Ζήρεια - Ziria (2374m)

   Ζήρεια, αλλά και Κυλλήνη. Το πρώτο με σλάβικη ρίζα το δεύτερο με αρχαία Ελληνική. Τα καμώματα του Ερμή με τον Απόλλωνα (του έκλεψε τα βόδια του στη Θεσσαλία) μας λένε ότι ο κομιστής των Θεών  κατοίκησε εδώ.  Με το καβούκι μιας χελώνας και τα νεύρα από ένα βόδι κατασκεύασε την πρώτη του μουσική λύρα. Τη χάρισε στον Απόλλωνα για να τον εξευμενίσει και γλύτωσε τα χειρότερα. Μαθαίνουμε ότι κατοικούσε στο ομώνυμο σπήλαιο στις ανατολικές απολήξεις του βουνού.

  Είναι το δεύτερο σε υψόμετρο βουνό της Πελοποννήσου (2374m) μετά τον Ταΰγετο. Είναι πολύ κοντά στην Αθήνα (155Km) και η περιοχή γενικότερα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Ανεβαίνοντας από το Ξυλόκαστρο προς τα Τρίκαλα θα συναντήσετε πινακίδα προς Ρέθι. Στο χωριό θα επισκεφτείτε το ναό του Αγίου Χαραλάμπους όπου στο εικονοστάσι θα δείτε τέσσερις εικόνες του Κόντογλου.

  Μετά είναι τα Τρίκαλα. Πληθυντικός αριθμός. Κάτω, μέσα και άνω. Το ένα ομορφότερο από το άλλο. Η "ανάπτυξη" έφτασε κι εδώ. Δεκάδες καταλύματα και φαγάδικα. Ανεβαίνοντας για το οροπέδιο της Ζήρειας συναντάτε τη μονή Αγίου Βλασίου (εκπληκτικό τέμπλο). Φτάνοντας στα 1500m - μέχρι εδώ άσφαλτος - συναντάτε το χιονοδρομικό κέντρο. Δεν είμαστε της χιονοδρομίας ωστόσο  και γ΄ αυτό συνεχίζουμε με χώμα πια για διάφορες εξορμήσεις.  Από το οροπέδιο σε μικρή απόσταση (8Κm)  μπορεί κανείς να επισκεφτεί τη λίμνη Δάσιου, μια μικρή εποχιακή λίμνη στα 1500m και αυτή. Μία άλλη επιλογή είναι πάντα με χωματόδρομο να προσεγγίσετε τη Γκούρα (15Κm) στα δυτικά και από εκεί το Φενεό και τη λίμνη Δόξας. Άλλη επιλογή είναι η ανάβαση στην κορφή του βουνού με τα πόδια (3Κm) αλλά και με 4Χ4 8,5Κm (σχεδόν κορφή, 100m χαμηλότερα). Τέλος είναι το σπήλαιο του Ερμή στο χείλος της χαράδρας της Φλαμπουρίτσας.

    Ας αφήσουμε τώρα το φωτογραφικό φακό να μας οδηγήσει στις ομορφιές του ελατοσκέπαστου βουνού ξεκινώντας το Νοέμβρη του 1997  στη λίμνη Δάσιου, στη συνέχεια πάλι τον Νοέμβρη κατάλευκο όμως, του 2000 στην πεζοπορία μας για την κορφή "Σημείο" (2375m), το Μάη του 2004 για το σπήλαιο του Ερμή, το Μάη του 2008 στη διάσχιση του βουνού  για τη Γκούρα και το Φενεό και τέλος Άνοιξη του 2010 για την τετρακίνητη εμπειρία των 2360m.      

 1. Οροπέδιο Ζήρειας/Ziria΄s plateau 

 2. Λίμνη Δάσιου/Lake Dasiou 

 3. Διασταύρωση με άσφαλτο/crossroads

 Απόσταση / distance 8Km 

Λίμνη Δάσιου / Lake Dasiou

1. Οροπέδιο Ζήρειας / Ziria's plateau  2. Γκούρα / Goura - απόσταση / distance 15Km

1. Μονοπάτι για το σπήλαιο του Ερμή / path to the cave of Hermes

  Το σπήλαιο βρίσκεται σε υψόμετρο 1650μ περίπου και βρίσκεται δυτικά της χαράδρας Φλαμπουρίτσα. Ο χωματόδρομος φτάνει πολύ κοντά, σε απόσταση 10-15λεπτά (550m) με τα πόδια και το μονοπάτι κάνει μια μικρή παράκαμψη μέχρι την είσοδο του σπηλαίου. Υπάρχει σήμανση με μπλε κύκλους και το σπήλαιο δεν είναι επισκέψιμο. Μπαίνετε με δική σας ευθύνη. Εδώ http://www.sfedona.gr/content/ θα βρείτε καταπληκτικές φωτογραφίες.

  Το μονοπάτι για την κορφή "Σημείο"

  1. Καρταφύγιο ΕΟΣ Κορίνθου / 1.start for the summit

   Απόσταση / distance 3Km

Δρόμος 4Χ4 για την κορφή "Σημείο"

1. Εκκίνηση από τη διασταύρωση του καταφύγιου 1. 4X4 rout for summit

 Απόσταση / distance 8,5Km

  Στη λευκή κουκίδα είναι το αυτοκίνητο / The white dot is the car

 Στην κορυφή "Σημείο" 2374m (5.2010) - δεξιά η λίμνη Δόξης και η Ντουρτουβάνα 2109m

 At the summit and to the right the Dourdouvana mountain and the lake Doxis

Αριστερά η "Μικρή Ζήρεια"  / left the "Small Ziria"

       ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ  ΣΤΡΑΤΟΥ

 

         ΤΡΙΓΩΝΟΜΕΤΡΙΚΟΝ ΔΙΚΤΥΟΝ

                      1963
 

              Τrigonometric point

 

publication: 12.11.2016

Photography | Horizon Levante | tzan55@gmail.com | Ελλάδα

      σχόλια, ειδήσεις, πολιτισμός