top of page

                                       Paris summer 1993

                                    Παρίσι καλοκαίρι 1993

 

  Πάνε  21 χρόνια. Καλοκαίρι του 1993. Με το NIVA.  Αθήνα -  Πάτρα - Ancona  και η  πρώτη μας διανυκτέρευση ήταν  σ΄ ένα camp έξω από το Μιλάνο. Το πρωί περάσαμε για λίγο στη Γαλλία από το Great St Bernard Tunnel.  Είσοδος στην Ελβετία  (Γενεύη) με κατεύθυνση τη Gex και ξανά Γαλλία. Δεύτερη διανυκτέρευση στην  περιοχή της  Jura στο camp Chalain. To επόμενο βράδυ ήμασταν στο camping  Bois de Boulogne(1500Km από Ελλάδα),πλάι στο Σηκουάνα.  Paris. Πόλη μουσείο. Όλα πανάκριβα. Δεν είχαμε euro τότε. Τη βγάζαμε με δολάρια.

  Δε θα σας πούμε για πράγματα που ίσως έχετε δει ή ακούσει ένα σωρό φορές. Μόνο μερικές λέξεις  που θα κάνουν συντροφιά σε μερικές φωτογραφίες . Όσες  είχε ένα φιλμ στη δεκαετία του '90. Θα μπορούσε να ήταν και 36άρι. Αλλά θα πέσει βαρύ. Να το κρατήσουμε χαμηλά το κείμενο. Εξάλλου άλλος είναι ο στόχος. Θα δείτε.  Φωτογραφίες παρμένες  πριν 21 χρόνια. Σήμερα τις μεταμορφώσαμε σε ηλεκτρονικές για να ζωντανέψουν πάλι. 

 

                                                       

  Θα ξεκινήσουμε λοιπόν από το Pavillon Richelieu(1639). Ένα από το κτήρια του Musée du Louvre.

2..jpg

  Ας σταθούμε λίγο στην εξωτερική όψη ξεκινώντας από την κεντρική είσοδο με τα τέσσερα ζευγάρια κολώνες Κορινθιακού ρυθμού. Πάνω από την  παράπλευρη δεξιά  πόρτα,  στα πλάγια από τη  στρογγυλή οπή  (Joseph Félon - 1857) στέκουν δεξιά η  Ανδρεία με κάλυμμα την λεοντοκεφαλή του Ηρακλή και στο ένα της  χέρι το ρόπαλο  πάρα πόδα  και στο άλλο  μια κομμένη αλυσίδα.  Στα αριστερά στέκει η Σύνεση με ένα φίδι στο χέρι και την κουκουβάγια στο πόδι της.

  Στην αριστερή οπή βρίσκεται ένα άλλο ζευγάρι γυναικών ( Joseph Félon -  1857). Η Δικαιοσύνη με το ξίφος επ΄ ώμου και  στο άλλο χέρι τη μαρμάρινη πλάκα με  τους νόμους. Απέναντι της η Αδελφοσύνη   με προτεταμένο το χέρι.

  Στον 1ο όροφο πάνω από την καμάρα του  κεντρικού παράθυρου ο διάκοσμος περιλαμβάνει δύο γυναίκες (Charles Lebourg -  1857). Την Αλήθεια ολόγυμνη να απλώνει το χέρι της στην πτεροφόρο  Ιστορία. Στα διπλανά παράθυρα έχουμε την Άρτεμη  (Pierre Louis Rouillard-1857) να την συντροφεύουν  τέσσερα μεγαλόσωμα σκυλιά. Στο τελείωμα του 1ου ορόφου έχουμε πάνω στο ένα ζεύγος από τις Κορινθιακές κολώνες  δεξιά τον Πόλεμο δαφνοστεφανωμένο ( Antoine Barye -  1857) να κρατά ένα νεαρό σαλπιγκτή και αριστερά την Ειρήνη να κρατά ένα νεαρό φλαουτίστα.  Στο μέσο ανάμεσα στον Πόλεμο και την Ειρήνη υπάρχει μια ακόμα παράσταση (Théodore Charles Gruyère -  1857) με τη Δύναμη και την Ειρήνη.

  Στον τελευταίο όροφο (2ος) υπάρχουν τέσσερα ζευγάρια με Καρυάτιδες.  Το πρώτο ζευγάρι από αριστερά και το τελευταίο δεξιά είναι έργο του Astyanax - Scaevola Bosio  1857. Τα επόμενα (2ο) είναι του Joseph Pollet 1857 και (3ο) Pierre Jules Cavelier  1857. Τέλος στο αέτωμα είναι η Γαλλία που προστατεύει τις επιστήμες και τις τέχνες.

Πληροφορίες:http://louvre.sculpturederue.fr/page114.html

       Pavillon Richelieu

   Ας περάσουμε τώρα στο εσωτερικό του μουσείου. Δυστυχώς η "ευτυχώς" και η Γαλλία έχει στην κατοχή της ένα μικρό μέρος από τα μάρμαρα του ναού της Παλλάδας Αθηνάς. Τα βρήκαμε και σας τα "παραδίδουμε" . 

