Κρακοβία - Krakow

   Είχαμε διαβάσει τα καλύτερα για την Κρακοβία. Η παλιά πόλη είναι ενταγμένη  στην παγκόσμια κληρονομιά της Unesco (1978). Μνημεία εξαιρετικού αισθητικού και ιστορικού ενδιαφέροντος. Βάλαμε και τη Βαρσοβία στο κάδρο να πιάσει "περισσότερο τόπο" το ταξίδι.    Στο έμπα του 2003. Τα διαδικαστικά τα έλυσε η Goldair: αεροπλανάκια της Lot για Αθήνα-Βαρσοβία,  Βαρσοβία-Κρακοβία, Κρακοβία-Βαρσοβία και τέλος Αθήνα. Καταλύματα στις δύο πόλεις και μεταφορά από και προς τα αεροδρόμια της Πολωνίας. "Χειμώνας και των γονέων". Μας είπαν γνωστοί Πολωνοί, "μην πάτε φέτος, έχει νεκρούς η χώρα από το κρύο". Καλά κρασιά.....Εγώ φοβόμουν το αεροπλάνο και το κορίτσι το απίστευτο παγοδρόμιο. Στη Βαρσοβία βρήκαμε -24οC. Για την πρωτεύουσα της Πολωνίας θα σας πούμε σ΄ άλλη "συνάντηση" μαζί σας. Τώρα θα πούμε για την παλιά πρωτεύουσα της χώρας.

  Η Κρακοβία έχει λογότυπο ένα δράκο. Αυτός κρυβόταν σε μια σπηλιά στο κάστρο Wawel. Ο μύθος λέει ότι ρήμαζε τα ζώα και τις παρθένες της περιοχής. Ο βασιλιάς Κρακ λοιπόν έβαλε σε ΄να τομάρι μπόλικο θειάφι και το ΄στειλε στο δράκο. Αυτός παραπλανημένος το έφαγε, από τη δίψα του ήπιε το μισό Βιστούλα και μετά έσκασε σαν βεγγαλικό.

  Η πόλη ωστόσο έχει μια πραγματική λαμπρή 1000χρονη ιστορία. Η φυλή των Βισλάνων εμφανίζεται στην περιοχή τον 8ο με 10ο αιώνα. Η πόλη γίνεται πρωτεύουσα της Πολωνίας τον 11ο αιώνα μέχρι τον 16ο κάτω από τη δυναστεία των Γιαγκιελλώνων (1386 - 1572). Μετά τη λιγουρεύονται οι Σουηδοί, οι Ρώσοι, οι Αυστριακοί οι οποίοι και κατσικώνονται εκεί από το 1795 μέχρι το 1809 και από το 1846 μέχρι το 1918. Στο χρονικό κενό χωρίς "προστάτες" γίνεται δουκάτο της Βαρσοβίας και το καλύτερο που καταφέρνει είναι Δημοκρατία της Κρακοβίας (1809-1846). Το 1846 σκάει και μια εξέγερση κατά των φεουδαρχών αλλά όπως θα διαπιστώσατε και παραπάνω φρόντισαν γι΄ αυτό οι Αψβούργοι. Μετά τον Α' Π.Π. περνά στην Πολωνία. Στο προάστιο Paronin έζησε για δύο χρόνια και ο Λένιν (1912-1914) και κάτι μου λέει ότι η εργατική εξέγερση του 1923 πρέπει να έχει κάτι από τον Ίλιτς. Στο Β' Π.Π. δεν βομβαρδίζεται και όλη αυτή η ομορφιά που θα δείτε είναι αυθεντική. Εκεί κοντά είναι και η Nowa Huta. Η πόλη πρότυπο του υπαρκτού  σοσιαλισμού. Λοιπόν τέλος μ΄ αυτά και πάμε στην ακρόπολη της πόλης (αλλά πρώτα μια "ιδέα" από Nowa Huta)

