Τα τραίνα που φύγαν 

                    The trains that are no longer there

  Το Horizon Levante πήρε το φωτογραφικό φακό, ψάχνοντας τον σκουριασμένο ευθυτενή  χάλυβα, τα πυρρόχρωμα δομικά άκρα των σταθμών, τις παροπλισμένες ατμομηχανές και τα κενά βαγόνια. Το "θηρίο" του 1885 άντεξε μέχρι το 1957. Από τότε δεν έχει μείνει τίποτα ή σχεδόν τίποτα.  Δεν θα πούμε την ιστορία της γραμμής Αθήνα - Λαύριο. Παρά μόνο λίγες λέξεις μέσα από τις φωτογραφίες που αρμόζουν στην αρχιτεκτονική ομορφιά των σταθμών και για τα σημεία που μπορεί ο αναγνώστης να συναντήσει ότι έχει απομείνει.......

  Σ.Σ. Μαρκόπουλο / R.S. Markopoulo (37.883533, 23.927029)

Από την ιστοσελίδα www.markopoulo-mesogeia.com/aksiotheata/sidirodromikos-stathmos/ διαβάζουμε:

  " Ο σταθμός στο Μαρκόπουλο είναι ένα κομψοτέχνημα τυπικής σιδηροδρομικής βιομηχανικής αρχιτεκτονικής. Η σιδηροδρομική γραμμή Λαυρίου – Αγίων Αναργύρων ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1882 από την εταιρία "Σιδηρόδρομοι Αττικής" ως αντισταθμιστικό όφελος προς το δημόσιο από την μητρική της εταιρία ,την "Ελληνική Εταιρία Μεταλλίων Λαυρίου". Η σύμβαση υπογράφτηκε επί Χαρίλαου Τρικούπη με πραγματικό όφελος προς το δημόσιο κάτι που φρόντισε να αλλάξει η επόμενη κυβέρνηση του Δηλιγιάννη.

  Ο σιδηροδρομικός σταθμός συνέβαλε στη επικοινωνία των ντόπιων με τον υπόλοιπο κόσμο και έπαιξε μεγάλο ρόλο στην ραγδαία ανάπτυξη του εμπορίου σε μια περίοδο που η ληστεία ήταν σε έξαρση εξασφάλισε την ασφαλή μεταφορά των προϊόντων. Ο σταθμός διέθετε κιλικίο και χώρους για την φύλαξη των εμπορευμάτων, φύλακας για αρκετό καιρό γύρω στο 1915 ήταν ο ολυμπιονίκης Σπύρος Λούης.

  Το τρένο εκτελούσε 2 δρομολόγια την ημέρα και ο χρόνος μετάβασης προς την Αθήνα, ήταν 1 ώρα και 38 λεπτά. Το 1957 η κυβέρνηση Καραμανλή σταμάτησε την λειτουργιά της γραμμής για να την ‘’εκσυγχρονίσει’’ το 1962 αποφασίζετε η οριστική διακοπή λειτουργιάς της γραμμής".

  Σ.Σ Κερατέα / R.S Keratea (37.810477, 23.978821)

  Στην Κερατέα, σώζεται το κτίριο του σταθμού αρκετά ταλαιπωρημένο από το χρόνο. Δίπλα πάνω σε σιδηροτροχιές υπάρχουν 2 εμπορικά βαγόνια και ένα βαγόνι σιλό.

Σ.Σ. Δασκaλιό / R.S. Daskalio  (37.801082, 24.048000)

  Στο Δασκαλιό το οίκημα του σταθμού έχει αναπαλαιωθεί, αλλά η ελεύθερη πρόσβαση στο εσωτερικό του δεν αφήνει  περιθώρια για "πολλές χαρές"

Σ.Σ Θορικό / R.S Thoriko (37.730983, 24.053110) 

  Πριν το Λαύριο ο σταθμός στο λιμανάκι του Θορικού είναι έτοιμος.......τον προλαβαίνετε, δεν τον προλαβαίνετε.

Σ.Σ. Λαύριο / R.S Lavrio (37.714184, 24.056800)   

    Στο Λαύριο τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. Ίσως γιατί τον κεντρικό κτήριο του σταθμού στεγάζει το Σύλλογο Κρητών Λαυρίου. Το σπίτι του σταθμάρχη όμως είναι δυστυχώς κλειδωμένο και παραδομένο στα συνθήματα της θύρας 7.  Άλλες εγκαταστάσεις του σταθμού είναι ταχυφαγείο όπως λέει και ο Ζουράρης....και εκεί δίπλα σε ένα αποκομμένο τμήμα της σιδηροτροχιάς  υπάρχει μια παροπλισμένη αυτοκινητάμαξα, απομεινάρι μιας άλλης εποχής.

publication: 07.10.2017

Photography | Horizon Levante | tzan55@gmail.com | Ελλάδα

      σχόλια, ειδήσεις, πολιτισμός