Το 1927 η επιτροπή που συνέστησε το τότε Ελληνικό κράτος αναγόρευσε το Μαυρομμάτι Καρδίτσας ως γενέτειρα του Γ. Καραϊσκάκη. Το 1997 τουμπάρισε η κατάσταση υπέρ της Σκουληκαριάς Άρτας. Με τον "Καποδίστρια" παίρνει το όνομα "Γ. Καραϊσκάκης" ο νεοσύστατος δήμος . Να οι κόντρες, να οι διαμαρτυρίες και το 2005 με προεδρικό διάταγμα καθιερώνεται επίσημη δημόσια εορτή για τον οπλαρχηγό στη Σκουληκαριά.
Καλά μη νομίζετε ότι το έβαλαν κάτω οι Καρδιτσιώτες. "Καραϊσκάκεια" του Αγίου Γεωργίου, "Καραϊσκάκεια" και τον Ιούνιο...........Ωραία , κι εμείς "Καρϊσκάκεια" τον Ιούλιο λένε οι Σκουληκαρίτες. Και για να μη μείνει ο Ιούνιος κενός (και ξεφύγει κανένας για το Μαυρομμάτι) γιορτή προβατίνας. Εμείς για αυτό πήγαμε.
Έχουμε άκριες βέβαια στα Όρη του Βάλτου. Δεκαετίες τώρα. Από το 1993. Φιλοξενία, ψητούρες, καζανιάσματα, ορεινά περάσματα, πέτρινα γεφύρια, χαρές και λύπες...... Κάποια από αυτά σας τα έχουμε πει εδώ (https://www.geotzan.com/stone-bridges-from-the-rest-of-Greece) Γεφύρια της Τέμλας, της Βέργας και του Αυλακίου.
Το καλοκαίρι του 2019 διασχίζοντας τη Ευρυτανία και περνώντας από τη γέφυρα της Τατάρνας (38.969819, 21.490981), κατασκευή του 1970 -το παλιό γεφύρι του 17ου αιώνα είναι μέσα στα νερά της λίμνης των Κρεμαστών, φτάσαμε στην ορεινή Άρτα.
Γέφυρα Τατάρνας (1970) και λίμνη Κρεμαστών (38.969819, 21.490981)
Tatarna bridge(1970) and Kremasta Lake
Στα ερείπια που για πρώτη φορά (1993) αντικρίσαμε στη τοποθεσία που βρίσκεται η μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Σκουληκαριά, όλα μοιάζουν τώρα πολύ καλύτερα. Το καθολικό (1867) αν αφαιρέσεις τα μεγάφωνα, τα air conditions και το μετρητή της ΔΕΗ, διατηρεί στο ακέραιο την ιστορική του φυσιογνωμία. Είναι ανακαινισμένο όπως και τα κελιά (ό,τι έχει απομένει). Εδώ λοιπόν η Διαμάντω Διμισκή όπως μας διαβεβαιώνει και η "Περιφέρεια Ηπείρου" η οποία(Περιφέρεια) μέμφεται τους Καρδιτσιώτες για το άδικο της δικής τους διεκδίκησης (πολύ σίγουρους τους βλέπω), γέννησε τον οπλαρχηγό στα 1787. Μετά λέει πάλι η "Περιφέρεια Ηπείρου" η Διαμάντω κατέφυγε στο Μαυρομμάτι γιατί ο μικρός Γιωργάκης πρέπει να ήταν αγνώστου πατρός. Άντε τώρα να τα βγάλεις πέρα με τέτοιο "κουσούρι". Τώρα γιατί πήγε τόσο μακριά......δεν γνωρίζουμε. Ούτε και η "Περιφέρεια" το γνωρίζει. Πάντως από αυτά που διαβάζω δε πάτησε ποτέ στη Σκουληκαριά, ούτε στο Μαυρομμάτι ο Γιώργης όταν μεγάλωσε. Εκείνο που γνωρίζουμε σίγουρα είναι ότι πέθανε στη μάχη του Φαλήρου από βόλι και θάφτηκε στα Ταμπούρια, στο Κερατσίνι ανήμερα της γιορτής του στις 23 του Απρίλη 1827.
Ωστόσο μπορεί να ρωτήσει κανείς.......ωραία και τι άλλο ενδιαφέρον μπορεί να συναντήσει κανείς εδώ εκτός από το Γραδέϊκο (φίλοι μας) και ψητές προβατίνες τον Ιούνιο;
Η απάντηση έχει να κάνει για πού είναι το "διαβατήριο" του καθένα.
Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου 1876
Monastery of of the Assumption of Mary, 1867
2019
1993
Καθολικό Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου, 1867
Ledger in the Monastery of the Assumption of Mary, 1867
foto:2019
1993
Ανακαινισμένα κελιά της Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου
Renovated cells in the Monastery of the Assumption of Mary
Προτομή της Διαμάντως Διμισκή
Diamanto’s Dimiski bust
Όρη του Βάλτου / Valtou mountains
Η λίμνη Κρεμαστών από ψηλά
Kremasta Lake from high
Η λίμνη Κρεμαστών από ψηλά
Kremasta Lake from high
Το δικό μας "διαβατήριο" έχει σφραγίδες από τα ελατοσκέπαστα όρη του Βάλτου, τα χαλάσματα στη Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου (39.161957, 21.266440) που όπως λέει και η Περιφέρεια γεννήθηκε ο οπλαρχηγός, τα πέτρινα γεφύρια και ένα στολίδι αρχιτεκτονικό, ο ναός της Αγίας Σωτήρας Σβάρνα (39.108322, 21.277939) χωμένος στις πλαγιές της "Χελώνας" στα 1200m περίπου. Εκεί δίπλα στη βορεινή πλευρά του ναού, βρίσκονται δύο μνήματα. Το ένα αναφέρεται στο θάνατο δύο νέων. Του Χρήστου Γουρνάκη ετών 19 και του Σωτήρη Γουρνάκη ετών 25, από τους Ιταλούς χωρίς κάποια χρονολογία. Το άλλο είναι ανώνυμο. Στην επίσκεψή μας τον Μάη του 2016 ο σταυρός των Γουρνάκηδων ήταν ακέραιος. Τον Αύγουστο του 2019 τον βρήκαμε τσακισμένο. Α....και κάτι ακόμα. Μια πανέμορφη κηροθήκη, έξω από την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στη Σκουλικαριά και ένα ορειχάλκινο μανουάλι με χαμένη τη στιλπνάδα από το χρόνο. Στο εσωτερικό του ναού θα δείτε αγιογραφημένο τον Άη Γιώργη εξ Ιωαννίνων με καπότα - λαϊκότροπο - χοντρή κάπα, φέσι και φουστανέλα.....
Ναός Αγίας Σωτήρας Σβάρνα 1205(;)
Στα περάσματα της "Χελώνας" / In the passages of “Turtle”
Καφενείο στο Αυλάκι / Avlaki cafe
Άμβυκας απόσταξης - κοινώς ρακοκάζανο
Distillation cauldron for raki
Ο Άγιος Γεώργιος ο εξ Ιωαννίνων - Αγία Παρασκευή Σκουλικαριάς
Agios Georgios from Giannena- Agia Paraskevi in Skoulikaria
Μανουάλι και κηροθήκη στην Αγία Παρασκευή Σκουλικαριάς
Candlestick and candlecase in the church of Agia Paraskevi in Skoulikaria
Αυτά λοιπόν με τα όρη του Βάλτου και τη Σκουληκαριά.
Αφιερωμένο στους απανταχού Γραδέους, ιδιαίτερα στο φίλο μου Σπύρο.
publication:15.01.2021