδιά βλέπαμε στις βιτρίνες των καταστημάτων στη δεκαετία του΄50 και του΄60. Τα σπιτάκια και τα κάστρα. Ακόμα τα παραμύθια με τα μολυβένια στρατιωτάκια, τους ιππότες με τις πανοπλίες και τις πριγκίπισσες με εκείνα τα κωνικά καπέλα και το αραχνοΰφαντο πέπλο που έπεφτε στους ώμους. Εικόνες του 13ου αιώνα και μετά, χωρίς την παραμικρή παρέμβαση. Και κάτι ακόμη βέβαια που όπως έχουμε αναφέρει και σ΄ άλλες περιγραφές δίνει τις δικές του μαγικές εικόνες: η παρουσία του νερού. Μια υδάτινη σερπαντίνα που αγκαλιάζει με το δικό της μοναδικό τρόπο, ανθρώπους, κτίσματα, ιστορία.

                           Πάμε βόλτα στο ποτάμι - The Vltava river

img090.jpg
img064.jpg
img094.jpg
img091.jpg
img116.jpg
img097.jpg
img095.jpg

The reflection of St. Vitus in the river

img096.jpg
img129.jpg
img132.jpg

  Στο βαρύ πυροβολικό της πόλης ανήκει το κάστρο της– Latran and Krumlov Chateau – που είναι και το δεύτερο σε μέγεθος σ΄ όλη τη χώρα. Δυστυχώς μας είπαν ότι το χειμώνα οι εσωτερικοί χώροι του μνημείου παραμένουν κλειστοί για συντήρηση, όπως το θέατρο που είναι εντυπωσιακό  και οι κήποι που αξίζει να τους δει κανείς καλοκαίρι. Ωστόσο μπορείς να επισκεφτείς αρκετά σημεία του κάστρου που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Εμείς κρατήσαμε τη θέα της πόλης και τον περίπατο σ΄ αυτό.   

 

                      Στο κάστρο -  Latran and Krumlov Chateau

K.1.jpg
K.2.jpg
K.3.jpg
K.4.jpg
K.5.jpg
K.8.jpg
K.7.jpg
K.9.jpg
K.10.jpg
K.11.jpg

          Ο διάκοσμος στους εξωτερικούς τοίχους είναι ζωγραφική και δεν είναι ανάγλυφες κατασκευές

K.12.jpg
K.13.jpg
K.14.jpg
K.15.jpg

   Ακόμα μπορείτε να δείτε το ναό του St. Vitus, το ναό St. Jost όπου στην οροφή του στεγάζεται το μουσείο μαριονέτας. Εδώ να πούμε ότι η μαριονέτα και το θέατρό της αποτελούσαν τη σημαντικότερη διέξοδο επαφής των ανθρώπων με την τέχνη μιας και οι βαρείς χειμώνες δεν επέτρεπαν εύκολα τις μετακινήσεις θιάσων από τα αστικά κέντρα. Οι παραστάσεις περιελάμβαναν  έργα  όλων των κλασικών θεατρικών συγγραφέων. Μην φαντάζεστε μόνο Κλούβιους και Σουβλίτσες. Δείτε ακόμα το τοπικό μουσείο, την κεντρική πλατεία namesti Svornosti με το Δημαρχείο του 16ου αιώνα, τον οβελίσκο Marian του 1716, τα ιστορικά κτίσματα και τα καταστήματα. Επισκεφτείτε το μουσείο μοντέρνας τέχνης και το μουσείο βασανιστηρίων. Μα πιο πολύ απολαύστε το περπάτημα στις όχθες του Vltava (Μολδάβα) που διασχίζει τη μικρή πόλη, στα στενά δρομάκια και στα καλντερίμια που σε κάθε γωνιά επιφυλάσσουν εκπλήξεις και προκλήσεις, στα  πάρκα που βρίσκονται περιφερειακά του κέντρου και γιατί όχι μια βόλτα στο κοντινό Ceske Budejovice– 1 ώρα περίπου με το λεωφορείο– στην πόλη της πιο δημοφιλούς μπύρας (Budweiser Budvar) της Τσεχίας.

                                Βόλτα στην πόλη - The city

img005.jpg
img027.jpg
img026.jpg
img038.jpg
img006.jpg
img037.jpg
img060.jpg
img059.jpg
img061.jpg
img088.jpg
img093.jpg
img084.jpg
img087.jpg
img133.jpg
img127.jpg
img120.jpg
img101.jpg
img113.jpg
img158.jpg
img131.jpg
img126.jpg
img144.jpg
img140.jpg
img086.jpg
img065.jpg
img143.jpg
img160.jpg

St. Vitus

                        Βόλτα στα μαγαζιά - Let's go for shopping

   Αξίζει να αγοράσετε κρύσταλλα Βοημίας - όχι αυτά τα κλασικά σχέδια που είναι για την προίκα της Πιπίτσας -, πραγματικά έργα τέχνης, μολύβια, είδη σχεδίου και ζωγραφικής, ξύλινα παιχνίδια και διακοσμητικά καθώς και αντίγραφα από μαριονέτες.