  Nowa Huta, winter                                                   Bird's eye view (Nowa Huta)

photo : https://en.wikipedia.org/wiki/Nowa_Huta

                                     Το κάστρο Wawel  - the Wawel castle

  Ο λόφος Wawel μαζί με το κάστρο (10ος - 17ος αιώνας), (wawel.krakow.pl) έχει πολλά  να σας πει. Είναι ένα σύμβολο για τους Πολωνούς. Τα ανάκτορα, αποτέλεσαν βασιλική έδρα για περισσότερα από 500 χρόνια,ο καθεδρικός ναός υπήρξε χώρος για γάμους, κηδείες, στέψεις αλλά και χώρος ενταφιασμού των περισσότερων μοναρχών και εθνικών ηρώων της Πολωνίας . Εκεί είναι ενταφιασμένος και ο πρόσφατα χαμένος σε αεροπορικό δυστύχημα Πρόεδρος της Πολωνίας. Το παρεκκλήσι του Σαγισμούνδου με τον ολόχρυσο τρούλο είναι από τα εντυπωσιακότερα μνημεία του κάστρου. Η θέα προς τον Wisla (Βιστούλα) είναι καταπληκτική.

 

 

                     Θέα από το κάστρο στον ποταμό Βιστούλα - the Wisla river from the castle

                                     Θέα από το κάστρο - view from castle

 Απέναντι ακριβώς από το κάστρο στη βόρεια πλευρά είναι  η Επισκοπή με την Ιερατική σχολή της πόλης (seminarium-krakow.pl). Κτίσμα του  1618-1625. Οι Πολωνοί είναι βαθιά θρησκευόμενος λαός. Η θρησκευτική φιλολογία, αλλά και ο Βοιτίλα ( Πάπας Ιωάννης-Παύλος ο Β') έχουν τις ρίζες τους εδώ.  

   Η Επισκοπή και η Ιερατική Σχολή

 

         Episcopacy and Seminary

  Στην οδό Golebia είναι το Πανεπιστήμιο της πόλης (www.uj.edu.pl). Το Πανεπιστήμιο των Γιαγκελλώνων  (Uniwersytet Jagielloński). Σε ηλικία πρώτο είναι της Μπολόνια του 1158, μετά είναι της Βαγιαδολίδ του 1241 και ίσως τρίτο είναι της Κρακοβίας από το 1364. Από δω πέρασαν ο Βοιτίλα, ο Κοπέρνικος, ο Στάνισλαβ Λεμ

(ο συγγραφέας του Solaris) , η Βισλάβα Σιμπόρσκα  (Νόμπελ το 1996) και πολλοί άλλοι σπουδαίοι άνδρες και γυναίκες. Έχει και ένα καταπληκτικό αίθριο προαύλιο στο εσωτερικό του.

             Πανεπιστήμιο Κρακοβίας - Jagellonian University

 Foto: szalay3-III                                                                                foto: Espoir

  Συνεχίζουμε τη διαδρομή μας προς το ιστορικό κέντρο της πόλης και την μεσαιωνική πλατεία Rynek (1360). Τα αξιοθέατα μας εντυπωσιάζουν. Στην οδό Grodzka  βρίσκεται η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων (1605) και του Αγίου Ανδρέα (1079).Στον ίδιο δρόμο ήταν και το κατάλυμά μας (senacki.com). Ο πύργος του Δημαρχείου 14ος αιώνας, η αγορά των υφασμάτων 13ος αιώνας, η Βασιλική της Παρθένου Μαρίας 14ος αιώνας, ο ναός του St. Wojciech 11ος αιώνας και βέβαια ότι κτίσμα ακουμπά πάνω στην πλατεία είναι λες βγαλμένο από παραμύθι.

