top of page

                                         Tsarskoye Selo

                                      Τσάρσκογιε Σελό

                                     (Πούσκιν - Pushkin)

img158.jpg

                The Great Palace (front side) - "Το παλάτι της Αικατερίνης", το μεγάλο παλάτι (μπροστινή πλευρά)

   Τσάρσκογιε Σελό (Τσαρικό Χωριό):  Που λέτε λοιπόν εκεί στα 1710, o Πετράν ο Α' ο Μεγάλος  κάνει ένα μικρό δώρο στην Αικατερίνη την Α΄ τη γυναίκα του. Όχι τη Μεγάλη (αυτή ήταν πολύ αργότερα). Το δώρο ήταν  μια περιοχή αρκετά κοντά στην Πετρούπολη  (1703 Petersburg,  1914 Petrograd, το 1924 με το θάνατο του Λένιν ονομάζεται Leningrad και από το 1991 πόλη του Αγίου Πέτρου ), περίπου 25Km μακριά.  Το κορίτσι αποφασίζει να κάνει ένα εξοχικό για να μην πλήττει  στην Πετρούπολη .  Αρχίζουν οι κατασκευές των εξοχικών-  σιγά μην τις έφτανε ένα -  και το καλύτερο γίνεται από τη κόρη της την Ελισάβετ αργότερα. Η Ελισώ λοιπόν λέει στον Francesco Bartolomeo Rastrelli (Ιταλό αρχιτέκτονα) να κάνει "το παλάτι της Αικατερίνης" στη μνήμη της μητέρας της.

img163.jpg

  Ένα εκπληκτικό μπαρόκ κτίσμα όπου στη συνέχεια το επεκτείνει η έτερη των Αικατερινών, η Μεγάλη. Αυτή η επέκταση λέγεται "η στοά του Κάμερον" από το όνομα του Σκοτσέζου αρχιτέκτονα  Charles Cameron που την κατασκεύασε. Έγιναν και άλλες κατασκευές με εντολές της Β', πάρκα, τεχνητές λίμνες,  μην σας κουράζω τώρα όμως με λεπτομέρειες. Τέλος πάντων. Μετά έρχεται ο τσάρος Αλέξανδρος ο Α', το 1811  και ιδρύει το περίφημο Λύκειο του Τσάρσκογιε Σελό.

img162.jpg

                                   The Great Palace (back side) - Το μεγάλο παλάτι (πίσω πλευρά)

   Στη συνέχεια, το 1837 κατασκευάζεται η πρώτη σιδηροδρομική γραμμή  της Τσαρικής Ρωσίας για να συνδέει τα  "εξοχικά " με την πρωτεύουσα.

 Η ιστορία με τη χλιδή και τον πλούτο κλείνει τον Οκτώβρη του 1917.  Πάνε και τα ονόματα (η νέα ονομασία είναι Ντέσκογιε Σελό "Παιδικό χωριό") πάνε τα πάρτι, πάνε και τα σούρτα φέρτα των ευγενών και θα σας κάνει εντύπωση αλλά για λόγους αβροφροσύνης όπως λένε οι πληροφορίες πού έχουμε, ο προσωρινός εκτοπισμός του Νικόλαου του Β΄, τελευταίου Τσάρου, έγινε εδώ. Μετά βέβαια τον έφαγε το μαύρο σκοτάδι. Διαβάζω δε ότι έχει αγιοποιηθεί από την Ρώσικη Ορθόδοξη εκκλησία με το όνομα  "Άγιος Νικόλαος ο το Πάθος Φέρων".

station.jpg

Detskoye Selo Railway Station at Pushkin (1837)

Photo Credit: Pushkin.ru

aerial-view-catherine-palace-in-tsarskoy

  Η ιστορία  συνεχίζεται και οι μπολσεβίκοι για να τιμήσουν  το μεγάλο τους ποιητή Alexander Pushkin το 1937 για την επέτειο των 100 χρόνων από το θάνατο του, ονομάζουν την πόλη Πούσκιν. Οι Σοβιετικοί  θεωρούσαν και όχι άδικα, ότι στην πόλη αυτή βρίσκεται το μεγαλύτερο σύμπλεγμα ανακτόρων και πάρκων του 18ου-19ου αιώνα. Αυτό το όνομα παραμένει μέχρι σήμερα, μόνο που το  παλάτι από "Παιδικό χωριό" ξαναονομάζεται  "Τσαρικό χωριό". Πριν κλείσουμε τα γραπτά και να πάμε στις εικόνες να σας πούμε δύο λόγια για τα καλόπαιδα του Χίτλερ. Οι λεηλασίες ήταν απερίγραπτες, ιδιαίτερα στο κεχριμπαρένιο δωμάτιο. Το Γενάρη του 1944  ο κόκκινος στρατός απελευθερώνει την πόλη Πούσκιν και στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια το μνημείο τουλάχιστον εξωτερικά ανασυγκροτείται στο ακέραιο. Ωστόσο ακόμα και σήμερα ορισμένοι εσωτερικοί χώροι  είναι σε διαδικασία αποκατάστασης. Το 1990 έρχεται η κατάρρευση και από τότε η UNESCO εντάσσει στην παγκόσμια κληρονομιά της το εξαιρετικό αυτό μνημείο.