img125.jpg
img124.jpg
img122.jpg
img121.jpg
img123.jpg
img074.jpg

            Μουσείο Μαριονέτας St. Jost - Museum of marionette St. Jost

P.1.jpg
P.3.jpg
P.2.jpg
P.4.jpg
P.6.jpg
P.5.jpg
P.8.jpg
img070.jpg

                  Στο ιστορικό κέντρο της πόλης - Namesti Svornosti

img056.jpg
img057.jpg

           Οβελίσκος Marian του 1716

          Οbelisk Marian 1716

img118.jpg

                           Το κατάλυμα μας αριστερά και το Δημαρχείο στα δεξιά

img139.jpg
img128.jpg

  Η πόλη διαθέτει πολλά καταλύματα, από ξενώνες νεότητας μέχρι το πολύ ακριβό Ruze. Μπορείτε να φάτε παντού, και παρότι είναι τουριστικό μέρος είναι ιδιαίτερα προσιτές οι τιμές. Εμείς τρώγαμε  στο Na Louzi, όπου ένα βράδυ γίναμε μια παρέα με Γάλλους, Γερμανούς, Τσέχους και Ιταλούς επισκέπτες. Μια κυρία ανέλαβε το πιάνο και δύο κύριοι το βιολί και την κιθάρα. Επίσης στο Don Joulius και στη μπυραρία Eggenberg.

  Όλα αυτά θα τα απολαύσετε περπατώντας, δεν χρειάζεται καθόλου μεταφορικό μέσο, ένα ακόμη θετικό αυτής της πόλης. 

    Υπάρχει επίσης η μονάδα παραγωγής μπύρας Eggenberg Brewery, από το 1630 παρακαλώ, όπου μπορείτε να φάτε, να πιείτε αλλά και να περιηγηθείτε μετά από συνεννόηση. Χώρος ατμοσφαιρικός με gothic αρχιτεκτονική όπως άλλωστε και τα περισσότερα κτίσματα της πόλης. 

E.1.jpg
E.3.jpg
E.2.jpg
E.4.jpg

                                 Μπυραρία  Eggenberg - Eggenberg Brewery

img085.jpg
img078.jpg

                                             Νυχτοπερπατήματα

Dscn0877.jpg

            Na Louzi pivovar          http://www.nalouzi.eu/1/de/normal/unterkunft-cesky-krumlov-hotel/

                         Η πόλη παρόλο το κρύο και το χιόνι "δούλευε". Τα σχολεία , οι οικοδόμοι....................όλα.

Dscn0868.jpg
Dscn0869.jpg
img102.jpg
img075.jpg
img040.jpg

     Πάμε τώρα στο České Budějovice με λεωφορείο και επιστροφή με τραίνο

img138.jpg
img147.jpg

                                 Εδώ στο σταθμό των λεωφορείων στο Krumlov / Krumlov bass station

B.3.jpg
B.2.jpg

Samson's Fountain                            Přemysl Otakar II Square - yellow-colored Vcela Palace

B.1.jpg

      Η κεντρική πλατεία με το δημαρχείο και  το συντριβάνι του Σαμσών

                       Přemysl Otakar II Square

B.4.jpg
B.5.jpg

                              Το δημαρχείο - ο μαύρος πύργος και ο Άγιος Νικόλαος

                          Town Hall - the Black Tower - and St. Nicholas Cathedral

B.8.jpg
B.6.jpg

      Ο πύργος βασανιστηρίων - Iron Maiden                                Σχολείο - School

B.7.jpg

                                         Το μουσείο του  České Budějovice - Museum

B.13.jpg
B.12.jpg
B.9.jpg

 Παγωμένος ο Vltava και ο Malce                     Επιβάλεται η επίσκεψη για παγωμένη Budvar......

B.14.jpg
B.15.jpg

                  Επιστρέψαμε στο Krumlov αργά το βράδυ μ΄ αυτήν την υπερταχεία. Ταξίδι στο χρόνο.

  Υ.Γ 1. Λοιπόν αν βρεθείτε στο Krumlov καλοκαίρι θα παρακολουθήσετε το Festival μουσικής δωματίου τέλος Ιουνίου αρχές Ιουλίου, το Festival διεθνούς μουσικής τον Αύγουστο και το Festival Jazz τέλος Αυγούστου. Ακόμα σας παρέχεται η δυνατότητα για  δραστηριότητες στο ποτάμι, canoeing, rafting και κρουαζιέρες, ιππασία, αλεξίπτωτο πλαγιάς και ένα σωρό άλλα σπορ. Έχει και camping.

 Υ.Γ 2. Οι φωτογραφίες είναι από slides. Ψηφιοποιήθηκαν σε film scanner Epson.

Δημοσίευση (publication) 26.2.1015

bottom of page