Hotel Senacki (senacki.com)             Grodzka street

Ναός Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Πάυλου (1605) με τους δώδεκα μπαρόκ Αποστόλους να κοσμούν την είσοδο του ναού και ο ναός του  Αγίου Ανδρέα (1079) στο βάθος

 

Kościół Św. Apostołów Piotra i Pawła (1605)

 

St. Andrew's Church (1079)

        Πλατεία Rynek - ο ναός του St. Wojciech 11ος αιώνας / Rynek square - St. Wojciech
 

 Πλατεία Rynek - o πύργος του Δημαρχείου 14ος αιώνας

 Rynek square - Tower Hall

Πλατεία Rynek - η Βασιλική της Παρθένου Μαρίας 14ος αιώνας

Rynek square - St. Mary's Basilica

 

 

 

  Η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου βρίσκεται στο κέντρο της Παλαιάς Πόλης δίπλα στην Κεντρική Αγορά. Είναι χαρακτηριστική η διαφορά ύψους των δύο κωδωνοστασίων. Πίσω από την Αγία Τράπεζα υπάρχει ένα τεράστιο ξυλόγλυπτο τρίπτυχο (διαστάσεων 11 x 13 μ.). Ο ναός αποτελεί αρχιτεκτονικό, ιστορικό και θρησκευτικό αξιοθέατο.

 

St. Mary's Basilica, Kraków / info-foto : https://en.wikipedia.org/wiki/St._Mary's_Basilica,_Krak%C3%B3w

          Πλατεία Rynek - "Η αγορά των υφασμάτων" 14ος αιώνας - στον πάνω όροφο το Μουσείο της Κρακοβίας.

                   Kraków Cloth Hall - info: https://en.wikipedia.org/wiki/Krak%C3%B3w_Cloth_Hall

            Η φάτνη με το πρώτο βραβείο του 2003 - Crib, the first prize for 2003

  Αυτή η πλατεία ήταν για μας το "κέντρο της Γης". Εκεί περάσαμε τις μέρες που μείναμε στην πόλη. Για jazz ακούσματα (έχουν μεγάλη παράδοση στη jazz μουσική) πηγαίναμε στο Harris piano jazz bar (harris.krakow.pl), για φαγητό στο Ζάρα, έτσι το λέγαμε το εστιατόριο (szara.pl) και μια βραδιά στο Wierzynek  (en.wierzynek.pl) του 1364. Στη σάλα με τα ρολόγια και θέα στη χιονισμένη πλατεία Rynek (με το αζημίωτο).

 Εστιατόριο "Ζάρα" - szara.pl

Εστιατόριο "Wierzynek" - en.wierzynek.pl

            Harris Piano Jazz Bar (foto 2003) - harris.krakow.pl

  Αξιοθέατα που αξίζει να τα δεις στα περίχωρα της πόλης είναι τα αλατωρυχεία της Βιέλιτσκα (σας τα έχουμε εδώ http://www.geotzan.com/#!wieliczka-salt-mine-2003/c1559 ) και το Auschwitz (σας το έχουμε εδώ  http://www.geotzan.com/#!auschwitz-terezin/c20dg).

 

Υ.Γ. Ίσως θα ήταν χρήσιμο να σας πούμε ότι εδώ πάνω Γενάρη μήνα σκοτεινιάζει από τις 3 το μεσημέρι. Η φωτογράφιση λοιπόν έχει δυσκολίες. Μια επιπλέον για μας είναι γιατί οι φωτογραφίες είναι από slides που θέλουν ψηφιοποίηση. Η θέση του ξενοδοχείου μέσα στην παλιά πόλη ήταν ιδανική γιατί όλες μας τις μετακινήσεις τις κάναμε με τα πόδια, εκτός από αυτές που έγιναν στα περίχωρα όπου νοικιάσαμε αυτοκίνητο. (από το ίδιο γραφείο που μας μετέφερε από και προς το αεροδρόμιο).Τίποτε τότε δεν ήταν ακριβό εκτός από το εμφιαλωμένο κρασί στο εστιατόριο Wierzynek. Ακόμα και σήμερα που ρίξαμε μια ματιά στις τιμές, η Κρακοβία δεν μοιάζει απλησίαστη. Ίσως μόνο για μας τους Έλληνες.......

 

Δημοσίευση - Publication : 14.12.2015   

Photography | Horizon Levante | tzan55@gmail.com | Ελλάδα

      σχόλια, ειδήσεις, πολιτισμός