                    Δέκατη μετόπη από την νότια πλευρά του Παρθενώνα

                         Tenth metope from the south side of the Parthenon

4..jpg

  Στη μετόπη  παρουσιάζεται μια Λαπηθίδα που καθώς τρέχει προσπαθεί να αποφύγει έναν Κένταυρο. Ο Κένταυρος την έχει αγκαλιάσει και προσπαθεί να την πιάσει με το αριστερό του χέρι το οποίο η Λαπηθίδα προσπαθεί να απαγκιστρώσει .

  

           VΙΙ λίθος από το ανατολικό τμήμα της Ζωφόρου του Παρθενώνα

                        VII stone from the eastern part of the Parthenon Frieze

5..jpg

  Ο έβδομος λίθος ξεκινά με έναν τελετάρχη που κρατάει αντικείμενα για τη θυσία, που τα έφεραν οι δύο κόρες μπροστά του. Ακολουθεί νέος τελετάρχης που μάλλον κρατούσε κάτι στο δεξί χέρι του, ενώ με το δείκτη του αριστερού του χεριού ίσως να έδινε κάποιο παράγγελμα στις επόμενες δύο κόρες, που πιθανόν είναι εργαστίνες, αφού δεν κρατούν τίποτε στα χέρια τους. Η επόμενη κόρη κρατάει ομφαλωτή φιάλη, ενώ η τελευταία κόρη στρέφεται ελαφρά σ΄ αυτήν που την  ακολουθεί.

Πληροφορίες:http://history-pages.blogspot.gr/2012/05/blog-post_9799.html

 

   Μετά είναι η Αφροδίτη της Μήλου και η Νίκη της Σαμοθράκης. Είμαστε σίγουροι ότι γνωρίζετε που ανήκουν όλα αυτά τα μνημεία, αλλά ίσως σας πουν (οι φίλοι μας οι Γάλλοι) ότι εμείς τα αγοράσαμε.  Θα πείτε ''από ποιόν παρακαλώ; "και θα σας απαντήσουν "από τον τότε  Σουλτάνο".  

  Ωστόσο πρέπει να πούμε ότι όλα αυτά τα γλυπτά του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού κατέχουν περίοπτη θέση μέσα στο μεγαλοπρεπές μουσείο. Ειδικά η Νίκη της Σαμοθράκης.

                          Αφροδίτη της Μήλου

                                                  Aphrodite of Milos

3..jpg

                                               Νίκη της Σαμοθράκης

                                               Victory of Samothrace

2.β.jpg
2.α.jpg

                        Arc de triomphe de l'Étoile

                                               Arc de Triomphe

                                             Αψίδα του Θριάμβου

 Το μνημείο  της  Αψίδας του Θριάμβου  (Arc de triomphe de l'Étoile) είναι μια εξαιρετική θέση για να απολαύσει κάποιος τις λεωφόρους Champs  Elysees  ,  Victor Hugo και Foch. Η πρώτη έχει μήκος 2,2Km και η τελευταία είναι από τις πιο ακριβοπληρωμένες λεωφόρους στον πλανήτη. Οι πληροφορίες λένε ότι εδώ έχει ιδιοκτησία και η οικογένεια Ωνάση. Εμείς σταθήκαμε όμως ιδιαίτερα σ΄ ένα γλυπτό  που κοσμεί τη μια πλευρά της αψίδας, έργο του François Rude (1792). Το λένε Έξοδος των Εθελοντών ( La Marseillaise). 

img261.jpg
6..jpg

 Έξοδος των Εθελοντών  (La Marseillaise) 

8..jpg

 Champs  Elysees  

7..jpg

Victor Hugo -  Foch

Παρίσι film 028.jpg
img310.jpg
img258.jpg
img243.jpg

                                                      Notre Dam

 

  Η Παναγία των Παρισίων είναι γνωστή σε όλους. Όμως τα ακροκέραμα που περπατούσε ο Κουασιμόδος και τα λούκια που έριχνε το καυτό λάδι στους διώκτες του πάντα μας γοήτευαν. 

img237.jpg
10..jpg
9..jpg
img240.jpg
img242.jpg

                                                                                 La Tour Eiffel

Παρίσι film 027.jpg
img259.jpg
img263.jpg
img264.jpg
img310.jpg
img272.jpg

  Κοντά στο δεκαήμερο τα μαζέψαμε  γιατί τέλειωναν τα λεφτά μας. Ακολουθήσαμε διαφορετικό δρομολόγιο από αυτό  του πηγαιμού. Τραβήξαμε κατά το νότο και τα Μεσογειακά παράλια.  Μεγαλεία "από μακριά". Κάνες, Μονακό, Μόντε Κάρλο, Σαν Ρέμο, Σαβόνα, Γένοβα, Λιβόρνο, Ρώμη, Ανκόνα. Αυτά όμως μια άλλη φορά. 

Δημοσίευση (publication) 6.7.2014

bottom of page