top of page

                   Νεραϊδοσπηλιά Παρνασσός

                       Neraidospilia Parnassos

                                                                     (38.621434, 22.424563)

1 Αρχή μονοπατιού Νεραιδοσπηλιάς.JPG

  Αρχή μονοπατιού / Beginning of the path  (38.611668, 22.421887)

2 Μονοπάτι Νεραιδοσπηλιάς.JPG
3 Μονοπάτι Νεραιδοσπηλιάς.JPG
4 Μονοπάτι Νεραιδοσπηλιάς.JPG

  Ένα πρωί με παίρνει τηλέφωνο ο φίλος μου ο VEKO και μου λέει...

"Τη Νεραϊδοσπηλιά στον Παρνασσό την ξέρεις;" ....

"Όχι του λέω"...

"Μαγικός τόπος"..."Θέλω να κάνω φωτογράφιση"...

  Ο VEKO είναι αυτός που με τραβολόγαγε στην  Πάπα Λίμνα, στη Μεθώνη για να φωτογραφίσει με τα μοντέλα του κάτι βραχίλες  μες τη ζέστη του Θεριστή του 2018. Τα έχουμε πει εδώ αυτά (https://www.geotzan.com/methoni-castle).

  Τώρα, του άνοιξε η όρεξη για τη Νεραϊδοσπηλιά του Παρνασσού. Ό,τι video υπήρχε στο YouTube, μου το έστειλε και μες τη καλή χαρά μου λέει "Εύκολο μου μοιάζει", "Βλέπω και μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους να πηγαίνουν".  Με παρηγόρησες τώρα κυρ Τάκη, αν δε δω χρόνους, υψομετρικές, κατάσταση δασικών δρόμων δε λέω ακόμα τίποτα.

  Με αυτά κατά νου λοιπόν  άρχισα να ψάχνω τι "έχουμε". Το πρώτο είναι  ότι η ονομασία της σπηλιάς  δικαιολογείται απόλυτα. Από φωτογραφίες και video που είδα, το εσωτερικό είναι μια μικρογραφία του σπηλαίου των λιμνών στα Καλάβρυτα.  Χρώμα πετρωμάτων, σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό ενδιαφέρον, βάθρες με νερά και το στόμιο (η είσοδος) της σπηλιάς πάνω σε μια γκρεμίλα που αγναντεύει τις δυτικές απολήξεις του Γερολέκα. Οι Νεράιδες, λέει ο μύθος, με τους στροβιλισμούς και τα χορευτικά τους καμώματα "έφτιαξαν" τις βάθρες με το νερό.  Το δεύτερο που διαπίστωσα είναι ότι οι προσεγγίσεις στο σπήλαιο γίνονται από δύο διαφορετικά σημεία. Το ένα είναι από το χωριό Βάργιανη και το άλλο από το χωριό Δροσοχώρι. Μέχρι τη Βάργιανη ο δρόμος είναι ασφάλτινος, το ίδιο και μέχρι το Δροσοχώρι. Από τη Βάργιανη το μονοπάτι είναι περίπου 4h (με επιστροφή) και απόσταση  9Km και υψομετρικές που φτάνουν μέχρι και τα 540m.  Από το Δροσοχώρι υπάρχει δασικός δρόμος που σε βγάζει σε διασταύρωση χωματόδρομων (από Βάργιανη και Άγιο Κοσμά)  και η αφετηρία του μονοπατιού είναι στα 1360m. Από τη διασταύρωση αυτή  ξεκινά μονοπάτι προς τη σπηλιά και η διαδρομή διαρκεί μία ώρα και κάτι. Το τρίτο που μου είπε ο VEKO είναι κάτι για περάσματα με σκοινί "Τίποτα σπουδαίο, κάνα δύο μέτρα πέρασμα" . Η αλήθεια είναι ότι στo video (YouTube) δε φαίνονται όλα τα περάσματα με τα σχοινιά.....αφού είναι περισσότερα.

   Με έδρα τη Λαμία λοιπόν ένα πρωί του Θεριστή και πάλι, αλλά τώρα είμαστε στο 2020, χωρίς να πω τίποτα στο κυρ Τάκη πιάσαμε το μονοπάτι από τη διασταύρωση πάνω από το Δροσοχώρι. Μέχρι να βρούμε τη έξοδο του χωριού προς τους ορεινούς όγκους του Γερολέκα είδαμε και πάθαμε .Υπάρχει περιφερειακός  δρόμος (38.583197, 22.422408) που σε βγάζει στο παλιό σχολείο και μετά αριστερά για τα υψώματα. Ιούνης μήνας κι ούτε ένας κάτοικος  να μας πει μια λέξη.

5 Μονοπάτι Νεραιδοσπηλιάς.JPG
6 Για τη Νεραιδοσπηλιά.JPG
8 Για τη Νεραιδοσπηλιά.JPG
7 Για τη Νεραιδοσπηλιά.JPG
9 Για τη Νεραιδοσπηλιά.JPG
11 Μονοπάτι Νεραιδοσπηλιάς.JPG
10 Μονοπάτι Νεραιδοσπηλιάς.JPG