0920b.JPG
205233.jpg
205231.jpg
0683.jpg

«Τσάρσκογιε Σελό» την περίοδο του πολέμου

Σφραγίδα των ναζί σε κιβώτιο με θησαυρούς από το «Τσάρσκογιε Σελό»

Γερμανός στρατιώτης «ποζάρει» μπροστά στο κατεστραμμένο Μουσείο «Τσάρσκογιε Σελό».

 

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=4453937

205232.jpg
img154.jpg
img166.jpg

Ναός: Αναστάσεως του Σωτήρος  1746 - 1756 Στυλ (Ελισαβετιανού)  μπαρόκ σχεδιασμένος από τον αρχιτέκτονα  Bartolomeo Rastrelli   http://soborekaterina.ru/parishes_deanery/detail.php?ID=229

  Εμείς βρεθήκαμε εδώ το χειμώνα του 2005. Η θερμοκρασία κοντά στο -12C. Τα βρήκαμε όλα χιονισμένα.  Τα αγάλματα που κοσμούν τα πάρκα του παλατιού ήταν "ντυμένα" με ξύλινο περίβλημα για να μην τα καταστρέφουν οι καιρικές συνθήκες.  Τα υπόλοιπα θα τα πούμε με τις φωτογραφίες.......

IMG_2281.JPG
172 α.jpg
172 β.jpg
Dscn0283.jpg
70k9JNHtypV5ctNu6elGfRV2iFZSqVQM.jpeg

Main Staircase - Κύριο κλιμακοστάσιο

http://eng.tzar.ru/museums/palaces/c_atherine/main_staircase

0289 α.jpg
0289 β.jpg
0283 β.jpg
0283 α.jpg

                        The Great Hall (Ballroom) - Η κεντρική αίθουσα χορού (846m2)

                                http://eng.tzar.ru/museums/palaces/c_atherine/great_hall

img167.jpg
img161.jpg
Dscn0284.jpg
img164.jpg
Dscn0286.jpg
img157.jpg
Dscn0289.jpg
Dscn0288.jpg
Dscn0289.jpg
img172.jpg
Amber-Room-in-Catherine-Palace-Russia.jp

                                         The Amber Room - Το κεχριμπαρένιο δωμάτιο

                                http://eng.tzar.ru/museums/palaces/c_atherine/amber_room

  Η χρήση φωτογραφικής μηχανής στο Κεχριμπαρένιο δωμάτιο δεν επιτρεπόταν. Τουλάχιστον τότε (2005). Οι φωτογραφίες λοιπόν  που βλέπετε είναι από το έντυπο του μουσείου και κρατικά site της Ρωσίας

img159.jpg
img165.jpg

Ναός:  Θεοτόκου  "Знамение"  1734 - 1747  Στυλ  (Πέτρου)  μπαρόκ,  σχεδιασμένος  από τον αρχιτέκτονα Ivan  Blanca

http://soborekaterina.ru/parishes_deanery/detail.php?ID=228 Πίσω το Λύκειο του Αλέξανδρου - Back the Alexander lyceum

  Λύκειο Τσάρσκογιε  Σελό ή Λύκειο του Τσάρου Αλέξανδρου του Α' . Ιδρύθηκε το 1811 από τον τσάρο Αλέξανδρο τον Α' με σκοπό την εκπαίδευση  νέων με αριστοκρατική καταγωγή οι οποίοι στο μέλλον θα αναλάμβαναν σημαντικά πόστα στην υπηρεσία του Τσάρου. Η σχεδίαση του Λυκείου έγινε από τον αρχιτέκτονα Vasily Stasov. Αλλιώς βέβαια τα υπολόγιζε ο Αλέκος κι αλλιώς του βγήκαν. Πολλοί από τους Δεκεμβριστές του 1824 (εξέγερση κατά του τσάρου Νικόλαου του Α') αποφοίτησαν από αυτό το Λύκειο. Τους "περιποιήθηκε" καταλλήλως βέβαια το τσαρικό καθεστώς με "παραθερισμούς" και εκτελέσεις.  

  Από τους σημαντικότερους απόφοιτους είναι ο Alexander Pushkin (ποιητής και Δεκεμβριστής), ο Anton Delvig  (ποιητής, δημοσιογράφος και Δεκεμβριστής), ο Wilhelm Kuchelbecker  (λογοτέχνης και Δεκεμβριστής κι αυτός),  κολλητοί φίλοι και οι τρεις, ο Alexander Gorchakov (διπλωμάτης),  Dmitry Tolstoy (πολιτικός της οικογένειας Τολστόι), ο Nicholas de Giers (υπουργός εξωτερικών επί Τσάρου Νικολάου του Γ') και άλλοι. 

img160.jpg
img168.jpg

                                                                        The Park and Cameron's ramp

img177 copy.jpg

                                        Το άγαλμα του Πούσκιν και πίσω το Λύκειο του Αλέξανδρου

                                            The statue of Pushkin and the Alexander Lyceum

img155.jpg
img156.jpg

                                              Το πάρκο της Αικατερήνης - The Catherine park

img178 copy.jpg

 Το κάτω λουτρό - The Lower Bathhouse contains ten rooms grouped around a central hall with a large round bathtub. The water was heated in two boiler-rooms that had separate entrances and delivered by pipes to the steam-room and the rooms with baths

Δημοσίευση/Publication: 1.2.2016

bottom of page