top of page

Η Αφρίν στο καιρό της πλημμύρας

Για την αντιγραφή Γιώργος ΤζανίνηςΗ ΑΦΡΙΝ στον ΚΑΙΡΟ της ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ

Μια ταινία του Άγγελου Ράλλη

 Ο παντοδύναμος Βραχμαπούτρα φουσκώνει και πάλι, έτοιμος να καταπιεί τα πάντα στο διάβα του. Σε ένα νησί από λάσπη που σιγά σιγά εξαφανίζεται από τις πλημμύρες, η Αφρίν, μια δωδεκάχρονη ορφανή κοπέλα, ετοιμάζεται να αφήσει τον μοναδικό κόσμο που έχει γνωρίσει μέχρι τώρα.


ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

του Άγγελου Ράλλη

 

Γυρισμένο σε διάστημα πέντε ετών, από την άγρια ερημιά των νησίδων του Βραχμαπούτρα που εξαφανίζονται μέχρι την Ντάκα, την πιο υπερπληθυσμένη και μολυσμένη πόλη του κόσμου, Η Αφρίν στον Καιρό της Πλημμύρας, είναι η ιστορία ενηλικίωσης ενός 12χρονου ορφανού κοριτσιού με φόντο την κλιματική κρίση.

 

Υφολογικά μπορεί να τοποθετηθεί μεταξύ στοχαστικού κινηματογράφου με σκηνές μονοπλάνα και ντοκιμαντέρ παρατήρησης με αισθητική ταινιών μυθοπλασίας. Η κινηματογράφηση γίνεται από τον σκηνοθέτη που είναι και ο διευθυντής φωτογραφίας από μία μεσαία απόσταση, ούτε πολύ κοντινή ούτε πολύ μακρινή από το υποκείμενο της λήψης.


Η ταινία συνεχίζει την θεματική προσέγγιση που ήδη υιοθετήθηκε στις προηγούμενες ταινίες μου Ένας Τόπος για όλους, Που Είσαι Σινγκάλ; με επίκεντρο τις αντισυμβατικές οικογενειακές σχέσεις, την μετα-τραυματική συμπεριφορά, την ανθρώπινη μοίρα, την απώλεια και τον ξεριζωμό. Αυτή τη φορά αναζητώ τον τρόπο με τον οποίο η Αφρίν ταιριάζει και συγκρούεται με τη βίαιη πραγματικότητα του αποκλεισμού και των κινδύνων που αντιμετωπίζουν τα ορφανά κορίτσια και τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις των καταστροφών που με αργή βία πλήττουν τους πιο φτωχούς ανθρώπους του πλανήτη.


Έχοντας ζήσει αρκετούς μήνες τα τελευταία πέντε χρόνια στο απόκοσμο νησάκι της Αφρίν, βασίζομαι στις εμπειρίες μου, στην παρατήρηση, στην εθνογραφική έρευνα και στον αυτοσχεδιασμό της Αφρίν, για να δημιουργήσουμε μαζί αυτή τη συνεργατική - συνεταιριστική ταινία. Κατά την διάρκεια κάθε μουσώνα χιλιάδες μικροσκοπικά νησάκια που είναι διασκορπισμένα κατά μήκος του Βραχμαπούτρα μετακινούνται, πλημμυρίζουν για μήνες ενώ κάποια εξαφανίζονται. Εκατομμύρια ανθρώπων προσπαθούν να προσαρμοστούν, μετακινούνται από το ένα νησάκι στο άλλο ή εγκαταλείπουν εστίες τους εξαιτίας των όλο και πιο έντονων καιρικών φαινομένων και καταστροφών. Ενώ οι άνθρωποι προσπαθούσαν να προετοιμαστούν για την επερχόμενη καταστροφή, η Αφρίν έψαχνε για τιμαλφή κατά μήκος του ποταμού. Τα σκουπίδια και τα αντικείμενα που οι άνθρωποι πετάνε στο ποτάμι είναι «θησαυρός» για την Αφρίν. Παρά τη ζοφερή της κατάσταση, βρίσκει την ικανότητα να ονειρεύεται και να γελάει.


O αγώνας της Αφρίν ενάντια στις πλημμύρες αντιπροσωπεύει εκατομμύρια παιδιά και νέους που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Όταν ξεκινά το ριψοκίνδυνο ταξίδι σε όλη τη χώρα, η Αφρίν είναι επίσης ένα από τα πολλά εκτοπισμένα παιδιά και πρόσφυγες εξαιτίας του κλιματικής κρίσης. Στο πλαίσιο των «tokais», των κοινοτήτων αστέγων παιδιών που χειρίζονται τα απορρίμματα στη Ντάκα, είναι σαν να είμαστε πιο δυνατοί μαζί. Η ταινία φτάνει στην κορύφωση της μέσα σε μια μυστικιστική κατάσταση όπου τα όνειρα της Αφρίν συγχωνεύονται με την πραγματικότητα.


ΑΠΟ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΣΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ

 ΑΓΓΕΛΟΣ ΡΑΛΛΗΣ (σκηνοθέτης, σεναριογράφος, διευθυντής φωτογραφίας, μοντέρ)

MARIA DEL MAR RODRIGUEZ (παραγωγός, creative producer)

Φεστιβάλ: Δυναμική συμμετοχή σε διεθνή και ελληνικά φεσιβάλ, αποσπώντας συνολικά 11 βραβεία & διακρίσεις μέχρι τέλος του 2023. Η διανομή σε φεστιβάλ συνεχίζεται και το 2024.

 Η ΑΦΡΙΝ στον ΚΑΙΡΟ της ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ - https://www.imdb.com/title/tt23061880/

Trailer (Ελληνικό) - https://vimeo.com/901771851/

Kommentare


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
    bottom of page