  Τέλος πάντων, την ορειβατική διαδρομή την είχα πάρει από το wikiloc (να είναι καλά ο geopsylam) περασμένη στο Garmin και στα αριστερά από το εικονοστάσι (38.611658, 22.421952) "πιάσαμε" το μονοπάτι για τη Νεραϊδοσπηλιά. Το μονοπάτι έχει σημάδια κόκκινα σε άσπρο φόντο αλλά θέλει προσοχή γιατί δεν είναι πάντα ευδιάκριτα.  Το δάσος είναι πυκνό, πολλά έλατα είναι πεσμένα και κρύβουν τη στράτα, εμείς παρόλη τη βοήθεια του gps χάσαμε το μονοπάτι και "ξοδέψαμε" μιάμιση ώρα για να το ξαναβρούμε. Ήταν και η πρώτη φορά που κάναμε τη διαδρομή και σ΄ ένα ξέφωτο (1417m)κόψαμε αριστερά πάνω ενώ έπρεπε αριστερά κάτω. Η διαδρομή είναι καρδιογράφημα (πάνω κάτω) με υψομετρικές που ξεπερνούν τα 100m. Ένα ακόμα σημείο που θέλει προσοχή είναι η διασταύρωση των μονοπατιών από Δροσοχώρι και Βάργιανη (1408m). Είναι ξέφωτο, δεν έχει κορμούς με σήμανση, κάτι "κούκους" μόνο  και μερικές κορδέλες (άσπρες κόκκινες) που σε στέλνουν για Βάργιανη. Εκεί πας ευθεία και αριστερά κάτω (ΝΔ) . Από αυτό το ξέφωτο κατηφορίζει η διαδρομή για τη σπηλιά. Είναι περίπου μισή ώρα μέχρι την είσοδο. 

12 Μονοπάτι Νεραιδοσπηλιάς.JPG

  Διασταύρωση μονοπατιών από Δροσοχώρι και Βάργιανη / Μπροστά αριστερά κάτω προς Νεραιδοσπηλιά - κατεύθυνση Νότια Δυτική / Intersection of paths from Drosochori and Vargiani / Front left down to Neraidospilia - direction South West  (38.622983, 22.427131)

13 Μονοπάτι Νεραιδισπηλιάς.JPG
22 Μονοπάτι Νεραιδοσπηλιάς.JPG
14 Μονοπάτι Νεραιδοσπηλιάς.JPG

  Nα όμως το πρώτο σχοινί, το δεύτερο, το τρίτο και το τέταρτο. Κλίσεις που ξεπερνούν τις  45 μοίρες. Ευτυχώς ήταν όλα στεγνά, η vibram πάταγε καλά και οι εκτιμήσεις του Veko πήγαν περίπατο.  Θέλει σχετική εμπειρία, καλή φυσική κατάσταση και να μη κοιτάς κάτω.....

15 Μονοπάτι Νεραιδοσπηλιάς η 1η σχοινιά.
16 Μονοπάτι Νεραιδοσπηλιάς η 2η σχοινιά.

  Πρώτο σχοινί / First rope                                δεύτερο σχοινί / second rope

17 Μονοπάτι Νεραιδοσπηλιάς η 3η σχοινιά.

  Τρίτο σχοινί /  Τhird rope

18 Μονοπάτι νεραιδοσπηλιάς η 3η σχοινιά.

  Τρίτο σχοινί /  Third rope

19 Μονοπάτι Νεραιδοσπηλιάς η 4η σχοινιά.
20 Μονοπάτι Νεραιδοσπηλιάς η 4η σχοινιά.

 Τέταρτο σχοινί / fourth rope 

  ..... Στο τέλος όμως ήταν το "χειρότερο". Οι τρείς πρώτες βάθρες ξερές, σταγόνα μιλάμε. Οι νεράιδες  είχαν δώσει τη σκυτάλη στις νυχτερίδες και μείναμε με την απορία που πήγαν όλες εκείνες οι βροχές που έπεσαν τις προηγούμενες εβδομάδες. Η αλήθεια είναι οτι οι περιγραφές μιλούν για βάθος 100m. Ήταν απόλυτο σκοτάδι , έλεγα ότι οι νυχτερίδες θα προσγειωθούν στη καράφλα μου, δεν είχαμε και τους φακούς κεφαλής.  Διάβασα περιγραφή από τις 18.5.2019 και είδα τις φωτογραφίες. Νερό να κάνεις μπάνιο. Μερικές μέρες μετά εμείς και νερό σταγόνα.....αλλά τον επόμενο  χρόνο. Διάβασα ότι και το Σεπτέμβρη έχει νερό.... μπορεί να κλείσουμε κανένα ραντεβού με τις νεράιδες, για να δούμε. Δεν θα το συνιστούσα με χιόνι η πάγο.....

23 Μονοπάτι Νεραιδοσπηλιάς.JPG
21 Μονοπάτι Νεραιδοσπηλιάς.JPG
25 Νεραιδοσπηλιά είσοδος.JPG

  Η είσοδος της Νεραϊδοσπηλιάς / The entrance of Nerαidosplia

26 Νεραιδοσπηλιά εσωτερικό.JPG
27 Νεραιδοσπηλιά εσωτερικό.JPG

    Έτσι οι φωτογραφίες μας θα είναι μόνο από τη διαδρομή και μερικές "δανεικές" από άλλους τυχερούς που είδαν αυτή την ομορφιά της φύσης. Η επιστροφή μας πήρε λίγο πάνω από μία ώρα μέχρι τη διασταύρωση για Δροσοχώρι. Εκεί έχει και μια πηγή με λιγοστό νερό που ξεδιψάσαμε αφού με τα χασομέρια είχαμε καταναλώσει τα 2lit  νερό από τα  παγούρια μας.     

neraidospilia.jpg
neraidospilia_vargiani_parnassos_itravel

 Publication : 08.07.2020

bottom of page